Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Hitam
#371338
Dit kwam ik tegen in het TvD, van onze grote vriend Nap.

Vraag en antwoord
De redactie vond dr. R.C.Nap (Specialist Chirurgie Gezelschapsdieren) bereid om op onderstaande vraag een antwoord te formuleren.
Deze Vraag en antwoord is onderdeel van een serie over veelvoorkomende vragen en misverstanden op het gebied van voeding van gezelschapsdieren.

Vraag:
Een fokker uit mijn praktijk voert veel vers vlees en eendagskuikens aan haar kittens vanwege een betere verteerbaarheid. Klopt dat? Zijn er geen risico's op voedingsfouten of -infecties?

Antwoord:
Eendagskuikens hebben geen betere verteerbaarheid vergeleken met compleet uitgebalanceerd droog of nat voer. Het totale percentage onverteerbare delen van eendagskuikens (koppen, veren, poten, botten) is hiervoor verantwoordelijk.

Het gebruik van verse voeding of diepgevroren en vervolgens ontdooide voeding stelt wel hoge eisen aan de hygiene tijdens productie, transport, behandeling en bereiding. Dat is voor honden-en kattenvoeding niet anders dan voor humane voeding. Mogelijk dat onze huisdieren een "wat sterkere maag" hebben, maar dat neemt niet weg dat deze producten altijd een hoger risico vormen. Daar komt nog bij dat ze vaak bereid zullen worden in dezelfde keuken (aanrecht en keukengerei) waar de maaltijd voor de rest van het gezin wordt bereid, vermoedelijk door de eigenaar die geen cursus bacteriologie heeft gevolgd.

Het voeren van verse producten is volgens voedingsdeskundigen onlosmakelijk verbonden met het risico van verstoring van de nutritionele balans (mede gezien ras, leeftijd en functie van het huisdier), maagdarmproblemen als gevolg van botsplinters en uiteraard infecties van onder andere Salmonella en E.Coli.

Er is wereldwijd een sterke stroming onder de honden- en kattenbezitters in navolging van de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Zijn publicaties over het gebruik van BARF (Biological Appropriate Raw Food) als voeding voor huisdieren spreekt veel mensen aan. Een snelle zoektocht op internet naar het trefwoord "BARF" levert ontelbare hits op, ook indien uitsluitend in het Nederlandse taalgebied wordt gezocht. Sites zoals www.rawlearning.com en www.barfplaats.nl geven veel informatie over het gedachtengoed achter deze methode van voeden van huisdieren.

Er is mijns inziens echter niets mis met BARF. Mensen eten ook geen droogvoer en velen er van zijn in staat een acceptabele maaltijd samen te stellen die geen aanleiding geeft tot grote gezondheidsproblemen. Hoewel.... de grootschalige bevolkingsonderzoeken in de USA naar overgewicht zijn niet bemoedigend. Ook de gemiddelde Europeaan wordt zwaarder en het aantal kinderen met overgewicht neemt sterk toe, evenals het aantal voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen.

Desalniettemin luidt het advies "never change a winning team" ook als het gaat om diervoeding, tenzij er heel sterke redenen voor zijn. Ik zie er meestal van af. Een fokker die overtuigd is van de methode en die goede resultaten heeft (of dat zelf zo ervaart) staat vermoedelijk ook niet open voor een andere boodschap.

Iets anders is of BARF een voedingsmethode is die voor grootschalig gebruik geschikt is, dus voor een echt groot publiek. Mensen die het allemaal druk hebben en meestal weinig tijd en zin hebben, zouden zich als een dietiste moeten verdiepen in de bereiding van maaltijden voor het huisdier. Laat staan als er meerdere huisdieren of soorten huisdieren aanwezig zijn. Voor sommigen vormt dit echter juist een uitdaging en een dagtaak. BARF komt ook deels tegemoet aan de zorgbehoefte die veel huisdier"ouders" voor hun huisdiergezinslid (kind) ervaren. BARF is ook beschikbaar als complete, gebalanceerde (diepvries)voeding. Dit brengt een deel van het "gemak"van complete voeding terug, maar er blijven risico's bestaan op hygieneproblemen. Daarbij,wat doe je tijdens de vakantie of als er iemand anders op de hond of kat moet passen? Als dat allemaal goed is geregeld en het gaat goed, dan lijkt BARFvoeding een prima methode voor de echte liefhebber. Maar ik denk niet dat eigenaren zich er massaal op zullen storten of dat het een eerste advies moet zijn aan de beginnende huisdiereigenaar die alles nog moet leren. Ik zal nooit de mevrouw vergeten die jaren geleden tegen me zei: "maar dokter, u denkt toch niet dat ik elke dag eten ga klaarmaken voor mijn hond, als ik dat voor mijn man niet eens doe?"
Wat mij betreft kan BARF dus, al of niet als complete voeding, een prima alternatief zijn voor de gemotiveerde liefhebber die bereid is er wat tijd en aandacht in te steken. Via internetzoekmachines kan zij of hij ook de sites vinden waar biologische kippenkoppen, ingewanden, lever, magen en poten te koop zijn.

Dr.RichardNap, dierenarts, Dipl. ECVCN (voeding) en ECVS (chirurgie).
Door 202spots
#371356
Lizzy schreef: Wel ontzettend jammer dat hij blijft zeuren over de zogenaamde hygieneproblemen.... ::)
Ja dat viel mij ook op, maar ik vind DIT toch wel heel goed hoor Lizzy"
Een snelle zoektocht op internet naar het trefwoord "BARF" levert ontelbare hits op, ook indien uitsluitend in het Nederlandse taalgebied wordt gezocht. Sites zoals http://www.rawlearning.com en www.barfplaats.nl geven veel informatie over het gedachtengoed achter deze methode van voeden van huisdieren".
#371365
Lizzy schreef: Wel ontzettend jammer dat hij blijft zeuren over de zogenaamde hygieneproblemen.... ::)
Ja grappig. Bij mensen komt voedselvergiftiging en infectie veel vaker voor dan men in de gaten heeft. Een buikgriepje heet dat dan. Als ik zie hoe mijn man met voedsel omgaat hou ik mijn hart (en maag) vast. Met het hondenvoer wordt bij ons thuis veel hygiënischer omgesprongen :D
#371366
Lizzy schreef: Wel ontzettend jammer dat hij blijft zeuren over de zogenaamde hygieneproblemen.... ::)
Ja pffffffffff , maaaaaaaaaar niet negatief toch, enneeeeh dat forumpje van mevr Plat is ook weer genoemd ;D ;D ;D ;D ;D ;D
#371484
Hahahahaha, ja, DAT is waar ;D! En dat vind is ook leuk/fijn natuurlijk (wat ik al eerder schreef: blijkbaar heeft hij toch een kijkje genomen. Ben benieuwd wat hij zijn eigen honden voert;D).
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 17 aug 2005, 08:12, 1 keer totaal gewijzigd.
#371491
ik vraag me wel af waarom hij nou ineens die dikke Amerikanen erbij moet halen, net of iedereen in Amerika dik is en vet voer eet.
ik heb en had nog nooit van de man gehoord, maar ik geloof niet dat ik ooit vriendjes met hem zou willen worden >:(
#371492
Volgens mij snap ik wel de context waarin hij het bedoeld. Hij schrijft dat mensen ook geen droogvoer eten. Maar dus wel kant-en-klaar-crap-food. En daar worden mensen dik van. Dat is toch zo? Je ziet dat toch ook naar NL overwaaien. Kinderen die nu al een ongezond overgewicht hebben... En natuurlijk is niet iedereen dik in de US. Maar het percentage mensen met overgewicht is nergens zo hoog als in de US. De vraag is alleen "voor hoe lang nog?" want NL rukt dus aardig op.
#371526
Volgens mij bedoelt hij dat mensen ook heel goed in staat zijn voor zichzelf eten klaar te maken, dus waarom niet voor de hond. Daarbij plaatst hij een kanttekening richting amerika waar veel overgewicht is door slechte voeding.
Daar zit mijn inziens wel iets in, als mensen nog niet de interesse of de capaciteit hebben om voor een gezin een gezonde maaltijd neer te zetten, dan kun je ervan uitgaan dat ze dat voor hun hond ook niet kunnen.
#371529
Netty schreef: ik vraag me wel af waarom hij nou ineens die dikke Amerikanen erbij moet halen, net of iedereen in Amerika dik is en vet voer eet.
Het is niet waarom het gaat in deze topic, maar een vriendin van mij is net 3 weken naar familie in Amerika geweest .
Wat haar opviel was, dat die mensen nooit zelf kookten. Ze aten altijd buiten de deur ........
Zij nam dan meestal iets "gezonds" zoals rauwkost, etc. etc., maar de familie at alleen maar hamburgers, hotdogs en dat soort troep (af en toe wel heel lekker hoor ;) )
#371530
Hitam schreef: Ik vind hem dus verbazingwekkend positief! Langzaam maar zeker begint er iets te dagen.
Ik kan je alleen maar gelijk geven ;)

Het Vers-voeren wordt niet afgekraakt.
Alleen wordt er bij gezegd, dat het afhankelijk is van de bereidwilligheid van de eigenaars van een hond/kat.
Helemaal mee eens .........
Voor mijn gezin kook ik IEDERE dag gezond, maar ik heb geen zin om elke dag zelf samen te stellen voor mijn honden ........
Vandaar mijn keuze voor o.a. Carnibest .....
#371540
Ik heb hem direct naar een van mijn docenten doorgestuurd, met wie ik laatst een discussie had over rauwe voeding. Dat gesprek liep uiteindelijk uit over een discussie over of halfwaardetijden bij dieren en mensen gelijk waren en of conserveringsmiddelen bij dieren nou net zo schadelijk waren als bij mensen. En wat het uitmaakte als deze middelen binnen de norm bleven. En toen ging het verder voer het gevaar van rauwe voeding voor de volksgezondheid en allerlei bacterien en nou ja, het liep op niets uit. Ik ben benieuwd hoe hij reageert op dit artikel.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door