Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door annet
#20894
Hoi ik ben via Helen op deze website gekomen
Ik kook vlees/rijst/groenten voor mijn 2 naakthondjes uit Bolivia maar ik begrijp dat t beter is om ze rauw vlees en botten te geven. Ik geef ze waarschijnlijk teveel orgaanvlees (levertjes) zodat ze dunne poep hebben. Kan iemand mij het 'perfecte' dieet geven voor kleine hondjes?
Door Ink
#20900
Het perfecte dieet ... dat zoek ik ook nog steeds ;D.
Maar het is net als in het echte leven: het bestaat niet.
Je zult zelf moeten gaan uitvinden wat voor jouw hondjes het beste is.
Ik hoor je denken *Nou, da's lekker dan*. Zo erg is het nou ook weer niet.
Je kan wat boeken gaan lezen. Je kan ook hier op het forum gaan rondsnuffelen. Lees eens onder Info bij Bibliotheek (ik vergeet altijd hoe dat precies heet). Of kijk eens bij de rubriek 'Menu van ...'. Je krijgt dan een beetje een idee hoe het spelletje in elkaar steekt. Want er zijn natuurlijk wel wat richtlijnen die als handvat kunnen dienen. In ieder geval om te starten.
Snuffel ze, zodat je binnenkort wat specifiekere vragen kan stellen en we je zo nodig kunnen helpen met 'het perfecte dieet' voor jouw hondjes.

Groet!
Door Lizzy
#20902
Hoi Annet, hoe voorzie jij jouw hondjes momenteel in de calciumbehoefte? (even uit interesse).

Tja, ik ben persoonlijk wel van mening dat rauw vlees beter is als gekookt vlees. Ten eerst bevat rauw vlees de broodnodige enzymen en ten tweede verteerd een hond rauw vlees beter en makkelijker. Ten derde is een hond een dier dat met gemak rauw en bedorven vlees eet. Gekookt bedorven vlees is daar-in-tegen weer zwaar giftig. En, rauw vlees bevat meer vitamines (die je anders dood kookt). Met andere woorden: Ik geloof dat rauw beter is als gekookt. En, ik denk dat de beste calciumbron voor de hond nog steeds rauwe (geschikte) botten zijn.

Groenten: ik ben van mening dat je ook deze beter rauw en gepureerd kunt geven, omdat met het koken de voedingsstoffen verloren gaan.

Rijst: ehhh, ik geef nauwelijks koolhydraten. Een beperkte hoeveelheid rijst moet kunnen, maar is niet noodzakelijk. Rijst levert een beetje vitamines, maar vooral koolhydraat. Een hond heeft deze niet nodig. Ja, ze leveren wat energie, maar verder niet veel. Er staat al heel wat geschreven (er is al heel wat gediscussieerd) over wel of geen koolhydraat op barfplaats! Misschien moet je koolhydraat eens als zoekopdracht geven.

Orgaanvlees: ik denk dat 10% tot 15% van het totaal pakket aan aangeboden voeding meer dan genoeg is. Ik weet niet hoeveel jij nu geeft?

Groetjes, Lizzy
Door annet
#20905
Bedankt voor de reakties! Ik gaf dus alles gekookt, een derde was orgaanvlees, teveel dus... Misschien is t goed als ik t eerst probeer met de helft rauw te geven als gewenning. Botten heb ik net rauw gegeven maar ze hebben niet zo n interesse erin, misschien later.
Wat de groenten betreft, ik heb geen blender om ze te pureren, misschien toch maar aanschaffen.
Maar ehm wat geef je in plaats van rijst dan, brood?
Ook zag ik n vreemd woord op de website: bibo wat is dit? Tja ik ben nog niet zo bekend in de hondenwereld omdat ik in Ned. nooit eerder honden heb gehad en in Bolivia aten ze vrijwel alles vandaar...... Ik ga eens in wat boeken spitten en op t internet, groetjes Annet
Door Helen
#20937
Hee Annet,


Wat leuk om jou hier tegen te komen!!!Als je hier snuffelt tussen alle onderwerpen kom je al heel veel te weten. Maar wat ik zelf een leesbaar en fijn boekje vind om mee te beginnen is deze:

The Ultimate Diet
~Kymythy Schultze

ISBN: 0-9664749-1-0
Engelstalig

Kan je bij een boekhandel of via bol.com of zo bestellen.
Verder zijn er ook complete versvleesvoedingen voor de hond. Ik weet niet hoor of je dat wat lijkt, maar misschien is dat handig totdat je iets meer info hebt over het zelf samenstellen van menu's voor je prachtige hondjes. Wat bij ons in de buurt ;) te halen valt aan complete versvlees voeding is het merk Rodi. Dat ligt in praktisch elke supermarkt in de diepvries. Misschien ook in de Edah bij de Plantage, maar zeker weten is het te koop bij de Konmar, in winkelcentum Overvecht. Het is nog prima te betalen ook. Je moet wel de variant kopen waar compleet op staat. Die is namelijk compleet ;D ;D ;D Nee, grapje, ze verkopen ook schijfjes hart en pens etc.

Nou misschien tot binnenkort!!

groetjes Helen
Door annet
#21281
bedankt voor de reakties, ik heb eens flinkrond-
gesnuffeld op deze site en ik ben een hoop meer
te weten gekomen en al druk aan het experimenteren
met het dieet, groetjes Annet
trouwens heeft iemand van jullie ook naakthondjes?
Laatst gewijzigd door annet op vr 07 nov 2003, 22:32, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door