Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Door roxy10
#2887260
Hallo allemaal!
Ben nieuw op dit forum en ook voor het eerst bezig met de voedseldroger. Nu heb ik kalfspezen, kippennekken en eendenvleugels gedroogd voor mijn hollandse herder Roxy,  met de respectabele leeftijd van 12 jaar. Ik heb ze uit de droger gehaald en vooral de kippennekken en peesjes glimmen nog een beetje (vettig?). Dit is eigenlijk niet goed, toch? Het heeft er ong. 24 uur in gezeten! En die vleugels zitten eigenlijk botten in. Kan dit geen kwaad?

Bedankt alvast!
Door Mowgli
#2887389
Welkom roxy10.
Droogtijden van de verschillende snacks kan verschillen. Nu is kip erg vet, dus door de warmte gaat het vet smelten. Je kunt niet voorkomen dat al het vet weg is met drogen, maar je kunt wel tussendoor de snacks een aantal keer afdeppen. Dus het beste de snacks in een open verpakking bewaren, of in een pot met rijst op de bodem, of in de koelkast / diepvries.
Door roxy10
#2887390
Bedankt zeg, voor de snelle reaktie! Eerlijk gezegd had ik al spijt van de eendenvleugels, maar Roxy heeft er vanavond een gehad en ze vond het heerlijk! Wat is de reden dat jij ze niet zou drogen? En waarom is het beter om op 50 graden te drogen? En dat glimmen, betekent dat dat het nog langer in de droger moet?
Gebruikersavatar
Door Lucie110
#2887397
Welkom op barfplaats !
roxy10 schreef: Bedankt zeg, voor de snelle reaktie! Eerlijk gezegd had ik al spijt van de eendenvleugels, maar Roxy heeft er vanavond een gehad en ze vond het heerlijk! Wat is de reden dat jij ze niet zou drogen? En waarom is het beter om op 50 graden te drogen? En dat glimmen, betekent dat dat het nog langer in de droger moet?
Als je droger warmer wordt dan 50 graden worden de botten teveel verhit waardoor ze harder worden en kunnen splinteren ;)
Door roxy10
#2887462
Als ik het goed begrijp is het dus niet slim om vlees met bot en vlees zonder bot in één droogsessie te doen. Er zitten nu bij mij kippennekken, lever en kippedijen in. De kippennekken moeten op 50 graden en de rest op 75 graden..
En hoe lang doen jullie gemiddeld dan de kippennekken erin? Veel langer dan 24 uur zeker?
Door **Jolanda**
#2887479
roxy10 schreef: Als ik het goed begrijp is het dus niet slim om vlees met bot en vlees zonder bot in één droogsessie te doen. Er zitten nu bij mij kippennekken, lever en kippedijen in. De kippennekken moeten op 50 graden en de rest op 75 graden..
En hoe lang doen jullie gemiddeld dan de kippennekken erin? Veel langer dan 24 uur zeker?
Je kunt alles op 50graden drogen. ;) Het is dan alleen dat bijvoorbeeld de levertjes langer nodig hebben dan wanneer ze op 75graden gedroogd worden.
Waar je op kunt letten is dat je vlees bij elkaar op de droger doet wat ongeveer even lang nodig heeft qua droogtijd. Is wel zo handig ;)
Meestal doe ik een hele lading van 1 soort, dus bijvoorbeeld een volle droger met alleen maar runderlippen.

Hoe lang kippennekken nodig hebben weet ik niet, dat droog ik namelijk niet.
Door roxy10
#2887543
Bedankt! Ik zit al een hele tijd internet af te struiken voor info en blijkbaar zie ik door de bomen het bos niet meer! Ik dacht dat je vlees altijd op de hoogsten temp moest drogen....
Door Mowgli
#2887644
roxy10 schreef: Bedankt! Ik zit al een hele tijd internet af te struiken voor info en blijkbaar zie ik door de bomen het bos niet meer! Ik dacht dat je vlees altijd op de hoogsten temp moest drogen....
Je kunt vlees op hogere temperatuur drogen als er geen bot in zit, maar bij temperaturen boven de 40 graden gaan belangrijke voedingsstoffen / enzymen verloren (degenen die volgens de "raw food" leefstijl leven, drogen hun producten op 40 graden). Daarom vlees het beste bij 50 graden drogen.

Edit: Op dit board vind je meer informatie over het drogen van snacks: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... ,32.0.html
Gebruikersavatar
Door Thea
#2888271
Ik wissel ook regelmatig mijn roosters met producten om.
Dus ik vul hem en na bv 4 uur gaat het onderste rooster naar boven en de bovenste naar onder de tweede van onder word dan de tweede van boven ect. En na weer 4 uur draai ik weer wat met de roosters. Zo voorkom ik dat het ene rooster harder gaat als de andere.
Daarbij hoe langer het aan het drogen is kan ik steeds weer een rooster leeg maken omdat het allemaal krimt. De lege rooster doe ik dan onderop omdat mijn droger daar het warmste word  ;)
Door roxy10
#2888404
Ik heb de afgelopen dagen kipfilet gedroogd. Dat heb ik er 28 uur in gehad. Is dit lang genoeg? Ben eigenlijk een beetje bang Roxy een voedselvergiftiging of zoiets te bezorgen. Ik begrijp dat alles verschillende tijden in de droger heeft, maar er is in het algemeen geen minimaal aantal uur?
Door Mowgli
#2888768
Wij voeren onze huisdieren rauw vlees, dus ook als alleen de buitenkant een beetje gedroogd is, zouden wij de snacks nog geven.

Je kunt ze zo droog laten worden als je zelf wilt.
Een goede test is een snack door te breken. Een minimaal aantal uur houden de meeste mensen niet aan, want het ligt aan het soort vlees / vis wat je droogt, hoe groot, hoe dik en hoe vet de te drogen stukken zijn, het tijdstip van het jaar (als de luchtvochtigheid hoog is, duurt het drogen ook iets langer).
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door