openstaan voor barf? wat vinden jullie van deze?
ik stelde een paar vragen omtrent barf aan de Nederlandse Voedingsindustrie gezelschapsdieren
www.nvg-diervoeding.nl.
mijn briefje:
Geachte Meneer/Mevrouw,
Op de website staat letterlijk:'Het is wetenschappelijk aangetoond dat
fabrieksmatig bereide diervoeding beter is voor de gezondheid van het dier".
is het niet zo dat bijvoorbeeld voor honden zelf samengesteld rauwvoer
beter is dan kant en klare brok want dat is allemaal kapotgekookt en
heeft door de verhitting geen enkele voedingswaarde meer.
mvg, Hiram van Rossem
hun antwoord (nog wel van een dierenarts!!!)
Geachte heer/mevrouw van Rossum,
Dank u wel voor uw bericht dat u heeft verzonden via onze website. Graag
willen we uw vraag beantwoorden zeker, omdat we deze ontkennend moeten
beantwoorden.
Voordat ik op uw vraag in ga, wilde ik u eerst uitleggen dat de
diervoederindustrie al vele tientallen jaren in nauwe samenwerking met
diergeneeskundige universiteiten en andere onderzoeksinstellingen tot
een zo optimaal mogelijke voeding van de hond en de kat probeert te
komen. Optimaal betekent in dit verband voedingstechnisch compleet,
veilig en tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Wij zijn zeer begaan met
de gezondheid van onze honden en katten. Niet alleen omdat wij zelf
liefhebbers van huisdieren zijn (en ze zelf ook bezitten), maar ook
omdat het optimaal houden van hun gezondheid van groot belang voor ons
is. Alleen dan blijft de eigenaar een tevreden klant en die klant
bepaalt uiteindelijk het succes van een product, een merk of een
fabrikant. Om de gezondheid van de hond en kat zeker te stellen,
verrichten wij grote inspanningen en doen enorme investeringen in kennis
en kunde. Productie van huisdiervoeders vindt tegenwoordig alleen maar
plaats onder leiding van veterinaire voedingsdeskundigen en andere
voedingsspecialisten.
U vroeg of zelf samengesteld rauw voedsel niet beter is dan een kant en
klare brok. Dit raden wij ten zeerste af, aangezien
het maken van een goed voer een goede dieetkennis vergt, alsmede kennis
van de nutritionele behoeften van de hond. Al deze kennis heeft de
gemiddelde eigenaar niet en verwerft zich die kennis ook niet zomaar. De
gezondheid van zijn huisdier is hiermee echter wel ernstig in gevaar te
brengen. Door voedingsfouten veroorzaakte skeletproblemen bij de hond en
de kat, zoals die zich van oudsher voordeden, maar in de jaren 70 en 80
geleidelijk zijn teruggedrongen door het toenemend gebruik van
fabrieksmatig bereid volledig diervoeder, zouden dan weer snel terug op
hun oude niveau komen.
De opvatting dat door verhitting de voedingswaarde verloren gaat is
geheel onjuist. Sterker nog, middels verhitting worden celwanden van de
grondstoffen in de brok afgebroken en komt de celinhoud veel
gemakkelijker vrij tijdens het spijsverteringsproces. Dit komt de
verteerbaarheid alleen maar ten goede. Onder andere om deze zelfde reden
koken / bakken wij ons eigen voedsel ook, en daar gaat de voedingswaarde
ook niet van verloren. Verhitting (in de juiste mate) is derhalve alleen
maar positief en draagt sterk bij aan een hogere kwaliteit van het
voedingsproduct in kwestie.
Hopelijk hebben we uw vraag naar behoren hebben beantwoord. Als u nog
meer vragen heeft, kunt u uiteraard altijd opnieuw contact met ons
opnemen.
Met vriendelijke groet,
Namens de NVG
De heer R.A. Plekkringa
Dierenarts
hier kan ik me dan zo druk om maken he!