Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door Hope
#2970559
Fijn. Oh wat fijn.

Ik heb trigeminus neuralgie, oftewel ernstige aangezichtspijn in de vier onderste zenuwtakken van mijn gezicht. Bij een gewone tandarts ben ik niet te behandelen. Als ik 's ochtends wat make-up wil gebruiken en te hard over mijn wang ga hang ik in het plafond van de pijn, laat staan bij een tandarts.
Omdat mijn oude tandarts het niet langer te doen vond om me te behandelen ging ik op zijn advies naar een tandarts die behandelde onder lachgas. Als ook dat niet meer werkte ging ik onder narcose, niks aan te doen.

Nu ben ik verhuisd en ik zag het niet zitten om in mijn oude woonplaats naar de tandarts te blijven gaan. Samen met mijn huisarts ging ik hier in de buurt naar een kliniek die erg goed staat aangeschreven. Daar werd een overzichtsfoto gemaakt, iets wat voor mij totaal nieuw was.
Ik ging naar binnen voor een halfjaarlijkse controle en schrok me dood.
Mijn gebit is verwoest. De oude tandarts heeft me nooit zeer gedaan en was ook erg aardig, maar het was niet de meest kundige.
De tandarts in Deurne zei dat ze nog wel wat kon repareren, maar dat ik vier kronen nodig heb. We begonnen met het vullen van vier gaatjes. Afspraak 1 ging goed, twee werd al een stuk minder leuk en afspraak drie werd een ramp. Na 8 verdovingen gilde ik het nog steeds uit van de pijn en ging bijna van mijn stokje. Niet te doen dus.
Ik kreeg een noodvulling en werd doorverwezen naar een tandarts die alles in orde kan maken onder narcose.

Daar ben ik vandaag geweest. Deze man bekeek de foto's en was heel duidelijk: repareren is een kortetermijnoplossing die je veel geld en zorgen gaat opleveren. De kiezen achterin (5 in totaal) zijn zo slecht gevuld dat de wortels gaan ontsteken als hij het gaat repareren, er is te weinig materiaal over voor een kroon dus die gaat afbreken. Zijn advies: 5 kiezen trekken.

Tja. Daar sta je dan. Tandarts 1 zegt: prima te repareren, kroon er op en je kan weer even vooruit. Tandarts 2 zegt: niet aan beginnen, wordt een drama en eruit moet het er vroeg of laat tóch. Bespaar jezelf de pijn van de behandelingen en trek alles eruit.
Dat zou betekenen dat ik op mijn 27e nog maar vijf kiezen over heb omdat de rest al is gesneuveld door de klap van een paard.
Ik vind dit zoooooo moeilijk. Eruit is eruit... Maar ja, kan ik het verdragen om vijf kronen te laten plaatsen, en is dat dan de oplossing?
Bij wie zou ik nog een second opinion kunnen laten doen?
Zoveel vragen...  :'(
Oude tandarts: bedankt voor alle goede zorgen  :-X
Laatst gewijzigd door Hope op zo 28 sep 2014, 23:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Door K&D
#2970569
Lastig, en jeu... heel pijnlijk.. :-X maar wellicht zijn je klachten veel te specifiek voor een gewone tandarts. Zijn er geen klinieken die voor jou wat kunnen doen in plaats van een 'standaard' tandarts?
Gebruikersavatar
Door Hope
#2970592
K&D schreef: Lastig, en jeu... heel pijnlijk.. :-X maar wellicht zijn je klachten veel te specifiek voor een gewone tandarts. Zijn er geen klinieken die voor jou wat kunnen doen in plaats van een 'standaard' tandarts?
Ik ben een aantal keer bij bijzondere tandheelkunde geweest in het ziekenhuis. Resultaat: een hogere rekening maar helaas niet minder klachten dus die stuurde me weer terug naar mijn eigen tandarts  :(
Door **Jolanda**
#2970599
Heel eerlijk?
Als ik zoveel pijn moest doorstaan om gewoon een tandarts te bezoeken en dat een gewone tandarts eigenlijk geen doen is + dat ik hele slechte tanden/kiezen heb, dan zouden ze er toch allemaal in 1x uit gaan. Ik zou mezelf niet meer kwellen dan nodig is en ik zou me ook niet onnodig veel kosten op de hals halen.
Zoals de 2e tandarts zegt: de wortels gaan straks geheid ontsteken. Dan ben je nu geld kwijt voor het repareren en straks voor de ontstekingen + verdere behandelingen.
Door Lil
#2970703
Ik zou me heel goed laten voorlichten. Als je zoveel pijn hebt: kun je dan wel een kunstgebit verdragen?

Ken nu 3 mensen in mijn omgeving die na jarenlang proberen nog steeds geen goed passend kunstgebit hebben en spijt als haren op hun hoofd hebben dat ze niet gewoon nog een paar extra kronen hadden (ze hadden die wel en kwamen op het punt nog meer kronen, dan heb ik nauwelijks meer eigen tanden, dus alles eruit en doe maar een gebit en dat waren geen dure standaard, dat was met kliksysteem etc.).
Gebruikersavatar
Door dinky89
#2970709
Lastige keuze inderdaad vooral omdat je daarna bijna geen kiezen meer over hebt en dan wellicht richting kunstgebit gaat en hoe zou je dat verdragen?
En op wat voor termijn zouden ze er toch uit moeten? Valt daar ook een inschatting van te maken?

Veel sterkte en wijsheid in elk geval!
Door Polleke
#2970720
Als het je bovengebit betreft zou ik je zeker (als mede aangezichtspijn patiënt)
aanraden alles te trekken aan de bovenkant.
In ieder geval heel veel sterkte...
Gebruikersavatar
Door Neally
#2970724
Oh, wat een naar bericht krijg je dan.
Iets heel anders kun je voor die aangezichtpijn niet behandeld worden. Misschien heb je alle ins en outs onderzocht.
Tegenwoordig kunnen anesthesisten een heleboel om mensen met pijn te helpen.
Sterkte met de keuze. 
Door [email protected]
#2970898
Hope schreef: Dat was tandarts twee  ;)
Cdc in Best. Daar kan ik ook onder narcose.
Bedoel je die?
Sorry Hope ik weet geen naam, alleen gehoord dat in Best een hele goede kliniek zit.
Maar nu je verhaal nog eens gelezen, en denk dan, misschien inderdaad geen slecht idee die kiezen eruit.
Want als je kronen laat zetten ben je er ook nog niet, ze gaan niet levenslang mee, en niet vergeten dat een mondhygiënist misschien ook nog wel nodig blijkt te zijn.
Gebruikersavatar
Door Sarah5
#2970904
Wat een drama zeg. En de kiezen laten trekken en daar implantaten laten zetten?

Dat is minder korte termijn oplossing en tegelijkertijd niet zo drastisch als nu al alles er uit en een kunstgebit.

Sterkte hoor!
Door Martine-Tom
#2970905
Lizzy schreef: Ik durf het haast niet hardop te zeggen maar ik ging naar een biologische tandarts.
Een wat?  ???

*Gaat googlen*
Gebruikersavatar
Door Extreme
#2970969
Hmmm lastige keus.
Als de tandarts denkt dat de wortels/zenuwen kunnen gaan ontsteken kan je ook op voorhand een endo er in laten doen, als de kies dan na ong een half jaar nog steeds rustig is, kan je kiezen om er een kroon er op te laten plaatsen.
De kosten zullen met meerdere opties hoog zijn, ga er vanuit dat je gemiddeld 500 tot 600 euro per kroon kwijt  bent, een endo zal ook zo rond de 400 euro gemiddeld kunnen kosten, dus per kies kan het je al snel komen 800 tot 1000 euro, moet er niet iets tegen zitten, want het kan ook hoger worden. Een kies die al heel slecht is, en op voorhand eigenlijk al verloren lijkt te gaan kan je evt ook beslissen om het goed te laten vullen, soms gaan ze nog jaren mee, gaat het uiteindelijk niet meer kan je het altijd laten trekken.
Je hebt voldoende kauwvermogen als je je kleine kiesjes nog hebt, de 2 die na je hoektanden staan.
Implantaten zijn een mooie maar ook dure oplossing, ga ong van 2000 euro per kies uit, is het plaatsen van de implantaat incl een kroon erop.
Je zou evt ook kunnen overwegen om een frame te nemen, dus de slechte kiezen eruit, een frame met de nepkiesjes daaraan, mocht er ooit weer een kies verloren gaan kan je het simpel bij laten plaatsen.
Over een second opinion, iedere tandarts heeft zijn/haar mening dus die kan ook nog verschillen met de andere die je al gezien hebt.
Waar je ook voor kiest, ik zou zeker overwegen om zoveel mogelijk tegelijk te laten doen en dan onder narcose, gezien jouw pijnervaring.
Succes met kiezen.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door