Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Isis
#359671
Hieronder een link hoe je het verschil kunt zien tussen de normale teek die hier het meest voorkomt en de teken die momenteel ook in Nederland heerst de Dermacentor.

http://www.parasitus.com/dermacentorsteckbrief.PDF


Parasieten overdraagbaar door teken:
zijn insekten die zich voeden met dierlijk of menselijk bloed. Zij bijten zich in het dier vast en kunnen hierdoor verschillende ziekten overbrengen.

Ehrlichia Canis: Parasiet veroorzaakt de ziekte Ehrlichiose.

Ehrlichia Canis is een parasiet die onder andere de afname van de witte bloedcellen veroorzaakt (neutropenia). Afhankelijk van de reactie van het immuunsysteem van de getroffen hond kunnen de symptomen verschillend zijn: diverse gradaties van gewrichtsontsteking (artritis), een verandering van de nierfunctie (glomurulonepheritis) en een vermindering van het aantal bloedplaatjes (Trombocytopenie) worden frequent gezien.Voor de eigenaar zichtbare symptomen zijn onder andere:
•   Koorts,
•   Kreupelheid
•   Neusbloedingen.
Deze ziekte is goed te behandelen, de parasiet is gevoelig voor antibiotica tetracycline en doxycycline. Het herstel van de hond vindt meestal plaats tussen de 27 en 72 uur na behandeling, hoewel de behandeling 14 tot 28 dagen moet worden voortgezet, honden met een chronische vorm waar aanvullende behandeling nodig is, kan herstel maanden duren.

Babesia Canis: Parasiet veroorzaakt de ziekte Babesiose.

Babesia Canis wordt overgedragen door de Dermacentor teek, een drie-gastherige teek die zowel in warme als in gematigde streken voor komen sinds kort ook in België en Nederland.
Deze parasiet ontwikkelt zich uitsluitend in de rode bloedcellen van de hond. De incubatietijd varieert van 1 tot 2 weken. In het acute stadium worden de volgende verschijnselen. Acute babesiose geeft de volgende symptomen:
•   Koorts Lusteloosheid
•   Geelzucht
•   Door bloedarmoede bleke slijmvliezen honden hebben meestal koffiebruine tot donkerrode urine.
Bij chronische infecties is er sprake van malaise:
•   vermageren
•   lever- en miltvergroting.
De diagnose wordt bevestigd door het vinden van de parasiet in een bloeduitstrijkje dan wel het aantonen van antilichamen in het bloed. Carbesia is het medicijn om babesiose te behandelen. Preventieve behandeling kan met Frontline.

Borrelia: Parasiet veroorzaakt de ziekte van Lyme/ Borreliose.

Wordt door teken verspreid; goede voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk.
Lyme-ziekte, ook wel borreliose genoemd, werd voor het eerst gediagnosticeerd in de stad Lyme in Connecticut, de ziekteverwekker, Borrelia Burgdorferi,
wordt door teken overgebracht op zowel mensen als dieren. Van honden zijn veel minder gevallen bekend. Vermoedelijk wordt de ziekte lang niet altijd bij de
hond ontdekt of anders ontwikkelen veel honden een zekere immuniteit. De teken die Lyme-ziekte overbrengen, kunnen ook dragers zijn van Babesia en of Ehrlichia.

Meestal ontstaat binnen 3 weken op de beetplaats een rode ringvormige plek, die zich langzaam uitbreidt. Helaas is deze kenmerkende ring bij honden vaak
niet (goed) zichtbaar. Dus moet men op andere symptomen letten die vaak wat later optreden:
•   Gebrek aan eetlust
•   Gewichtsverlies
•   Weinig energie
•   Hoge koorts
•   Neerslachtigheid,
•   Gewrichtsproblemen (artritis).
Wanneer de hond niet tijdig behandeld wordt, nestelt de ziekteverwekker zich
in het zenuwstelsel, waar hij toevallen, verlamming en uiteindelijk de dood veroorzaakt.

Barfplaats wordt gesponsord door