Van de site van RC
Het maken van diervoeders met een lange houdbaarheid vereist het gebruik van bepaalde technische maatregelen om de kwaliteit te waarborgen.
Oxidatie (het ontstaan van verbindingen met zuurstof uit de lucht) is één van de belangrijkste chemische bedreigingen voor de kwaliteit van de diervoeders. Bij dit proces ontstaan stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het dier.
Hieronder volgen enkele effecten van oxidatie:
1. Geur wordt ranzig waardoor de smakelijkheid sterk daalt.
2. Vitamine A en E worden afgebroken.
3. Essentiële vetzuren worden beschadigd waardoor deficiënties (= tekortkomingen) kunnen ontstaan.
4. Verteerbaarheid daalt.
5. Ontstaan van kettingreacties. De aanwezigheid van geoxideerde stoffen bevordert het oxidatieproces.
Het gebruik van antioxidanten is dus noodzakelijk om de kwaliteit van het voer te waarborgen. Het is hierbij wel zeer belangrijk om de effectiviteit en invloed van deze stoffen goed te onderzoeken.
Er zijn veel verschillende soorten antioxidanten. De keuze voor de antioxidanten die uiteindelijk gebruikt worden en de hoeveelheden die toegepast worden (daarbij rekening houdend met de wettelijk toegestane hoeveelheden) hangt af van de gebruikte grondstoffen in de voeding.
De antioxidanten die door Royal Canin gebruikt worden zijn BHA (E320), propylgallaat (E310) en citroenzuur (E330). Deze stoffen worden algemeen gebruikt in voedsel bestemd voor menselijke consumptie. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat deze stoffen schadelijk zijn in de gebruikte concentraties.