Nathalie B schreef:
1. Ik vind het een beetje eng om mijn honden lever en nieren te voeren omdat er zoveel afvalstoffen in zitten. Is orgaanvlees van jonge dieren dan beter?
Je kunt lever en nieren nemen van jonge dieren of van biologisch gehouden dieren.
2. Moet groente niet eerst gekookt worden om dat celstoflaagje kapot te maken? Of lukt dat met pureren ook.
Ja, dat lukt met pureren ook (als je tenminste echt goed pureert).
3. De groenten worden rauw gevoerd maar in de maag van een prooidier wordt het toch ook met maagsappen e.d. bewerkt?
Bedoel je de prooi van de wolf? Een wolf eet de maaginhoud vaak niet eens op (David Mech) (tenzij er een gebrek aan voedsel is) dus uit dat oogpunt zou je kunnen stellen dat een hond groentes niet nodig hebben. Ik ben overigens de mening toegedaan dat groentes wel degelijk z'n nut hebben. Wij voeren onze honden namelijk niet met wilde prooidieren. Dieren die hun hele leven in de buitenlucht hebben geleefd. Dingen hebben gegeten die de natuur hen weer heeft geboden. Wij voeren onze honden farbrieks-matig-opgefokte dieren. Onze honden liggen 23 uur per dag 'bankaardappel' te wezen, ademen onze sigarettenrook in (als ze pech hebben) en ademen uitlaatgassen in. Volgens mij kan een hond dus wel wat extra voedingsstoffen, anti-oxidanten, vetzuren, chlorofyl, e.d. uit groentes gebruiken. Maar goed, da's mijn mening.
4. Hebben honden volgens jullie bijna geen koolhydraten nodig? En eten prooidieren ook geen graan?
Koolhydraten uit graan heeft de hond zeker niet nodig. In vlees en groentes zit overigens ook wel wat koolhydraat maar dat percentage is echt niet te vergelijken met de hoeveelheid koolhydraat in graan. Prooidieren eten vrijwel geen graan. Van kleine prooidieren wordt de maaginhoud wel opgegeten maar deze bevat niet veel graan. Van grote dieren wordt de maaginhoud dus veelal niet opgegeten, maar als zouden ze deze al wel opeten: ook deze bevat niet/nauwelijks graan. Graan is overigens familie van graszaad. Ik denk dat veel prooidieren ontkiemd graan eten (volgens mij voor de hond ook de gezondste manier om graan te eten): gras. En bladeren en boomschors. Kleine prooidieren eten natuurlijk ook wel de zaden. Maar ja, zie hieronder:
Ik kan me zo voorstellen dat een muis het best naar z'n zin heeft in en graanveld en daarna opgepeuzeld wordt door een wilde kat.
Maar hoe groot is het percentage maaginhoud van een muis ten opzichte van de rest van het diertje? En wat is het percentage graan van de gehele maaginhoud? Ik Hier kun je overigens zien dat de maag en darmen (zonder inhoud) bij de muis zo'n 7.5% van het totaal bedragen:
http://www.serve.com/BatonRouge/nutriti ... n_prey.htm
5. Ik geef mijn hond elke dag 400gr. vit.c Hij weegt 65 kilo. Wat vinden jullie daarvan?
Ik geef zelf niet standaard vitamine C. Mogens Eliasen heeft hier wel een interessant stuk over geschreven waarbij hij beweerd dat de hond (die zelf vitamine C aan kan maken) stopt met de natuurlijke aanmaak van vitamine C wanneer je hem dagelijks vitamine C supplementen geeft. Ik weet niet wat het waarheidsgehalte van deze bewering is (ik heb nog geen wetenschappelijke onderbouwing kunnen vinden), maar ik vind zijn verhaal logisch genoeg om niet iedere dag vitamine C te geven. Ik denk overigens dat een hond die fruit en groente krijgt voldoende vitamine C binnen krijgt.
Beetje veel, ik weet het, maar ben zeer benieuwd naar jullie mening.
Valt toch wel mee

? Nou ja, bovenstaande is dus mijn mening.