Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door Floor
#2977589
Misschien kijk ik er overheen of zoek ik niet goed....... sorry  :-*

Maar, weet iemand hoelang je runderoren moet drogen als je ze in een schuurtje droogt? Ik heb ze op roosters gelegd en een klamboe eroverheen gedaan. De voorkant van het schuurtje is open, het tocht dus behoorlijk. Ik begreep dat bullepezen 3-4 weken moeten drogen. Geldt voor runderoren hetzelfde?

Er zit een stuk vlees aan het uiteinde, dat heb ik niet eraf geknipt. Moet ik dat alsnog doen of kan dat mee gedroogd worden? Er is vast wel iemand die weet hoe lang het ongeveer moet "luchten.  ;D Bedankt alvast!
Gebruikersavatar
Door kiara
#2977739
Ik zou dat vlees ( oorschelp) eraf halen want dan duurt het nog langer maar denk wel dat je aantal weken moet wachten hoor
Ik heb ze ook alleen ligt het in een grote droogkast werkt perfect en gaat sneller en dan nog duurt het best een aantal dagen denk ik, is eerste keer maar dat schat ik even
Door Anne in Zweden
#2978077
Schuurtje is een goed idee, om te vermijden dat de onvermijdelijke vliegeninvasie in je huis plaatsvindt!

Ik laat de oorschelp eraan zitten (heerlijk kauwspul!), maar snij die een aantal keren overdwars en diep in, en vouw hem dan een beetje open, zodat de warme lucht er goed bij kan. Op deze manier heb ik ze nu 20 uur gedroogd. Daarmee zijn ze (of liever gezegd, de oorschelpen) nog niet helemaal droog, maar door de vliegeninvasie zag ik het niet zitten de droger nog langer te laten lopen. :-X Ik heb ze daarom weer in de vriezer gestopt, maar dat doe ik vaker met gedroogd spul. Die vriezers staan toch wel aan, en hoe voller ze zitten, des te zuiniger ze zijn.

Als je echt gortdroge oorschelpen wilt hebben, moet je op een uur of 30 rekenen, afhankelijk van de temperatuur natuurlijk en de dikte van het vlees.  Nogmaals, een paar keer diep insnijden met een scherp mes helpt heel veel. Ik heb ze eerst twee uur op 65 graden laten drogen, en de rest van de tijd op 55 graden.
Gebruikersavatar
Door Floor
#2978117
Dank jullie! Ik was vergeten te zeggen dat ik ze niet in een droogmachine door, maar aan de lucht. Dan duurt het denk ik wel een paar weken. Was benieuwd of iemand hier ervaring mee heeft.
Door Ulrike
#2985590
Ik heb het tot nu toe niet aangedurft dingen te drogen in de schuur. Het bederft dan dus niet sneller dan dat het droogt?

Anne wat voor soort droger heb jij dat daar hele oorschelpen in kunnen? Ik zou heel graag grotere dingen kunnen drogen, maar ik heb alleen een clatronic waar maar kleine snackjes in kunnen.
Gebruikersavatar
Door kiara
#2985692
ik heb het ook voor ik de droogkast had wel geprobeerd om in de buitenlucht te drogen,lukt wel maar was toen ook behoorlijk warm,ik had geelhaar opgehangen in een bench
uiteraard met vliegenhoor er goed om heen,en s,avonds ook een zeil erop voor evt regen.
Maar ik vond het teveel gedoe en duurt enorm lang
Gebruikersavatar
Door Floor
#2986078
Ulrike schreef: Ik heb het tot nu toe niet aangedurft dingen te drogen in de schuur. Het bederft dan dus niet sneller dan dat het droogt?
Tot nu toe droogt het sneller dan dat het bederft, maar het eindresultaat weet ik pas over twee weken. Dan kan ik goed zien of het de moeite waard is geweest. Ik wil nu de klamboe niet openen i.v.m. de vliegen. Het zit goed dicht nu, dus laat ik het maar zo. De piemels kan ik beter bekijken en die drogen enorm goed (zo op het oog). Verder hangt het hier niet in de weg.
Anne wat voor soort droger heb jij dat daar hele oorschelpen in kunnen? Ik zou heel graag grotere dingen kunnen drogen, maar ik heb alleen een clatronic waar maar kleine snackjes in kunnen.
Misschien op een tray leggen en de volgende omgekeerd erop zetten? Ik heb ook een claytronic en zo droog ik de wat grotere dingen. Weet dan niet of er oorschelpen inpassen. Je kunt dan ook wat minder kwijt tenzij je extra trays bestelt.
Door Anne in Zweden
#2987715
Ik heb een Sedona, die droogt horizontaal, en daar kun je roosters tussenuit laten als je hogere dingen wilt drogen. De Excalibur kan dat ook.

Wat je zou kunnen doen is een strook kunststof van een cm of tien (bv. een losse gordijnlamel) op maat knippen, daar een cirkel van maken ter grootte van je Clatronic-roosters, en die op een rooster zetten en afdekken met het deksel van je Clatronic. Zo creëer je ook hoogte met verticaal drogende drogers.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door