Kan me voorstellen dat je je wezenloos schrikt. Zo'n eerste keer duurt voor je gevoel vaak eeuwen en je denkt minstens dat je hond dood gaat. Da's tenminste wat ik me nog herinner van Timmy's eerste aanval.
In ieder geval als advies: een bezoek aan je dierenarts voor een compleet onderzoek. Vooral als er meer dan 1 aanval binnen 24 uur optreedt (cluster) is er een kans dat er iets anders dan epilepsie aan de hand is, hoewel dat niet perse zo hoeft te zijn, gezien de leeftijd van de hond; idiopatische epilepsie start namelijk zo rond de leeftijd van drie jaar (tussen de 6 maanden en 5 jaar). Laat je dierenarts een bloedonderzoek doen, met daarin opgenomen in ieder geval een T4/TSH test. Deze is niet standaard in het epilepsieprofiel, dus vraag erom.
Ga na of er dingen zijn gebeurd recentelijk, zoals wassen, vlooienbehandeling, insectenbestrijding in de tuin, vaccinatie; deze dingen kunnen allemaal aanvallen veroorzaken, maar ook epilepsie triggeren (waarmee bedoeld wordt dat de epilepsie tot uiting wordt gebracht, want zoals je waarschijnlijk wel weet is epilepsie een erfelijke aandoening).
Hou een logboekje bij waarin je tijd van de aanval(len) en plaats waar het gebeurde aangeeft. Ook bijzonderheden erom heen kun je erbij vermelden.
Als er een aanval optreed, hou dan je andere honden in de gaten. Het komt voor dat andere honden van een roedel de hond met een toeval als 'zwak" zien en de hond willen aanvallen. Zorg dat de hond zich niet bezeert (helaas doe je er niks aan als hij van het bed valt). Blijf bij de bek uit de buurt.
Gezien het feit dat je hond 2 aanvallen in 24 uur heeft gehad, lijkt het mij raadzaam als je aan je dierenarts Valium rectioles vraagt. Een cluster stopt veelal niet vanzelf en moet je doorbreken. Dit kan via het Valium protocol. Als je dat protocol wilt hebben, moet je me even prive mailen, dan stuur ik je die door. Daarin staat precies hoe je moet handelen als je hond clustert.
Meer weet ik even niet te vertellen op het moment. Als me nog wat te binnen schiet, dan hoor je dat.
O ja, in de VS zijn er mensen die honden met epileptiforme aanvallen hebben die goed reageren op taurine supplementeren. Nooit bewezen dat het helpt (alhoewel die honden er minder aanvallen door kregen), maar een taurine tekort kan gelijksoortige aanvallen opwekken.
RR wordt door meer mensen gebruikt bij epileptische honden; bij de een werkt het wel, bij de ander niet. Bij mijn Timmy werkt het dus absoluut niet.
Vaak wordt ook wel gezegd na een aanval iets van siroop of ijs te geven omdat een aanval veel energie kost en soms de glucosespiegel doet dalen. Veel epileptische honden hebben echter na een aanval een verhoogd glucose gehalte (nog onbekend waardoor, maar ik vermoed door het samentrekken van vele spieren), dus zolang je dat niet weet (hoog of laag glucose na aanval) zou ik niets van dien aard geven.
Sterkte ermee!
Gr.
Linda