Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Nathalie B
#323714
Kun je groene groenten zoals spinazie en andijvie wel aan je groenteprut toevoegen en dan invriezen? Er komt dan toch nitraat (of nitriet) vrij en dat is toch niet goed? Voor mensen niet tenminste...
Door Lizzy
#323745
Dit is wel een interessante site over nitriet en nitraat:

http://www.lenntech.com/nitraat-en-nitriet.htm

en dan vooral dit stukje:
Produkten die veel nitraat bevatten zijn onder andere: spinazie, andijvie, sla, raapsteel, kool, bietjes, postelein en selderij. De hoeveelheid nitraat kan varieren, het is namelijk afhankelijk van wat voor een soort groente het is, er zijn verschillende soorten sla en deze hebben ook verschillende hoeveelheden nitraat. Daarnaast is de nitraatconcentratie seizoensgebonden. Hiervan is de oorzaak dat planten nitraten omzetten in eiwitten met behulp van licht, daardoor zal de concentratie nitraat in wintergeteelde produkten hoger zijn dan die van de zomer. De aanvaadbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat is 3,65 mg/kg lichaamsgewicht per dag2).

Produkten met een nitraatgehalte mogen nooit nogmaals verwarmd worden, dit omdat nitraat ook in het produkt omgezet wordt tot nitriet. Als er dus vaker wordt verwarmd bevordert dit de omzetting van nitraat naar nitriet. Verder kan wel een gedeelte van het nitraat verwijderd worden door (het eenmalig) te koken. Het nitraat verdwijnt dan door het kookvocht.
Door Mevroi Kruim
#323748
Meneer Iglo vriest ook spinazie in, met de bedoeling dat het weer ontdooid en opgegeten wordt. Als je het maar niet eerst kookt dus. Of fijnmalen hetzelfde effect geeft als koken? Je maakt wel de celletjes stuk, is althans de bedoeling.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door