Hoi allemaal, geen discussie, ook geen vraag, maar weer een stukje tekst uit het boekje "Gezonde Jonge Honden" van Juliette Bairaci Levy, dat ik met jullie wil delen.
Trouwens, voor jullie info: de boeken van Juliette staan bij Ian Billinghurst in bibliography. En, volgens mij is Juliette een van de grondleggers van (b)arf.
"Konijnen en hazen vormen een van de beste en meest natuurlijke proteinebronnen voor de hond. De spinterende botten kunnen gevaarlijk zijn, vooral in de gekookte toestand. Maar als de hond het konijn in zijn natuurlijke vorm eet - dus helemaal, met huid en haar - voorkomt de harige huid het gevaar dat de spinterende botten de maag of de ingewanden zouden doorboren.
De afschuwelijke, door mensen veroorzaakte konijnenziekte myxomatose is tot dusverre voor honden niet gevaarlijk gebleken. Er zijn ook hazen aan myxomatose gestorven. Mocht de hond door deze ziekte worden aangetast, dan kan men hem het beste behandelen op de wijze als ik heb aangegeven in geval van hondenziekte of harde pad.
Er dient opgemerkt te worden, dat konijnen en gevogelte zo vers mogelijk gevoerd moeten worden, als het vlees nog warm is. Want het vlees van deze diersoorten wordt stijf als het koud is, en wordt dan min of meer onverteerbaar.
Derhalve is het aanbevelenswaardig om konijnen etc. die reeds geruime tijd tevoren gedood werden, gedurende twee a drie minuten in heet water te dompelen. Dit herstelt de natuurlijke veerkracht van het vlees zonder de vernietigende werking van het koken. Een kleine hoeveelheid graanvlokken dient te worden toegevoegd als vervanging voor haar of veer, en om perforatie van maag of darmwand te voorkomen. Voor gevogelte geldt dezelfde regel".
Groetjes, Lizzy