Die handmolens zijn vaak alleen geschikt om puur spiervlees mee te verwerken. Klein botwerk (kippendelen, konijnendelen muv de kop, eventueel een eendennekje, en dingen als kwartel) krijg je er wel mee weg, maar hemeltje, dat is een krachttoer hoor! Ik liet dat altijd aan meneer Anne over.

En dan hadden wij nog een Porkert 22, daar kon je een moord mee plegen. Ik weet niet hoe zwaar die van de AH is, maar let op de volgende dingen:
* materiaal: roestvrij staal gaat 'm vrijwel zeker niet worden met botwerk. Gietijzer zou wel lukken. Als de wokkel maar lekker zwaar is!
* hoe is de zwengel bevestigd, en ziet die eruit alsof ie een flinke mishandeling wel overleeft? Je wilt niet dat je na één keer draaien met de zwengel los in je hand staat.
* hoe groot is de vulopening? Als je al je botwerk eerst in kleine stukjes moet snijden, ben je uren bezig voordat je überhaupt kunt gaan malen.
* hoe groot zijn de gaatjes waar het vlees doorheen moet worden geperst? Standaard worden vaak schijven met heel kleine gaatjes meegeleverd, omdat mensen zulke molens gebruiken om zelf gehakt te maken, en dat willen ze vaak zo fijn mogelijk. Maar daar krijg je van je leven geen botwerk doorheen gedraaid.
Al met al denk ik niet dat zo'n handmolen van AH geschikt is voor botwerk.
Zelf heb ik een elektrische molen van Moulinex, model Hv8 1800 watt, om kvv voor de katten mee te maken. Maar harder dan eendennek durf ik daar ook niet mee te gaan, en ook die knip ik een paar keer door zodat de wokkel er goed grip op krijgt.
Wat je met het botwerk ook zou kunnen doen is het helemaal tot moes slaan. Gewoon op een hakblok of snijplank oid leggen, ouwe handdoek eroverheen tegen het spetteren, en dan helemaal losgaan met een flinke hamer!

Daarmee krijg je het meeste botwerk wel plat.