Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Gebruikersavatar
Door Mischa
#302125
Even een vraagje over Gijs. Nog niet zo lang geleden ging het even wat minder met hem (nauwelijks eten, afvallen, slechte vacht, lusteloos, een paar keer een geel goedje opgegeven enz.) De dierenarts verklaarde 'm gezond, maar wat aan de magere kant. Ik moest maar met wat duurderde brokken experimenteren. Als het dan niet snel beter ging wel terugkomen, want dan zou het een beginnend nier- of schildklierprobleem kunnen zijn.

Afijn, de dure brokken zijn gekomen, maar al heel snel ben ik overgegaan op Carnibest. Gijs is nu weer helemaal op gewicht, heeft weer een dichte glanzende vacht en speelt zowaar. Geen enkel probleem meer dus. De dure test (€65) van de dierenarts kan ik me dus uitsparen of...

Het zit me toch niet helemaal lekker want het is toch even niet al te best gegaan met 'm en de woorden nierziekte en schildklierprobleem zijn wel gevallen. Daarom ben ik heel erg benieuwd wat jullie er van vinden:

1. Is het zinvol om nu nog te gaan testen?
2. Is het misschien sowieso zinvol om vanaf een bepaalde leeftijd "preventief" op dit soort aandoeningen te laten testen?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden en groetjes.
Door Urs
#302214
Nu gaat het dus goed met Gijs. Als je nu zijn bloed laat onderzoeken weet je wat voor hem normaal is. Als het dan een keer voorkomt dat het minder met hem gaat heb je vergelijkingsmateriaal.

ik heb hier een kat met nierproblemen. Ik laat hem 2 keer per jaar zijn bloed nakijken om zeker te weten dat het goed met hem gaat . Terwijl hij het fantastisch doet op het kvv. ( ja nu even niet) gewoon ter geruststelling.
Door Loeka
#302215
Testen kan nooit geen kwaad denk ik. Alhoewel er wel bloed voor afgenomen moet worden. Nu weet ik niet hoe Gijs zich gedraagd bij de da en hoe handig de da is met bloed afnemen. Als het niet wil lukken krijgt hij een roes. Als dat zo is is het misschien niet het risico (van de roes) waard omdat hij verder gezond en fit oogt.

Aan de andere kant, een kat kan zo ongeloofelijk lang zijn "gebrek" verborgen houden dat je door preventief te testen er evt. toch snel achter komt of hij wat mankeert.

Mijn da heeft overigens standaard testen voor de oudere katten. Morgen moet ik toch naar toe, dan zal ik eens vragen hoe mijn da er over denkt.
Door Rosita
#302574
Ik zou zeker laten testen vanaf een bepaalde leeftijd vooral wanneer een kat langdurig brokken heeft gegeten. Daarnaast heeft menselijk onderzoek aangetoond dat wanneer er sprake is van eiwitlekkage in de urine (dan zijn de bloedwaarden nog normaal) de kans op nierfalen vele malen groter is. Wanneer men op tijd gaat behandelen met ACE remmers (bij katten Fortekor, waardoor de eiwit lekkage afneemt) neemt de kans op nierfalen met 50% af. Vroeger was het dus het eiwit dat slecht was voor de nieren, nu hebben DA het over fosfor, maar in feite is de eiwitlekkage dus waarschijnlijk een van DE reden dat de nierfunctie achteruit blijft gaan. Wanneer dat op tijd geconstateerd en behandeld wordt blijft de nierfunctie langer behouden of krijgt men zelfs helemaal geen nierfalen. Een nierdieet is dus veel minder belangrijk bij nierfalen dan een behandeling met ACE remmers. Zoals ik al zei zijn beginnende nierproblemen alleen in de urine zichtbaar, bloed laten testen heeft dan nog geen zin. Ik weet niet of bij katten de urine op eiwitlekkage kan worden onderzocht, maar volgens mij moet dat kunnen.

Groetjes Rosita
Gebruikersavatar
Door Mischa
#303674
Bedankt voor de antwoorden zover,

Als ik het goed begrepen heb zou een urinetest meer informatie op kunnen leveren dan een bloedtest en is een bloedtest vooral handig om een referentie te hebben. Ik moet dit toch maar eens bij de dierenarts aankaarten of hij ook urinetesten kan doen. Het lijkt me wel de moeite waard als ik het zo lees. Anders toch maar de bloedtest proberen.

Maar eh... urine opvangen lijkt me toch ingewikkeld. Een bloedtest zal geen probleem zijn, want Gijs vind zelfs de dierenarts gezellig en laat alles toe. Toen de dierenarts laatst zijn hartje controleerde moest hij notabene de neus van Gijs dichthouden omdat deze zo hard aan het spinnen was dat hij het hartje niet kon horen. ;D
Door Loeka
#303725
Sorry hoor, ik ben het helemaal vergeten te vragen gisteren.

Urine opvangen hoeft niet zo'n probleem te zijn, je hebt tegenwoordig van die plastic korrels die je in de bak kunt doen en dan kun je de urine zo opzuigen met een spuit ofzo.
Of je kat gaat nooit op de bak, maar alleen buiten... :-\
Gebruikersavatar
Door Mischa
#303728
Hoi Loeka,

Nee, deze katjes wonen 3 hoog en gaan op de bak op het balkon.
Dat van die plastic korrels is een goede tip, mocht de dierenarts de urine kunnen testen, dan weet ik in ieder waar ik naar zoeken moet. Dan is het alleen nog zaak dat Gijs na het verschonen als eerste op de bak gaat, maar lijkt me geen probleem.

Groetjes :)
Door Francisca
#304089
Loeka schreef: Als het goed is heeft je dierenarts die korrels gewoon. Je kunt ze ook wassen en daarna weer gebruiken.
Dus die kan ik gewoon bij de dierenarts halen? Dat is handig om te weten. ;) Mocht het ooit nodig zijn............
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door