Mijn DA had me een artikel toegestuurd over Barf. Omdat hij weet dat ik me hier voor interesseer en het zelf ook doe. Hij wilde graag het artikel uit Hondenmanieren van mij hebben, dus die heb ik gecopieerd en gelijk wat stukken van barfplaats uitgedraaid en erbij gedaan.....
Nu stuurde hij me vandaag onderstaande mail:
-------------------------
Hoi Esther,
na het lezen had ik 1 item waar ik mijn wenkbrauwen van moest fronsen: het rauw eten van kip en de kans op salmonella. Dat werd afgedaan met de opmerking over de zuurtegraad van de maag van de hond. Ik kon mij dat niet voorstellen omdat ik weet dat salmonellose bij de hond weldegelijk voorkomt. Maar die over zuurtegraad was ik niet zeker (ivm verschil met die van de mens) dus ik heb gebeld met Dr. Houwers de microbioloog van het grote lab in Utrecht (geen dierenarts dus en zeker geen belanghebbende, EN hij ziet de meeste ontlasting monsters van heel NL denk ik).
Zijn reactie:
a. salmonella komt bij de hond voor (ook al is er minder kans op dan bij de mens) en is dan gevaarlijk. Voor het dier zelf als ook ivm het uitscheiden voor z'n omgeving.
b. de maagzuur barriere van mens en hond verschilt niet zoveel. Bacterien worden daar zeker niet allemaal afgedood, ook niet bij de hond, anders zou de mens/hond/wolf ook geen darmflora kunnen ontwikkelen, die krijgt hij nl oraal van z'n moeder.
c. de hond lijkt minder gevoelig voor salmonella dan de mens, reden is onbekend, maar het gaat te ver te zeggen dat het niet voorkomt (zie a.)
d. Salmonella kan dan via de hond ook een risicofactor worden voor de mens.
e. het stukje van Dr R. Nap (mijn kopie) vond hij wat dat aangaat veel te laconiek. Het is niet alleen een hygiene kwestie.
Goed tot zover de micobioloog en onderzoeker.
Het bereiden van eten voor mens en dier is het zelfde,maar jij eet kip (hoop ik) niet rauw en dat geef je je hond wel.
Stel dat mn oudere mensen met meer tijd en lust tot koken het barfen doen voor hun hond dan is er een risico factor ingebouwd.
Deze info staat los van een mening over barf - ik hoop dat je dat begrijpt - barfen kan best (zie Nap) maar doe het dan wel verantwoord. Net zomin als varkensvlees (correct gemeld vw Aujeszky gevaar) niet hoort in het barf gebeuren, zo hoort ook rauwe kip daar niet bij. DUs of verhitten, of schrappen en andere vleessoort kiezen.
Dat salmonella niet voorkomt bij de hond, en of door het maagzuur wordt gedood is gewoon feitelijk onjuiste informatie!
Groetjes
Wabe Bakker
------------------------------------------
Wie kan mij hier meer over vertellen? Hij brengt het nu als dat bewezen is dat salmonella ook schadelijk kan zijn voor de hond. Hier op BP wordt gezegd van niet.....
Wat is de waarheid?