Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door wimk
#343147
Hallo allemaal.

Bumper is afgelopen dinsdag bij Dr Crama in Rotterdam geweest en daar is aan beide voorpoten LPC geconstateerd. Hij vond Bumper ook te zwaar, maar Bumper krijgt niet zo gek veel te eten vind ik.
Hij zou volgens de tabel van Duck 1200 gram mogen hebben. Hij is nu 8 1/2 maand oud en hij weegt 33 kg.
Hij kreeg echter maar 500 gram duck per dag, 300 gram s'ochtends en 200 gram s'avonds. We zijn sinds dinsdag hem nog maar 300 gram gaan geven, 200 gram in de ochtend en 100 gram in de avond, dit aangevuld met groente en/of fruit.
Ik heb nu net 5 potten met sperciebonen gekocht, maar welke hoeveelheden kan ik hem daar van geven.
Hij moet toch wel wat eten in zijn buik hebben.

Heeft iemand nog tips voor me.

Ik vond namelijk zelf dat hij de laatse 3 weken weer veel beter liep, en voordat Crama gaat opereren heb ik nog een afspraak gemaakt, en misschien blijft het wel zo. Hij heeft geen foto's gemaakt, ik had wel een foto mee van mijn eigen DA, maar hij zei dat hij het voor 100 % zeker wist. Nou hij heeft er meer verstand van als ik.
Maar als het niet hoeft heb ik liever niet dat hij in Bumper snijdt, en ja wat mot dat mot.

Kan iemand ons een beetje helpen.

Gr Wim & Bump
Door Lizzy
#343153
Jeetje, wat een ellende allemaal weer Wim.... Wat zielig voor jullie....

Ik denk dat sperziebonen weinig zin hebben... nauwelijks voedingswaarde en eigenlijk voegt het niks toe. Ik denk dat je beter fruit helemaal kunt weglaten (suikers) en dat je groentemix moet maken van groentes waar geen/weinig koolhydraten in zitten. Groentemix vult goed en bevat dan ook nog vitamines en mineralen waar Bumper wat aan heeft. Je zou de groentemix eventueel kunnen mengen met wat magere yoghurt en een rauw eitje. Je kunt dit dan mengen met die 100 gram Duck..., dan lijkt het nog wat en heeft hij nog iets in zijn buikje....

Hoeveel moet hij afvallen van Crama? Waren de foto's van jouw eigen DA zo goed dat Crama daar op kon zie dat hij aan beide pootjes LPC had?
Door wimk
#343159
Lizzy schreef:
Hoeveel moet hij afvallen van Crama? Waren de foto's van jouw eigen DA zo goed dat Crama daar op kon zie dat hij aan beide pootjes LPC had?
Nee dat is juist het vreemde, hij heeft gekeken hoe hij liep en zat, maar volgens mij loopt Bumper als een kievit op het moment, vandaar dat ik ook nog een afspraak heb gemaakt, ik twijfel niet aan de man zijn kennis. Alleen ga niet met hem in discussie want daar heeft hij geen verdstand van, hij adviseerde me om blikvoeding ta gaan geven, bonzo of pluto of chappi, de rillingen liepen over mijn rug.

Maar iedereen adviseert sperciebonen omdat er juist niks inzit, en je rustig een halve pot daarvan kan geven zonder dat hij aankomt.
Door wimk
#343160
Lizzy schreef: Jeetje, wat een ellende allemaal weer Wim.... Wat zielig voor jullie....
en dat je groentemix moet maken van groentes waar geen/weinig koolhydraten in zitten. Groentemix vult goed en bevat dan ook nog vitamines en mineralen waar Bumper wat aan heeft. Je zou de groentemix eventueel kunnen mengen met wat magere yoghurt en een rauw eitje. Je kunt dit dan mengen met die 100 gram Duck..., dan lijkt het nog wat en heeft hij nog iets in zijn buikje....

=
Welke groentes stel je dan voor Liz?

bedankt alvast

Wim
Door Lizzy
#343167
Klopt. Er zit niks in gekookte sperziebonen. Letterlijk.... Dus tja, wat heeft Bumper er aan, behalve wat buikvulling? Hij heeft toch ook voldoende voedingsstoffen nodig om zijn lichaam aan de gang te houden? En op 300 gram Duck wordt het wel erg zwaar leven.... Je kunt deze sperziebonen natuurlijk op maken, maar ik zou ze zelf zeker mengen met groentemix van andere groentes. Dan krijgt hij tenminste nog Chlorofyl, vetzuren, vitamines en mineralen binnen.

Je kunt eigenlijk alle soorten groentes gebruiken, behalve ui en prei. En niet teveel kool. En ik zou zelf even geen groentes uit de nachtschadefamilie geven (voor de gewrichten). Gelukkig blijft er dan nog zat over!

Andijvie
Waterkers
Veldsla
Rucola
Spinazie (niet TE veel)
Postelijn
Broccoli
Bloemkool
Boerekool
Rooie Kool
Groene Kool
Chinese Kool
(niet teveel koolsoorten verwerken in 1 groentemix!)
Paksoi
Selderie stelen + blad
Sla, verschillende soorten met donkergroen of rood blad, (ijsberg sla heeft geen voedingswaardes)
Komkommer
Mosterd blad
Paardebloemen blad
Sperziebonen
Snijbonen
Peultjes
Spruitjes
Witlof
Knoflook
Gemberwortel
Alfalfa Spruiten
Peterselie
Pompoen
Courgettes
Wortels + ook wat loof erbij
Koolraap met blad
Bietjes met blad
Selderie knol met blad
Avocado
Pastinaak
Venkel

Je hoeft natuurlijk niet al deze groentes tegelijk te gebruiken ;D. Neem er gewoon een stuk of 7 (en niet teveel kool) en wat in de aanbieding is, maak er een puree van en meng dat met magere dingetjes (je zou zelfs ook wat witvis als koolvis of wijting erbij kunnen geven).
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 30 jun 2005, 18:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#343173
Deze mag je allemaal rauw geven, zolang je ze pureert! (met voor een groot deel trouwens dank aan Dory! Het is haar lijst die ik hier en daar een beetje aan hebt gepast - zo heb ik de koolhydraatrijke groentes eruit gehaald en wat toegevoegd).

Overigens hoor ik over Crama niks dan goed. Dus hij zal ongetwijfeld heel goed zijn qua ortho-dingen. Maar ja, van voer weten de meeste DA's/specialisten heeeeel weinig dus gewoon lekker laten kletsen inderdaad.

En als je twijfelt Wim: vraag desnoods een second opinion aan bij een andere specialist! Het is jullie hond en ondanks dat wij geen DA of specialist zijn: het is dus jullie hond en jij moet je goed voelen bij het idee dat hij geopereerd moet worden.
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 30 jun 2005, 18:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Door 202spots
#343225
Heb je misschien 'n foto waarop goed te zien is hoe Bumper er NU uitziet? (Vanaf de zijkant genomen of zo)

Wanneer je de groentemix maakt,wel alles goed pureren he? En geen mix van alleen maar bladgroenten want dan kan het zijn dat de ontlasting aan de zachte kant raakt.
Als je b.v 'n halve pot gekookte sperciebonen wil gebruiken,(kweet nie hoe groot de pot is?)dan kan je daar bij doen
'n grote wortel,'n struik andijvie,'n stuk of 2-3 selderie stelen met blad, stuk broccoli of bloemkool,'n courgette, 'n teentje knoflook,en doosje alfalfa sprouts.
Alles goed pureren en kijken hoeveel je hebt.
Ik zou eerst kijken of ie 't lekker vind wanneer je de mix door de duck mengt,als 't smaakt dan kan je beetje meer toevoegen totdat je misschien op 100-200 gram per maaltijd zit.
Wanneer de groente niet zo smaakt dan helpt 'n rauw eitje erdoor,of wat biogarde erbij ook wel is.
Avocado is well lekker maar ook 'n vetmakertje,dus dat zou ik weglaten.
Wanneer je 'n winterwortel geeft om op te kluiven,dan heeft hij kluif plezier,maar krijgt weinig voedingswaardes van de rauwe wortel,omdat de grotere stukken er net zo uitkomen alsdat ze er in zijn gegaan,in dit geval dus geen probleem! ;)
Success!
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door