Om nog heel even hier op door te gaan, reageer ik nog even op wat er gezegd is als reactie op mijn vraag hoe het nu zit met een vergroot risico op pancreatitis met het hogere vetgehalte in barf/kvv. (zoals gesteld wordt op de secondchanceranche website)
- Doedels, ik denk niet dat je kunt zeggen dat dit afgeleid is uit de humane voedingsleer waaruit blijkbaar bekend is dat bij mensen pancreatitis kan ontstaan bij hoge vetconsumptie. Op deze website wordt gerefereerd aan een aantal gevallen van pancreatitis bij honden, en uit onderzoek blijkt dus dat het dieet van wolven maximaal zo'n 7 % vet bevat itt kvv met ongeveer 15 % vet/olie. Dus hieruit zou je kunnen afleiden dat het optimale dieet voor honden wel veel eiwit, maar niet perse ook veel vet moet bevatten.
-Oebaya, volgens mij kun je droogvoer niet zomaar vergelijken met barf/kvv. Van kvv voer je immers het dubbele in gewicht dan van brok. Om de gehaltes te vergelijken moet je de percentages in kvv dus verdubbelen: energie- en eiwitgehalte komen dan ongeveer gelijk uit, het vetpercentage van kvv zou echter overeenkomen met een brok met zo'n 30 % vet... Dus je hond krijgt de dubbele hoeveelheid aan vet binnen in vergelijking met een brok met 15 % vet.
-Ik zal het boek dat je noemt eens opzoeken Lizzy, lijkt me interessant! En het zal vast zo zijn zoals jij zegt dat de kans op pancreasproblemen altijd aanwezig is, maar als een hoog vetgehalte een vergroot risico opleverd is dat wel belangrijk om te weten lijkt mij. In zijn reactie zegt Ian Billinghurst ook dat het bij honden met pancreatitis vaak gaat om dieren die een voeding met een hoog vetpercentage krijgen (er wordt helaas geen getal genoemd). Ik weet niet hoeveel hier over bekend is, maar voor mij zou dit wel een reden zijn om over te stappen naar een kvv met een lager vetgehalte (zoals Carnibest Light of Duck met 6,5 tot 10 % vet ipv 15-16 % in veel andere kvv's), om het zekere voor het onzekere te nemen. Blijkbaar zit er toch wel iets van waarheid in dit verhaal.