malinois schreef:
wat ik ingewikkeld vind is het berekenen van de hoeveelheden (grammen/percentages) en dat per week te plannen. als ik het goed begrijp maken jullie een menu-planning voor een week waar je je dan ook aan houd ? je weet wat je in huis hebt, en a.d.h. hiervan stel je een menu samen ?
Aha. OK. Nou, in feite is dat echt niet moeilijk. Zo heb ik het gedaan:
Ik heb eerst besloten hoe ik mijn honden wil voeren. Welke methode wil ik volgen. En dus ook: hoe vaak wil ik ze per week voeren.
Daarna heb ik gekeken naar waar ik aan kan komen. Je kunt wel mooie ideeen hebben over wat je wilt gaan voeren, maar je moet er dus aan zien te komen.
En toen heb ik het eerste 'menu' samengesteld voor 1 week. Bestaande uit 60% vleesbot, 15% groentes, 10% orgaanvlees, 10% spiervlees en 5% tafelrestjes en supplementen (eieren, yoghurt, kwark, visolie).
Dit menu heb ik diverse keren aangepast omdat ze bijv. een specifiek ingredient niet lusten of het er niet goed op doen of ik kan iets anders beter of minder goed in slaan.
Ik heb zelf gekozen om ongeveer de methode van Ian Billinghurst te volgen. En gaandeweg vond ik het percentage vleesbot (60%) iets te hoog. Vaak konden mijn honden (vooral Pinkel) wat moeilijk poepen. Dus in de loopt der tijd heb ik dat eerst verlaagt naar 40% (en ben ik meer spiervlees gaan voeren) en toen vond ik de ontlasting vaak weer te dun en nu geef ik ongeveer 50%. Maar zoooo krap komt dat allemaal echt niet hoor. Je hoeft echt niet op de percentage nauwkeurig te voeren. Het gaat om het grote plaatje.
Heb je hier niks aan gehad, aan deze link?
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=5670
Heb je de BARF rekenhulp van The Dude al? Deze is ook wel handig en ik wil 'm je wel toesturen. Het is een excelsheet. Als je 'm wilt hebben, geef me je email adres, dan stuur ik 'm.
ik heb inmiddels een afspraak gemaakt met Heidi, die gaat mij bij haar thuis het een en ander laten zien en uitleggen.
ik ben zo onzeker of ik mijn honden wel het juiste voorzet en ze niks tekort doe. vooral omdat ze eigenlijk niks rauw lusten. toen ik hieraan begon dacht ik :
fluitje van een cent, het zijn honden dus ze zijn gek op vlees en botten. maar helaas heb ik me hierin dus duidelijk vergist ! en ik dacht nog wel mijn honden te kennen
ik heb inmiddels wel begrepen dat ze echt moeten wennen en leren natuurlijk te eten, en dat dit niet op tijd van een paar dagen gebeurd
Nou, dat ligt dus aan de hond. Ik heb al mijn honden probleemloos overgeschakeld naar zelf samengestelde maaltijden en ze vinden praktisch alles lekker. Vanaf dag 1. Ik zeg dat niet om je te ontmoedigen, maar het is eigenlijk vrij ongewoon dat al iemands honden eigenlijk niks lekker vinden....
Heb je ook al geprobeerd om versvlees te geven? Dit is gemalen en soms is de acceptatie bij sommige honden groter. En voor je zelf is het iets gemakkelijker. In de tussentijd kun je je misschien meer op je gemakje verdiepen in het zelf samenstellen. Heb je bijv. het e-book van Mogens Eliasen gelezen? Dit is vertaald in het Nederlands! Of heb je misschien het boek van Ian B. gelezen (helaas alleen in het Engels verkrijgbaar)? Soms is het prettig om een naslagwerk in huis te hebben!
Ik snap overigens wel dat mensen bang zijn dat hun hond te kort komt. Dit is er tenslotte door dierenartsen, dierenwinkels en voerfabrikanten INGERAMD bij de mensen. Wij zouden te dom zijn om het eten van onze hond zelf samen te stellen... En voor je het weet loopt een hond tekorten op.... Nou, geloof het gewoon maar niet. Als je lekker afwisselend voert (meerdere vleessoorten, botsoorten, orgaanvleessoorten en groentes) is er geen enkele reden waarom je honden tekorten op zullen lopen! Want werkelijk, die doodgekookte rommel (lees: brokken) aangevuld met onnatuurlijke vitamine/mineralenpreparaten: die kunnen never-nooit niet eens in de schaduw staan van verse/rauwe/echte voeding!
ik heb inmiddels de Satinballs gemaakt voor mijn 2 slechtst etende en magerste honden, die krijgen ze elke dag 1. opeten doen ze dit met lange tanden.
gisteren hebben 3 van de 4 mechels een geitenrib opgegeten (op wat splinters na) na heel veel aanmoedigen. de konijn van vorige week (die ze dus absoluut niet aanraakten) heeft de cattledog opgegeten : voor hem is het niet nieuw : hij vangt regelmatig een konijn of kippetje wat hij vervolgens helemaal opeet. de kippenekjes die ik ze vanmiddag gaf werden ook niet echt met vreugde ontvangen.
vanavond (honden)brokken met pens gegeven : dat lustten ze wel. mijn honden zijn altijd (zeer) slechte eters geweest en ik hoop dat ze met deze voeding wat meer plezier in hun voeding krijgen.
ik blijf lezen, en hopelijk zie ik op een dag "het licht"
groetjes van Monique.
ps. mijn honden zijn als pup afgespeend met rauw vlees (rundergehakt, pens, KIVO, RODI). na die tijd geef ik meestal 1 dag per week pens, maar van hart/lever/etc. gaan ze gewoon kokhalzen.
elke dag vers kompleet voer wordt mij toch een beetje te duur met 6 honden.
Aha. OK, dus ze zijn rauw vlees gewend... En dat eten ze dus wel, probleemloos?
Maar ze lusten dus helemaal geen kopvlees/rundvlees en kippennekken enzo? Ik vind dat best vreemd... Dat ze geen lever lusten: dat begrijp ik wel. Er zijn echt honden die dat niet te eten vinden. Pinkel staat letterlijk bij haar bak te gruwelen als er lever bij zit. Wat ik tegenwoordig doe: ik maak een groentemix met wat zoete groentes (zoals wortel of pompoen of biet en dan wat bladgroente en courgette), dit meng ik met stukjes lever die ik in miniscuul kleine stukjes snijd, dan voeg ik wat pens in grote stukken toe en een scheut yoghurt. Pinkel eet haar lever dan zonder problemen op.
Konijn is overigens ook typisch weer zo'n vleessoort die niet iedere hond moet. Misschien moet je anders proberen om eerst eens eenvoudiger te beginnen. Begin met iets dat ze wel lekker vinden. Bijvoorbeeld kip. De meeste honden vinden kip wel lekker. En geef dan kippennekken, kippenkarkassen, hele kippen, etc. En voeg dan iedere paar dagen iets toe. En dingen die ze echt niet lekker lijken te vinden, bijv lever en hart: meng die dan met wat pens.