Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door cayenn
#3192386
Hallo

Ik ben nieuw op dit forum en heb al aardig wat gelezen. Heel interessant allemaal. Ik krijg 20 februari mijn pup en zou graag jullie mening willen weten over de enting van weil. Kan ik die overslaan of moet ik hem wel laten doen? Ik heb nu zoveel verhalen gelezen ik weet niet zo goed wat wijsheid is. Over de wormen ben ik uit en laat ik doen door het woud voordat ik er wat ingooi! Bedankt voor alle goede tips hier! !! Heel blij dat ik dit forum tegen kwam.

Groetjes cayenn
Door Lizzy
#3192428
cayenn schreef:Hallo

Ik ben nieuw op dit forum en heb al aardig wat gelezen. Heel interessant allemaal. Ik krijg 20 februari mijn pup en zou graag jullie mening willen weten over de enting van weil. Kan ik die overslaan of moet ik hem wel laten doen? Ik heb nu zoveel verhalen gelezen ik weet niet zo goed wat wijsheid is. Over de wormen ben ik uit en laat ik doen door het woud voordat ik er wat ingooi! Bedankt voor alle goede tips hier! !! Heel blij dat ik dit forum tegen kwam.

Groetjes cayenn
Welkom op dit forum!
Nou klinkt het vast heel onaardig maar zo bedoel ik het echt echt niet. Maar weet je, wij kunnen jou niet adviseren hierin. Het punt is, als ik zeg dat je hem niet moet vaccineren, jouw hond de ziekte van Weil oploopt, heel ziek wordt en misschien zelfs dood gaat: heb ik het gedaan! Ik heb jou immers geadviseerd. En stel voor dat ik je adviseer met klem om je hond wel te laten vaccineren met Lepto-4 en je hond wordt na de enting doodziek en gaat misschien dood: heb ik het ook gedaan!

Het enige wat ik je kan adviseren is om je heel goed in te lezen en zelf de beslissing te nemen. En daar ook achter te gaan staan. Beide hebben voordelen en grote nadelen.

Stel je laat je pup niet vaccineren, houdt hem dan tijdens het wisselen van tanden en kiezen wel weg van waterpoeltjes en sloten. De Lepto bacterieen dringen makkelijk het lichaam binnen via open wondjes.

Laat je je pup wel vaccineren: zou ik je aan willen raden om er over na te denken om dit niet voor de 16 weken te doen omdat de enting zeker voor de leeftijd van 16 weken de grootste schade aan kan brengen.

Overigens brengt de Lepto 4 enting wel nieuwe gevaren met zich mee. Ik weet niet hoe je Engels is en of je op facebook zit maar ik kan je aanraden om lid te worden van de Lepto 4 groep op facbook, Engelstalig helaas: Nobivac Lepto 4 -our experiences
Door cayenn
#3192569
Neehoor dat vind ik totaal niet onaardig! Dat is juist een heel goed antwoord. Waar het me eigenlijk om ging is of een dierenarts standaard een pup inent met weil of dat ik die mag weigeren? Of is dat 1 cocktail? Ik ben zowiezo niet van het enten mijn vorige hond heeft alleen de puppy entingen gehad en toen ie een jaar was ook toen weil. Daarna nooit weer omdat ik er niet voor ben. Hij is afgelopen zomer overleden op 14 jarige leeftijd en nooit ziek geweest en zwom werkelijk waar overal in. En begreep ik nou goed dat weil ook maar een paar maanden bescherming bied? Ik ben er een beetje uit met die entingen na al die jaren☺
Door Lizzy
#3192577
cayenn schreef:Neehoor dat vind ik totaal niet onaardig! Dat is juist een heel goed antwoord. Waar het me eigenlijk om ging is of een dierenarts standaard een pup inent met weil of dat ik die mag weigeren? Of is dat 1 cocktail? Ik ben zowiezo niet van het enten mijn vorige hond heeft alleen de puppy entingen gehad en toen ie een jaar was ook toen weil. Daarna nooit weer omdat ik er niet voor ben. Hij is afgelopen zomer overleden op 14 jarige leeftijd en nooit ziek geweest en zwom werkelijk waar overal in. En begreep ik nou goed dat weil ook maar een paar maanden bescherming bied? Ik ben er een beetje uit met die entingen na al die jaren☺
Natuuuuuuuuuuuuuurlijk mag je weigeren! Het is jouw pup!

Dit is het standaard ent schema:

6 weken Nobivac Puppy DP
8 – 9 weken Nobivac Lepto + Nobivac Parvo-C + Nobivac KC
12 weken Nobivac DHP + Nobivac Lepto

Nou, ik zou dit schema zelf weigeren. Ik zou sowieso geen Nobivac KC laten enten (kennelhoest). En met 8-9 weken geen Lepto. Ik weet niet of Parvo-C een eigen oplosstof heeft of dat ze die oplossen in Lepto-4. Als ie normaal opgelost moet worden in Lepto of KC, dan moet je dus aan je dierenarts vragen of ze de enting op kunnen lossen in gedestilleerd water en de dierenarts heeft ook losse flesjes oplosstoffen van de kattenenting (kan alleen zijn dat hij/zij je dan de enting van de kat in rekening brengt).

De DHP komt idem dito zonder oplosstof, die lossen ze standaard op in Lepto. Dus ook hier moet je dan weer je dierenarts verzoeken om een andere oplosstof te kiezen. En je moet of een vaccinatie-fijne-dierenarts hebben of eentje die nu niet kwaad wordt als je 'zulke moeilijke dingen vraagt'. Je kunt voor het vaccinatie-verhaal ook naar een dierenarts gaan die over dit soort dingen zelf al lang en breed heeft nagedacht en daar beter mee om gaat en ook titert enzo.

Ze zeggen dat Lepto-4 zo'n 12 maanden bescherming biedt. Of het zo is...? Ik weet het eerlijk gezegd niet.
Door cayenn
#3192590
Dankjewel lizzy!!!
Ja er zit hier een dierenarts die titert gelukkig dus ik denk dat ik er met haar wel uit ga komen. En ik zat dus na veel lezen en nadenken ook aan het schema te denken wat jij zegt.
Door Suzanne
#3192592
Weil...

Het blijft een afweging die iedereen persoonlijk moet maken. Het is mijn keus mijn honden niet tegen Weil te laten enten. De enting zelf is "link" en kan gevaarlijk zijn (er zijn hele nare gevolgen bekend van de L4-enting).
Ik acht de kans dat mijn honden Weil oplopen gering, zeker afgezet tegen alle nadelen.

ALS Je laat enten ertegen, doe het dan in het voorjaar. De enting is maximaal ca 6 maanden werkzaam; dan heb je in ieder geval de zomer een werkende enting.

Naast de hier al genoemde linken kan ik deze aanraden:
https://www.facebook.com/groups/964256990300255/

Suzanne
Door Parelridder
#3192627
Ik zou zeker de vaccinatie uitstellen tot je puppy tenminste 4 mnd. is én deze nóóit tegelijk met een andere vaccinatie zetten (laat er enkele weken tussen, áls je Lepto vacineert).
Het hoogste risico (van het lage risico dat er is) op Weil loopt je hond van aug t/m nov. En vele bronnen melden dat de vaccinatie de meeste bescherming biedt het eerste half jaar na vaccinatie. Dus als je er niet 1,2,3 uit komt is er veel voor te zeggen 'bedenktijd' te nemen tot in het voorjaar, om je verder in te lezen en te overwegen.
Wat misschien fijn is om te weten, is dat het risico echt laag is. Het is dus niet zo dat als je pup door een regenplas plonst er reden tot paniek is. Sterker nog, hier hebben al mijn pups - tot ik nog Lepto vaccineerde - kans gezien een duik te nemen in het diepe vóór vaccinatie. En in die tijd was dat dus echt niet mijn bedoeling, meende ik dat dat levensgevaarlijk was, maar soms doen ze onverwachtte dingen.. Vooralsnog zonder enig probleem. Dat geeft geen garantie voor de toekomst en ik zou ook zeker kritisch zijn tov waar/wanneer, maar dit is dus exact het risico wat je overweegt: neem ik het risico van vaccinatie of neem ik het risico van niet-gevaccineerd.
Naar mijn idee hebben al mijn pups die wél gevaccineerd werden hoger risico gelopen dan degene die dat nooit werd... En dan doel ik niet eens op de vaccinatie! De pup die de Lepto niet kreeg, wgns gewijzigd inzicht, heeft niet zo maar overal mogen plonzen. Bij haar keek ik kritischer naar het water, omgeving, de mate van vermoeidheid, etc. De pups die wél Lepto-gevaccineerd werden, waande ik veilig.. Ik heb ze waterwerk laten doen op plekken, in periodes, dat ik mijn honden nu niet meer het water in zou sturen. Ik had geen benul van de beperkte bescherming die het vaccin geeft, zelfs tegen de types waartegen het wel beschermd.
Het is een ontzettend lastige afweging, geen van beide opties is risico vrij en wat het hoogste risico is voor jou hond..? Heel veel succes met de afwegingen en vooral natuurlijk plezier met je puppy!! :)
Door Martine-Tom
#3192769
Ik ent ook zeker geen lepto, nou heb ik geen zwemmer, wel een fanatieke uit-de-regenplas-is-lekkerder-drinker, ik heb er lang over gedacht en voor mezelf besloten dat ik niet met de gevolgen van mogelijke entschade kan leven, dat zou ik mezelf meer kwalijk nemen dan de gevolgen van een lepto besmetting. Als ik dan hoor dat er vlakbij een lepto geval is...ja dan vind ik dat best eng, maar heb tot op heden nog niet de neiging gehad om alsnog te enten dus voor mij was het besluit de juiste.
Overigens ent ik op rabies na helemaal niks, en rabies is inmiddels ook verlopen bedenk ik me net ::)
Gebruikersavatar
Door chery
#3192803
Hier ook geen lepto!!
Pup op 9 weken wel extra laten enten voor ALLEEN parvo.
Daarna op 12 weken alleen de DHP en verder niets!
Ik geef wel de homeoprofylaxe voor weil 1x per 3 maanden.

Hij wordt de 17e februari getiterd.
Door cayenn
#3193002
Ik ga dat eens even bekijken dat homeoprofylaxe. Interessant. Dankjewel! Wat een prachtig bulletje op je foto.. mijn pup is ook een Franse.

Heb net met mijn dierenarts gebeld en die vind het prima om te enten op de manier zoals ik wil. Zonder een discussie☺
Gebruikersavatar
Door chery
#3193005
cayenn schreef:Ik ga dat eens even bekijken dat homeoprofylaxe. Interessant. Dankjewel! Wat een prachtig bulletje op je foto.. mijn pup is ook een Franse.

Heb net met mijn dierenarts gebeld en die vind het prima om te enten op de manier zoals ik wil. Zonder een discussie☺
Dank je!! Mooi dat je DA meewerkt!! Waar heb jij je bulletje vandaan?

Hier nog een foto van Baron!

Afbeelding
Door fransbulletje
#3193039
chery schreef:Hier ook geen lepto!!
Pup op 9 weken wel extra laten enten voor ALLEEN parvo.
Daarna op 12 weken alleen de DHP en verder niets!
Ik geef wel de homeoprofylaxe voor weil 1x per 3 maanden.

Hij wordt de 17e februari getiterd.
De bullen krijgen hier ook geen lepto en engelse bulldogpup geënt zoals hierboven staat beschreven.
Hugo onze franse bulldog heeft zijn puppyentingen gehad, cocktail toen hij 1 jaar was en daarna 2 x getiterd.
Beide keren genoeg antistoffen, 17 februari weer titeren en hij is bijna 7 jaar.
 Terug naar “Vaccinatie/Parasieten/Wormen”

Barfplaats wordt gesponsord door