Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Mloedy
#3448632
Hallo,

Wij hebben nu een jaar een hondje uit Roemenië. We hebben haar geadopteerd toen ze 8 maanden jong was. Vanaf het begin had ze al steeds prutjes in haar ogen. Na een maand werd haar ontlasting iets zachter en ontdekten we dat het giardia was. Dit liet zich ondanks alle maatregelen niet definitief bestrijden en het kwam steeds weer terug. Na haar bloed uitgebreid op alle mediterrane ziektes te hebben getest kwam er uit dat er antistoffen van de tekenziekte ehrlichia in haar bloed zaten. Omdat ze er vermoedelijk al lang mee liep hebben we haar een kuur van 6 weken Doxybactin gegeven. Ze heeft al die tijd geen giardia meer gehad (en ook al een poos daarvoor). Ze ging van 17 kilo naar 21,5 en haar oogjes waren eindelijk niet meer rood en vol prut. Helaas een maand na de kuur beginnen ze weer te prutten. Ik denk dat de ehrlichia zich nog niet heeft laten uitroeien en mijn behandelende dierenarts kan ik pas woensdag spreken. Antistoffen blijven 6
tot 9 maanden aanwezig in het bloed dus testen of ze het heeft heeft nog geen zin. Voor nu gaat ze alvast aan de doxybactin want elke dag worden haar ogen erger en ik wil niet dat haar weerstand zo laag wordt dat ze weer giardia oploopt. Giardia in huis is namelijk echt de hel. Bovendien komt het hondje van mijn ouders hier binnenkort noodgedwongen logeren ivm omstandigheden. Wil niet dat zij het ook krijgt.

Mensen die ervaring hebben met terugkerende ehrlichia? Ik heb naar een gespecialiseerde kliniek gebeld en wil daar een telefonisch consult laten doen. Puck kan namelijk nog niet ver in de auto ivm wagenziekte (dit oefenen we succesvol met kleine muizenstapjes). Dit wil ik samen met mijn dierenarts afspreken maar wacht eerst zijn advies af van woensdag.

Sorry voor het lange verhaal maar ik moest dit even kwijt. Misschien heeft iemand nog goede tips.
Door Lizzy
#3448651
Oh hemel, wat een ellende! Ik ben zelf niet bekend met terugkerende ehrlichia. De behandeling is ook goed geweest, langdurig AB. Maar, weet je zeker dat dit ehrlichia is en niet een "ordinaire" oogontsteking/irritatie? Dat komt op deze leeftijd ook vaak voor en dat komt ook veelvuldig terug. Het zou bijv. Folliculaire conjunctivitis kunnen zijn en dat kan ook steeds weer terug komen tot de leeftijd van twee jaar. Heeft ze ook jeuk in haar ogen?

Met steeds terugkerende Giardia ben ik helaas meer dan bekend :-X . Maar als de hond van jouw ouders gezond/volwassen is, hoef je echt niet bang te zijn voor besmetting naar deze hond toe. Ik heb hier heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel lang (en steeds opnieuw) een hond met giardia in huis gehad en hij heeft niet 1 keer mijn andere twee honden besmet. Giardia is overal.

De antibioticakuur die jouw hond heeft gehad en nu weer krijgt: die helpt natuurlijk niet echt weerstand verhogend. Ik denk eigenlijk dat je na deze nieuwe kuur AB, liefst samen met een holistisch dierenarts, ook daar naar moet gaan kijken. Hoe je je hond na zoveel AB weer op de rit krijgt. Hoe je de darmen ook weer gezond krijgt. Want dat gaat in de regel niet vanzelf. Maar omdat je hond deze onderliggende problemen heeft, durf ik mijn handen niet te branden aan je te adviseren.
Door Mloedy
#3448659
Ik weet niet zeker of het ehrlichia is omdat de antistoffen 6 tot 9 maanden in het bloed aanwezig blijven. Dus tot zolang weet ik het nooit zeker.. Ik heb morgen pas een gesprek met mijn dierenarts. Ik zat er aan te denken om voor te stellen dat we naar een oogspecialist gaan met haar. Haar ontlasting gaat gelukkig al maanden goed. Alleen als ze een takje oid op eet dan wordt de ontlasting iets minder vast. Maar ze heeft in haar leventje al onwijs veel AB kuren en Panacure gehad tegen de giardia.. Dus die darmen zullen wel een jaar nodig hebben om te herstellen en dat schiet zo inderdaad niet op...
Door Lizzy
#3448664
Mloedy schreef: di 23 aug 2022, 15:45 Ik weet niet zeker of het ehrlichia is omdat de antistoffen 6 tot 9 maanden in het bloed aanwezig blijven. Dus tot zolang weet ik het nooit zeker.. Ik heb morgen pas een gesprek met mijn dierenarts. Ik zat er aan te denken om voor te stellen dat we naar een oogspecialist gaan met haar. Haar ontlasting gaat gelukkig al maanden goed. Alleen als ze een takje oid op eet dan wordt de ontlasting iets minder vast. Maar ze heeft in haar leventje al onwijs veel AB kuren en Panacure gehad tegen de giardia.. Dus die darmen zullen wel een jaar nodig hebben om te herstellen en dat schiet zo inderdaad niet op...
Als er verder helemaal geen symptomen zijn behalve de vieze ogen, dan weet ik niet of je inderdaad perse moet behandelen tegen ehrlichia. Maar dat weet je dierenarts vast wel. Ja, ik wil je zo maar geloven hoor, dat je er al heel wat AB en Panacur in hebt moeten stoppen :-\ . Beide middelen werken gewoon niet meer echt goed..... Ik zou toch met m'n dierenarts proberen te praten over het geven van probiotica en prebiotica tijdens en vooral na de kuur AB.
Door Mloedy
#3448667
Probiotica geef ik sowieso tijdens en na de kuren. Heb al veel immuun systeem versterkende middelen geprobeerd op homeopatische basis maar dit hielp alleen tijdelijk. En nu ben ik daar mee gestopt omdat die kruiden ook belastend zijn voor de darmen. Dus alleen probiotica tijdens de kuren. En buiten de kuren om geef ik veendrenkstof. Gelukkig gaat het verder super goed met haar. Vergeleken giardia valt dan ook alles mee ::)
Gebruikersavatar
Door pike
#3448688
Ik heb zelf geen ervaring met Ehrlichia maar op de site van het Medisch Centrum voor dieren lees ik dat een hond na een besmetting voor altijd seropositief blijft. Vibdt je dus antistoffen in het bloed betekent dit dat hij ooit besmet is geraakt. Ze verdwijnen dus nooit. Wil je zeker weten of de hond besmet is dan moet je er een test op los laten die het DNA van de parasiet aantoont:
https://mcvoordieren.nl/kennisbank/ehrlichia/
Prutogen is nou niet direct iets wat je aan een ziekte als Ehrlichia linkt.
Door rosmin
#3448690
Ik ben het met Puck eens,
de antistoffen blijven aanwezig en geeft alleen aan dat de hond in aanraking is geweest met Ehrlichia.
Voor de zekerheid kan je Doxi kuur geven, maar dan minimaal voor 3 maanden.
Ontstoken oogjes zie je meer in de chronische fase mocht ze besmet zijn geweest met Ehrlichia.
Zie voor meer duiding:
https://www.stichtingaai.nl/Diversen/Ho ... hrlichiose
Mijn hond is nu bijna 15 en was/is gediagnosticeerd met Ehrlichia toen ze bij ons kwam 7 jaar geleden. Ik heb haar Doxi kuur gegeven en verder haar symptomatisch behandeld en ieder jaar controle bloed mn. organen en bloedcellen: haar antistoffen bleven torenhoog.
Afhankelijk van de bloeduitslag opnieuw kiezen of behandeling noodzakelijk is.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door