Bij mijn weten is Aujeszky in Belgie redelijk onder controle. Maar of het helemaal uitgebannen is? Ik durf het niet te zeggen. Ik gaf het niet. Varken/zwijn wordt sowieso NOOIT gecontroleerd, voor of tijdens of na slachting op de ziekte van Aujeszky. Om het simpele feit dat de ziekte totaal ongevaarlijk is voor mensen.
Uit de Barfplaats bieb:
"Over Aujeszky in Belgie:
Uit een overzicht van de Belgische overheid najaar 2003 blijkt dat alleen in het kerngebied van West- en Oost-Vlaanderen nog besmette bedrijven voorkomen: 68 zeugenbedrijven en rond de 200 vleesvarkensbedrijven. Op een twintigtal van de zeugenbedrijven is sprake van herhaald optredende viruscirculatie. Hierbij wordt geconstateerd dat vooral buurtinfecties een rol spelen. Gezien de varkensdichtheid is dit ook aannemelijk, ruim 60 procent van de Belgische varkensstapel ligt in dit gebied. In de Belgische provincies die langs de Nederlandse grens liggen, zijn geen besmette bedrijven meer aanwezig.
In de tabel hieronder is aangegeven hoe groot het aantal bedrijven is dat beschikt over het Aujeszky-vrij Certificaat. Dit zijn bedrijven met een A3- of A4- statuut. Het A3-statuut houdt in dat nog gevaccineerd wordt, het A4-statuut houdt in dat geen vaccinatie meer wordt toegepast. Aangegeven is ook hoe de percentages voor heel België in 2000 waren".
En:
http://www.oie.int/hs2/sit_mald_freq_pl ... &c_mald=21
Belgie staat wel op de lijst.