Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door dazz
#332189
Hallo allemaal,

Sinds kort ben ik mij aan het verdiepen in BARF. Nu heb ik op rauwvoer.pagina.nl een artikel gelezen van een vrouw die geen voedingssupplementen geeft omdat ze vindt dat alle nodige stoffen al in het rauwe voer zitten en omdat het geldklopperij is.
Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?

Groet, DAZZ
Laatst gewijzigd door dazz op di 07 jun 2005, 23:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Peet
#332345
Zelf denk ik dat een normale, probleemloze gezonde hond die rauw eet, inderdaad geen supplementen nodig heeft.

Maar heel veel honden hebben wel problemen: jeuk, doffe / vieze huid, eczeem, allergieen, diarree, noem maar op. Dan kunnen supplementen heel goed helpen.

Vaak zelfs beter dan die eeuwige AB-kuur die je bijna standaard van je DA zou krijgen, waarbij ik het dus niet over ernstige problemen heb, maar bovengenoemde zaken.

Dus als je hierin onderscheidt aanbrengt, geef ik haar gelijk. Geldklopperij? Tja, als je onnodig gaat supplementeren wel, maar daar ben je altijd zelf nog bij.
groetjes,
Peet
Door Lizzy
#332352
Ik denk dat er een beetje 2 stromingen zijn in honden-vers-land (en ook bij mensen hoor!):

1)De Tom Lonsdale/Raw Feeding group die zeggen: geen voedingssupplementen. Want, dat zorgt juist voor een onbalans.

2)De Billinghurst/Eliasen/Schultze's die zeggen: wel voedingssupplementen want de voeding bevat niet meer alle vitamines en mineralen (door de manier waarop wij mensen landbouw bedrijven). Dus, voor de zekerheid.

De waarheid?

Ik weet het niet....

Ik denk dat als ik aan veel wild vlees zou kunnen komen en het geld zou hebben om alles biologisch in te kopen: dan gaf ik ze hier geen voedingssupplementen meer.

Ik geef nu wel voedingssupplementen. Maar, de hoeveelheid waar ik mee begon? Die is al lang verdwenen!

Ik gaf visolie, levertraanolie, zeewier, alfalfa, tarwekiemolie, multivitamine/mineralentabletten, vitamine B complex, Co-enzyme Q10, Chlorella, Spirulina, en ga zo maar door (dat is ook de onzekerheid wanneer je net begint met zelf samenstellen. Men (lees: voerfabrikanten) hebben het er hard in gestampt dat een hond ZO MAAR te korten op loopt). Ik gaf niet alles tegelijkertijd hoor.

Ik geef nu (en ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden): 2 keer per week visolie. In de winter 2 keer per week levertraanolie. 1 keer per week tarwekiemolie, voor vitamine E.

Alfalfa-spruiten geef ik vers. Zeegroentes (zeewier of lamsoren of zeekralen en ook wel waterkers, dat bevat ook wat jodium) geef ik soms vers. Soms geef ik een korte periode wat extra chlorella aan mijn honden. Als een soort 'boost'. Ook dat schaar ik onder 'natuurlijk' want het is ook gewoon een algje.

Misschien hangt het ook af van de gezondheid van de hond. Honden die langere tijd op brokken hebben gestaan, die kunnen (volgens mij) hier en daar wel wat extra's gebruiken. Honden die specifieke huidproblemen hebben, die kunnen vaak ook wel het e.e.a. extra gebruiken. Zieke dieren kunnen vaak ook wel e.e.a. extra gebruiken.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door