Na de bedrijfswagens de eerste kneding om de personenwagens te gaan verbieden.
Steden willen zero-emissiezones óók voor personenauto’s laten gelden, minister niet blij
1 min geledenin Binnenland
Amsterdam - Meerdere gemeenten willen personenauto’s die op benzine of diesel rijden binnen afzienbare tijd gaan weren of denken daarover na. Dat kan nu wettelijk nog niet, maar een handvol steden maakt al wel plannen voor volledig emissievrij vervoer, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.
Steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook Gouda en Eindhoven onderzoeken het volledig verbannen van benzine- en dieselauto’s uit de stad.
© ANP
Steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook Gouda en Eindhoven onderzoeken het volledig verbannen van benzine- en dieselauto’s uit de stad.
Amsterdam, Utrecht en Eindhoven hebben al concrete plannen. Zeker Amsterdam en Eindhoven willen vanaf 2030 de strijd aanbinden met personenvervoer met een verbrandingsmotor. Andere steden denken erover na of onderzoeken de stap. De BOVAG vreest dat bewoners uit hun stad worden verbannen als de plannen toch doorgaan, omdat ze een overstap naar elektrisch niet kunnen betalen.
Staatssecretaris Chris Jansen (IenW) piekert er niet over om de wet zo aan te passen dat gemeenten personenwagens met een verbrandingsmotor kunnen verbannen. Dat laat het ministerie weten in reactie op de wens van een handvol gemeenten.
Ministerie ligt overhoop met gemeenten over zero-emissiezones
„Het is op dit moment niet mogelijk een zero-emissiezone voor personenvoertuigen in te voeren. Hiervoor zou een wetswijziging nodig zijn. De staatssecretaris is niet van plan die uit te werken”, aldus het ministerie. Dat ligt toch al overhoop met gemeenten die zero-emissiezones invoeren. Zij drukken door, terwijl Den Haag juist op de rem trapt.
Bekijk ook:
Kamer roept staatssecretaris op matje om onduidelijkheid zero-emissiezones
Deze zero-emissiezones zijn gericht op stadslogistiek. Ondernemers dus. Vanaf januari zijn steeds meer stadscentra verboden voor ondernemers met een voertuig op benzine of diesel. De Telegraaf deed navraag bij alle gemeenten die zo’n zero-emissiezone invoeren of zij ook plannen hebben om personenauto’s aan te pakken.
’Zo snel mogelijk’ emissievrij
Eindhoven en Amsterdam winden er geen doekjes om. De steden willen een volledig emissievrije stad. Liefst al in 2030. Ook Utrecht wil ’zo snel mogelijk’ naar een emissievrije stad. En dus binden ze de strijd aan met de personenauto op benzine en diesel. „De effectiefste maatregel om de luchtkwaliteit te verbeteren, is het invoeren van een nul-emissiezone voor personenauto’s” schrijft de gemeente in een beleidsnota. „We zien dit vanwege de effectiviteit wel als een interessante toekomstige maatregel.”
Bekijk ook:
Gemeenten weigeren voorstel kabinet over zero-emissiezone, ook onvrede in Kamer
De gemeente Utrecht erkent dat dit grote gevolgen heeft voor inwoners. Dat is een probleem, want slechts 6 procent van de Nederlandse personenauto’s is op dit moment elektrisch. Ook Amsterdam wil echter doorpakken, zo blijkt desgevraagd. „We willen vanaf 2030 alle mobiliteit in heel Amsterdam uitstootvrij hebben, waaronder personenauto’s”, aldus een woordvoerster, die toevoegt dat het gebrek aan landelijke regelgeving dat tegenhoudt. „We houden daarom rekening met overgangsregelingen en een latere invoeringsdatum.”
Eindhoven en Gouda
Eindhoven mikt eveneens op een uitstootvrije zone. In 2030 zouden er geen uitstotende voertuigen meer moeten rijden binnen de ring. „In 2038 is de ambitie om dit te realiseren in de gehele stad”, zegt de gemeente die eerst alle oude diesels buiten de ring gaat houden. Enschede onderzoekt eveneens of brandstofwagens geweerd kunnen worden.
Ook Gouda hint op maatregelen tegen fossiele personenwagens. „Het is niet ondenkbaar dat ook Gouda de zero-emissiezones gaat uitbreiden naar alle uitstoot veroorzakende voertuigen.” Zaanstad is evenmin concreet, maar wil wel in 2040 uitstootvrij zijn, klinkt het. Amersfoort richt zich niet op personenauto’s, maar taxi’s. „We kijken naar een zero-emissiezone voor taxi’s. Daarover heeft onze gemeenteraad ook al besloten dat deze er vanaf 1 januari 2027 komt, mits dit wettelijk mogelijk is.”
Bekijk ook:
Binnensteden steeds rommeliger door elektrische voertuigen: ’Cargobikes moeten naar de rijbaan’
Veel steden hebben nu al milieuzones waardoor bijvoorbeeld oude diesels worden geweerd. Voor het gros is een ban op alle verbrandingsmotoren nu geen item, aangezien zij met hun zero-emissiezone al de busjes van ondernemers weren. Dat zijn de ’meest vervuilende voertuigen’, schrijft een aantal.
Brancheorganisaties waarschuwen dat de burger wel de kans moet krijgen om mee te komen. „Mensen moeten niet het idee hebben dat ze worden overvallen door dit soort maatregelen”, aldus een woordvoerster van de ANWB.
’Vraag wat dit gaat oplossen’
Branchekoepel BOVAG wijst erop dat de problemen rond luchtkwaliteit niet spelen in stadscentra. „Het is dus de vraag wat een zero-emissiezone voor personenauto’s dan gaat oplossen”, aldus woordvoerder Paul de Waal. De koepel wijst erop dat driekwart van Nederland ook in 2030 nog geen stekkerwagen rijdt, en dat vaak ook niet kan betalen.