Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Ayra
#346234
die mag ik ook gebruiken als bronnen voor mijn afstudeeronderzoek, (zie ander topic "jullie zijn dom bezig...")

Aangezien al jullie ervaringsdeskundigheid ook heel belangrijk is vind ik, zouden jullie misschien willen vertellen in het kort hoe jullie hond/honden zijn opgeknapt van Barf/versvlees voeren. En of er specifieke problemen/ziektes mee zijn verdwenen of zijn verbeterd? Ik zou deze ervaringen graag gebruiken! Ik weet niet of mijn afstudeerbegeleiding dit ook accepteerd maar ik hoop van wel!
Gebruikersavatar
Door sylvia
#346243
Ik heb geen ervaring met brokken, mijn honden hebben altijd vers gegeten, wat ik door de jaren wel ervaren heb is dat mijn fokprodukten die bij hun eigenaar brokken te eten kregen wel tegen alle hedendaagse kwaaltjes aanliepen en de honden die op vers verder zijn gegaan daar geen last van hebben, dat is 1 keer toeval, 2 keer kan ook nog , maar iedere keer ......Dat honden die hier nooit iets gemankeerd hebben en op latere leeftijd bij anderen geplaatst werden binnen het jaar ook ineens tegen dit soort kwalen aan gingen lopen.

( huidklachten, maagdarm problemen, gebitsproblemen)
Door Doedels
#346268
Breek me de bek niet open >:(
Ik heb twee middenslag poedels. Beide hebben blaasgruis gehad. En uiteindelijk ook dieetbrokken. Als ik bij Hafan probeerde om half dieet, half gewone brokken te geven dan had hij binnen 14 dagen weer gruis. Sinds ze vers eten hebben ze geen gruis meer. Soms heeft de urine nog wel eens een hoge Ph, maar geleidelijk gaat het beter. Petr heeft enorme last van buikpijn gehad. Echt zo erg dat hij niet wist welke houding hij moest aannemen om het te ontlasten. Als hij diarree had dan duurde dat gelijk 14 dagen. Hij blijkt niet tegen granen of gluten te kunnen. Ik verdenk de gluten, maar ik ga het niet uitzoeken. Ik mijd granen zo veel mogelijk. Petr doet het wel goed op de rijst die in cb zit.
Hafan had vroeger een tienrittenkaart bij de DA. In willekeurige volgorde: Ernstig hyperactief van de meeste hondenbrokken, strufietkristallen, prostaatontsteking, rugpijn, een wrat op het strotklepje waardoor hij moest worden gedwongen om te drinken, vaal worden van de vacht, hele dunne vacht, afbreken van de nagels, chronische keratoconjunctivitis sicca en de rest die ik nog vergeten ben. Niet alles is te wijten aan het voer. Ik heb altijd zeer fannatiek laten inenten en teken bestreden met frontline en scalibor. Maar ik denk dat een aantal autoimmuun problemen niet was voorgekomen als Hafan van het begin af aan vers had gegeten. De nagels breken beduidend minder sinds ik het anti teken spul niet meer gebruik. Alle andere problemen zijn eigenlijk weg. Voor de keratoconjuctivitis hoef ik nog maar 1x d te smeren. Dat was lange tijd niet mogelijk. Je wilt niet weten hoe blij ik ben dat ik het verse voer heb ontdekt :D Als je meer specifieke gegevens nodig hebt geef ik die graag.
Door geer
#346370
Oh, ik wil je mijn ervaringsstukje over mijn eerste hond, Saartje, ook wel toesturen hoor! Kort gezegd: een 8 jaar oud, kaal, jeukerig en stinkend hondje met wonden over haar hele lichaam van het krabben. Behandeling regulier DA? Prednison en dieetbrokken....en de bijverschijnselen die je daar gratis bij krijgt (incontinentie, sloomheid)...
En op vers? Geen prednison, geen sloomheid, haar dat weer teruggroeide en een gelukkige, glimmende hond..

Of die van mijn kat Doris; pancreatitis, continue diarre, doffe vacht, mager...kortom; zag er niet uit...
Regulier DA: Tryplase pillen: nog steeds slappe poep, maar geen spuitpoep, nog steeds mager en dof, maar wel 'leefbaar'..
En op vers? Pillen de prullenbak in, prachtige zwarte, glimmende, 'volle' poes met keiharde keutels en een eetlust als een dijker...

Oke, dat was even kort, de langere versie (met smeuige details en 'pakkend' opgeschreven heb ik hier ook ;D)
Gebruikersavatar
Door MoniqueAppels
#346398
Nou daar wil ik graag aan meewerken hoor!

Mijn honden zijn opgegroeid met Eukanuba, want dat was het beste voer wat je je hond kon geven :o toch? Ik was echter niet tevreden om hun ontlasting (veel, smerige lucht en zacht). De vachten glommen overigens prachtig; ik kan niet anders zeggen.
Maar goed, ik ben overgegaan op een ander 'goed' merk brokken, Royal Canin. De stank werd erger en de hoeveelheid stront meer. Wat nu?
Toen kwam ik Lizzy tegen: zij kwam met Pinkel bij mij op cursus en vertelde mij dat ik mijn hond vlees moest geven. Huh ??? Vlees :-\ Ze was net overgestapt van BIBI op BARF en had een hele vriezer vol met kvv. Deze heb ik over kunnen nemen en ik zag de ontlasting van mijn honden binnen twee dagen verbeteren. Echt waar! Zo snel ging dat. Sinds een half jaar ben ik volledig zelf gaan samenstellen en de hoeveelheid ontlasting is nog minder geworden. Ze hebben (nog) meer plezier in eten omdat ze er gewoonweg langer over doen en dus vind ik BARF nog beter dan kvv. Zelf ben ik verkooppunt van BIBI en ik krijg bijna alleen maar succesverhalen van mensen. Zo gisteren nog eentje: Sofietje, een teckel, die als pup de kleinste van het nest was en op de terugkomdag de mooiste, sterkste, meest gespierde en gezondste teckel van het nest was. Nou wat moet je nog meer voor bewijs?
Vers is gewoon het allerbeste voor je hond. Daar kun je niet om heen :D
Door pollekind
#346462
Ik kreeg mijn Cavaliertjes toen ze rond de 2 jaar oud waren.Ze waren beide erg verwaarloosd en de ene had oorontsteking en een vale vacht en een blauwe waas over haar ogen(....dystrofie??)en ze was veel te dik.De andere daar in tegen was weer veel te dun en kwakkelde maar aan,ze kon bijna tegen geen ene brok.Overal poepte ze dun en mega veel van.Door een tip van iemand anders ben ik in aanraking gekomen met Energique KVV en ik zag ook binnen 2 dagen dat dit dè oplossing was!Ze poepte allebei nog maar 1 à 2x per dag en de ontlasting was gewoon stevig!Bij het eerste hondje verdween de blauwe waas(waarvan wij dachten dat is staar,maar bleek tekort door voeding)binnen 2 weken en ze is mooi 1 kilo afgevallen en haar vachtje begon te glimmen.Het tweede hondje is juist goed op gewicht gekomen,en heeft nu alleen nog maar dunne ontlasting als ik haar iets nieuws voer(wat is dus maar niet meer doe).De hondjes zijn hier nu vanaf Februari en je herkent ze niet meer terug!Ze zijn levendig,glimmen en ze eten met smaak!Voor hun dus niks anders meer dan KVV.
Door Audrina
#346493
Hier 4 succesverhaaltjes. ;)

Tot ca. 2 jaar geleden voerde ik mijn honden uitsluitend brok. Eerst Royal Canin selection en later de "speciale" duitse herderbrok van RC. Mijn honden vonden het niet echt lekker en liepen continu te mieren met hun eten. Ik moest het dan ook telkens opleuken met blikvoer (ja, erg fout maar dat wist ik toen nog niet) en vaak visten ze dan het blikvoer eruit en de brokken kon ik weggooien.

Omdat mijn oudste teef kanker heeft gehad en slechte heupen + achterpoten heeft en heel veel kilo's te zwaar was, door de kanker & hormoonproblemen nogal stonk, mijn reu allerlei allergien had en een slechte eter was, mijn jongste teef een slechte gezondheid had toen we haar kregen (herplaatsertje), een slechte eter was en een zwakke maag had en ook slechte ellebogen zijn we gaan zoeken naar een ander voer.

We zijn begonnen met half brok, half Rodi. Maar de honden zijn niet dom en aten alleen de Rodi en brok weigerden ze.

Zelf vond ik die Rodi niet echt geweldig en toen ik van iemand over Carnibest hoorde zijn we dat gaan proberen voor de honden en dat beviel meteen uitstekend.

Bij mijn oudste teef is de kanker niet meer terug gekomen, terwijl er was gezegd dat er 90% kans was dat het binnen een paar maanden na de operatie terug zou komen en dat ze er aan zou overlijden. Ik weet voor 99,9% zeker dat ze er niet meer was geweest als ze nog op brok had gestaan. Ze is door de KVV kilo's afgevallen (van ca 41 kilo naar 29 kilo), iets wat met brokken niet lukte en doordat ze weer een mooi gewicht heeft, heeft ze ook minder last van haar heupen en achterpoten en nu hoeft ze daarvoor dus ook geen chemische pijnstillers meer. Ze stinkt ook niet meer zo erg. Voorheen moest ik haar minstens 1 keer per week wassen, nu hoeft dat nog hooguit 1 keer per maand.

Mijn reu heeft geen last meer van zijn allergien. Voorheen liep hij heel de dag te jeuken en dat heb ik hem nu al heel lang niet meer zien doen, ondanks dat het daar nu weer het seizoen voor is. Zijn voerbak gaat nu ook telkens netjes leeg en van slecht eten is dus geen sprake meer.

Bij mijn jongste teef is haar gezondheid echt met sprongen vooruit gegaan en ze ziet er ook echt supergezond uit. Geen doffe vacht meer, geen kale plekken, geen vieze ogen meer, geen roze / bruine doffe neus meer, geen brokkelnagels meer, geen rattenstaartje meer. Door de kvv blijft ze nu ook op een mooi gewicht (met brokken jojo-de ze nogal) waardoor de belasting voor haar ellebogen minder is en daar heeft ze dan ook helemaal geen last meer van en ook zij hoeft dus geen chemische pijnstillers meer te slikken.
Ook bij haar gaat de voerbak tegenwoordig netjes helemaal tot op de laatste kruimel leeg.

En wat Rovanna al aangeeft, poep. Toen ze nog op brokken stonden kwamen er echte enorme hoeveelheden poep uit mijn honden en dat stonk enorm. Nu ruikt poept nooit lekker, maar tussen niet lekker ruiken en enorm stinken zit nogal wat verschil.
Nu leggen ze alledrie keurige kleine hoopjes waar geen groene stinkende dampen vanaf komen.

We hebben ook een oude kat van ruim 17. Deze lag heel de dag als een dood vogeltje in haar mand en je zag of hoorde haar nauwelijks. Doordat ze alleen maar in haar mandje lag werd ze ook zo stijf als een hark.
Ze dronk heel veel en at slecht (ze kreeg brok en blik). Ze plaste en poepte ook heel veel.
Nu staat ze op kvv en het lijkt wel of we weer een jonge kat hebben. Ze loopt als een tijgerin door het huis en springt zo nu en dan zelfs weer op de bank.
Ze drinkt niet meer zoveel en eet ook netjes haar schaaltje leeg. Ze plast en poept ook niet meer zoveel.
Ze zit weer mooi in haar vacht en ze glimt zo erg dat het gewoon zeer doet aan je ogen. ;D

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik denk dat je hier wel genoeg aan hebt. ;)

Brokken komen er hier ook nooit meer in. De honden + kat krijgen nu grotendeels kvv en deels barf en dat houden we zo. Ik hoef nooit meer voer weg te gooien en we zitten stukken minder vaak bij de DA.
Door Sam22
#346506
Onze kleine pupje Kelsey stond toen we haar kregen volledig op de brokken. Ze had constante diaree vies plakkerig en stinken en een enorm borrelend buikje. Ze kwam er maar niet af en werd niet beter. Ik ben normailiter dierenartsassistente (zit nu helaas thuis want ben aan het revalideren van een ongeluk :'() en ja.. je gaat dan zelf eens kijken wat je kan kip en rijst. Evt kan ik mijn baas wel vragen.. maar vers was evt ook een optie. Na op het staffordforum een aantal mensen over barf en kvv te hebben horen praten ben ik overgestapt op KVV. Hier knapte ze ziender ogen van op. Mooie ontlasting mooi vachtje....de blle puppybuik was ineens weg...nu ben ik langzaam aan alles aan het verzamelen om dan zo onderhand over te stappen...

Ik ben zeer tevreden en zal ook nooit meer anders voeren....

Eigenlijk wil ik met mij katten ook over op BARF of KVV... tot nu toe eten ze wel vers vlees (naast brokken :-[)...maar alleen als hun het uitkomt
Laatst gewijzigd door Sam22 op wo 06 jul 2005, 14:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Door java
#346520
Onze Belle -border collie- is de eerst 1 1/2 van haar leven steeds erg ziek geweest en kreeg brokken ..regelmatig andere brok gegeven. Ze was brood mager...kreeg overal wondjes en schurft..was steeds loops. Enstige bloedarmoede. Gedrags problemen. Een hoopje ellende. Huize hoge dierenartsen rekening...homeopatie enz. Ze stonk en had een hele schrale vacht. Ja en toen kwam ik al zoekend voor een oplossing, want ik wist zeker het lag aan de voeding, op barfplaats. Ik wist niet wat ik las en kon het allemaal moeilijk geloven...maar ja Belle was zo ziek...dus toch stilletjes geprobeerd...het resultaat was na enkele weken al merkbaar. Toch heeft Belle er ruim 4 mnd. over gedaan om op adem te komen. Mijn twee honden staan nu volledig op vlees/bot voeding, ruim een jaar en Belle ??? is niet meer ziek ziet er geweldig uit..hier komt geen brok meer in huis.

Dit alles had ik nooit gekunt en gedurft zonder BARFPLAATS...geweldig

gr. Will en haar doggýs
Door Peet
#346530
Vanaf dat Beau ongeveer 4 jaar was, heb ik medische problemen met hem gehad.

Beau is een Duitse Herder en zijn klachten waren altijd 'vaag'...dus waren het Typisch Duitse Herder aandoeningen >:(.

Eerst kreeg hij een soort schimmelinfectie aan zijn tenen. Hij verloor toen al zijn nagels, ze scheurden gewoon af. Zelf in de Fac Diergeneeskund te Utrecht (Dermatologie en Chirurgie) wisten ze niks beters te verzinnen dan prednizon en biotine te geven. Wat dus niet hielp.

Ik begon toen 2x per week een verse lap pens te geven (alleen maar voor het lekker) en de nagelproblemen werden minder.
Toen kreeg Beau op zijn 6e Peri anale fistels. Weer een typische Herder aandoening :-X, een storing van het immunsysteem. Beau heeft toen ruim 2 jaar gekwakkeld met Cyclosporine en Ketaconazol (geeeeen leuk medicijn!!!), maar elke keer kwamen de fistels terug. Uiteindelijk een operatie, op 20 december, vlak voor Kerst dus. En 10 januari kwam de eerste fistel weer opzetten.

Ik had het toen helemaal gehad :'(,....dit was geen leven voor hem. Ook de Fac had geen oplossing meer en zei mij maar terug te komen "als hij het uitgilde" dan zouden ze hem een spuitje geven. :'(

Maar dat was niet bepaald wat ik bedoelde, met het helemaal gehad te hebben >:(, ik had het gehad met de medische wetenschap. Ik had zo langzamerhand een flinke auto uitgegeven aan Beau en nog was ik geen stap verder!.

Ik ben me toen gaan verdiepen in Homeopathie en Fytotherapie. Via het Atkins-dieet kwam ik erachter dat koolhydraten niet de gezegende energieleveranciers zijn, zoals men altijd zegt, maar ook heel nadelige invloeden kunnen hebben. Toen ging mij een lichtje op: waarom zit er eigenlijk zoveel koolhydraten in een brok? Wat zit er eigenlijk úberhaupt in een brok? ???

En toen vond ik Barfplaats, en vielen de schellen van mijn ogen.

Sinds een jaar of 3 eet Beau uitsluitend vers.
Hij heeft nooit meer fistels gehad.
Hij heeft nooit meer nagel-problemen gehad.

Bij hem is wel in januari nierfalen geconstateerd. De DA wou hem dieetbrokjes geven, maar die heb ik geweigerd. Ok, zei hij, "ik zie je wel over een paar weken, kijken hoe hij er aan toe is." :-\

Beau krijgt nu zijn dagelijkse dosis Solidago en dat houdt zijn nieren prima onder controle.
De DA was onder de indruk van zijn goede conditie en zei "ongeloofelijk...dit is de zoveelste keer dat je Magere Hein wegjaagt met een potje kruiden".... ;D

Ik ben er van overtuigd dat dankzij de verse voeding Beau's immunprobleem 'gesust' is. Zijn systeem hoeft niet te werken om al die ballast zijn zijn voeding te filteren, want er zit geen ballast in!

Gisteren is Beau 11 jaar geworden. Dat zijn er toch maar 5 meer dan de Fac Diergeneeskunde ooit voor mogelijk had gehouden!!

(sorry voor het lange verhaal :-[)

Voor mij nooit meer brokken!!!
Door Elvira
#346790
Zingaro had regelmatig diarree. 's-nachts moest hij er extra uit, hij was mager (± 35 KG, tegen nu 46 KG, maar toen was hij wel jonger). Dierenarts kwam met medicijnen, kip-macaronie, eliminatie-dieet van vreemd genoeg lam + rijst, terwijl hij al lam-rijst brokken kreeg. Voor gesteld om KVV te geven, was volgens dierenarts niet goed, niet volledig. Op verzoek door gestuurd naar specialist in Oisterwijk. Ze raadde aan om toch te proberen een voer te vinden waar hij het wel goed op zou doen, indien dit niet hielp zou er een darmonderzoek gedaan worden, maar dit was nogal pijnlijk dus liever proberen. Ik heb hem toen op Duck gezet. Mede vanwege de aanbevelingen op het hondenforum van vers vlees bij darmproblemen. En eindelijk ging het goed, geen diarree. Hij kreeg 1½ KG om aan te komen en hij had heel zelden nog diarree, maar dan maar een dagje en was niet meer zo mager. IVM week kamperen heeft hij toen brokken gehad, zonder problemen. Nu krijgt hij Carnibest en af en toe pens, lamsribben, kippendelen. Hij doet kleinere hoopjes dan menig klein hondje en heeft een prachtig wit gebit. Hij verhaart wel, maar zit nooit slecht in vacht.

Een 2e positief verhaal : een tijdje geleden belde iemand die vroeger een pup van mij gehad had. Hij had nu weer een pup van 5 maanden, die sinds ze hem hadden 3 weken geen diarree gehad had. Zelfde verhaal : antibiotica dierenarts, kip en rijst. Maar voor een opgroeiende pup is dit natuurlijk niet geweldig en elke nacht eruit, vond hij ook niet echt fijn. Fokker raadde lichtverteerbare brokken aan van een merk dat bij hun in de buurt niet te krijgen was. Ik heb vers geadviseerd en het verkoop adres van bibi gegeven en aan geraden de zelfde avond nog rodi bij de super te halen, totdat ze bibi konden halen. De zelfde nacht : geen diarree. Een week later belde hij voorzichtig, geen diarree. Weken later nog geen diarree. Dus weer een gelukkig baasje + hond
Door tieneke
#346805
Versvlees was de redding voor onze vorige Leonberger Kobus.
Olifantenhuid,ernstige huidklachten,chronische dikkedarmontsteking,verdwenen geheel na het overgaan op kvv.
Zijn zware hartklachten en suikerziekte jammergenoeg niet,maar het insulineverbruik kelderde van 1,2 ml per dag naar 0,6!
Later steeg dit weer maar hij was veel levendiger en at weer goed.
Dankzij kvv en later barf mochten wij hem nog 15 maanden bij ons hebben.
Dit alles staat ook onder medisch-suikerziekte ;)
Door Ayra
#346817
Goed om te lezen allemaal! Ik ga dit zeker gebruiken als het toegestaan wordt door mijn begeleiding!

Ik hoop natuurlijk op nog veel meer reacties hier!
Door oebaya
#346919
Ben geen kvv gaan voeren omdat ik problemen had. Wel omdat ik terug denkend aan de "goeie ouwe tijd" toen er geen brokken waren of misschien wel, maar brokken voeren 'not done' was, toch het idee had dat mijn honden die toen pens en kopvlees kregen met een calciumpreparaat iets hadden wat ik in de brokken honden van nu niet zag.
Eerst om financiële redenen half brok en half kvv, tot ik goedkoop aan kvv kon komen en dus helemaal om ging.
Wat gebeurde: mijn Labrador die zo vreselijk verhaarde dat stofzuigen echt elke dag noodzakelijk was, hield daarmee op. Ik zeg niet, dat hij niet meer verhaarde, want het is nu eenmaal een vacht die altijd iets verhaart, maar nu was stofzuigen 1x per week voldoende.
Mijn Cesky terriërs begonnen ineens grote hoevvelheden nieuw haar aan te maken. Dat kan ik zien, omdat bij hen nieuw haar alktijd zwart is om later te verbleken naar de grijze kleur die ze hebben.
Barfen doe ik niet echt, af en toe maak ik eens iets, gewoon ter afwisseling, want echt barfen vind ik gewoon te veel gedoe.
gr.
Nicolette
Door Netty
#346985
Tof was een stinkende sok op poten met allerlei klachten en eigenlijk in een woord een een stinkende sjacho teckel.
toen ik eindelijk hier op barfplaats terecht kwam en ging lezen wat en hoe over voeding, ben ik het zelf eens gaan proberen.
helemaal geweldig, langzamerhand werd ze beter, ze stonk minder en was opgewekt.
Ik heb 2 jaar geleden een 2de teckel uit het asiel gehaald die daar was gebracht met overgewicht, ik heb hem maar een jaar en 10 dagen bij me mogen hebben, een gelukkig lief en vreselijk tevreden hondje die helemaal gelukkig was met barf en versvoer.
de reden dat hij is gestorven was door het vreselijke brokvoer en koekjes van zijn vorige baas.
een hartfalen is hem te veel geworden, veroorzaakt door een vet hart gekregen door dat verkeerde voer.
ik ben nog steeds blij dat ik hem aan het eind van zijn leven een fantastisch jaar heb kunnen geven, met versvoer en barf.
in maleisie heb ik Tof die daar mee naar toe gaat brokken gegeven omdat ze ging spugen van vers????? en op brokken deed ze het goed.
hier gaat ze van die brokken weer stinken, dat doet ze nu niet meer sinds ze weer op CB staat.
voor mij voldoende bewijs dat versvoer wel degelijk beter is voor honden ;)
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door