Sennaruby schreef: Het lijkt me sterk dat een bacterie alleen in de kop blijft zitten, of niet?In principe hoeven alleen zalmkoppen uit de pacific ingevroren worden. Niet vanwege bacterieen maar vanwege parasieten. De naam van de parasiet is: Nanophyetus salmincola.
De zalmkoppen die ik bij de visboer haal, worden op die dag onthoofd en tot filet verwerkt en de koppen kunnen dan opgehaald worden... Ik zal ze eens vragen hoelang ze dan ingevroren zijn geweest. Maar ik neem sowieso geen risico en vries ze gewoon twee weken in. Ik vroeg me gewoon ineens af hoe dat zat...
Groetjes,
Fieke
Zalm en forel kan daarmee besmet zijn. En dat geldt voor de hele zalm, dus niet alleen de kop.
Bij mijn weten is alleen de hond gevoelig voor deze parasiet. Wasberen, beren, katten en mensen kunnen wel deze rauwe vis + parasiet eten, zonder er ziek van te worden. Dat geldt voor meerdere virussen, parasieten en bacterieen. Niet ieder wezen is gevoelig.
Aangezien deze ziekte dodelijk is voor honden, wanneer je er niet op tijd bij bent: is het niet onverstandig om de zalm dus eerst even een paar weekjes in te vriezen. Kleine moeite, lijkt me.
Nou is het wel zo dat de zalm die wij hier kopen meestal Schotse of Noorse zalm is. Dus in feite hoef je deze niet in te vriezen. In principe. Maar..... De meeste rauwe zalmen die je kunt kopen: zijn gekweekte zalmen. En gekweekte zalmen bevatten meer parasieten als wilde zalmen. Ik weet niet of daar toevallig ook wel eens de Nanophyetus salmincola bij zit... Dus zekerheidshalve vries ik alle zalmen en forellen en zoetwatervissen eerst even in.