Cindy de Wolf schreef: ↑di 01 jun 2021, 05:21
Indirect inderdaad wel maar mocht je dus toch een besmetting krijgen dan gewoon niet. Dan heb je evenveel kans.
Long Covid, oftewel: na een coronabesmetting nog zeker vier weken klachten, komt eigenlijk best veel voor: 25 procent heeft na vier weken nog klachten en 10 procent is er zelfs na drie maanden nog niet van verlost, zegt Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in de podcast Vraag het Gommers. 'Het gebeurt vaker, maar we hebben de precieze oorzaak nog niet gevonden.'
Werkt een vaccinatie tegen Long Covid?
Voor longartsen, revalidatieartsen en huisartsen is het reden om te kijken hoe het proces van revalidatie bij coronapatiënten kan worden bespoedigd, zegt Gommers. 'Uiteindelijk zie je het wel afnemen, maar er zit een groot verschil in de snelheid waarmee dat gebeurt. Het belangrijkst is dat je überhaupt geen Covid krijgt en met een vaccinatie wordt de kans dat je Covid krijgt vele malen kleiner. Long Covid kan bovendien ook bij aanvankelijk lichte klachten voorkomen.'
En dat maakt het al met al nog best lastig, zegt Gommers. Een vaccinatie neem je in eerste instantie om niet ernstig ziek te worden, zodat je niet in het ziekenhuis belandt. Een vaccin beschermt niet 100 procent tegen vage Covid-klachten en daarmee bestaat ook nog altijd een risico op Long Covid. 'Dus ook na twee prikken bestaat nog altijd het risico op doorbraakinfecties én risico op Long Covid.' Om de precieze oorzaak te vinden is meer onderzoek nodig, zegt Gommers.
Maar wat Gommers zegt onderschrijft toch wat MilliMol zegt? Je moet wel eerst überhaupt een virus infectie krijgen. En daarbij; we weten niet hoe goed de vaccins tegen Long Corona beschermen (we weten niet eens precies wat het is) is nog heel wat anders dan ‘ze beschermen er niet tegen’.
Even een rekenvoorbeeld; de bescherming van Pfizer en Moderna zouden boven de 90% liggen, Jansen ligt rond de 70%.
Dat wil zeggen ; als je 300.000 mensen neemt, je vaccineert 100.000 niet, dan komen in die groep bv 600 infecties voor. Groep 2 vaccineer je met Jansen; dan komen daar nog 180 infecties voor en dan groep 3 vaccineer je met Pfizer; nog 60 infecties.
Nou zet ik die drie groepen even op een eiland en jij mag kiezen; je moet naar een van die eilanden, op welk eiland wil je zitten?
Op eiland 3 is de kans om Corona op te lopen toch echt kleiner. Want de kans dat je tegen het virus oploopt is veel kleiner.
Nou gebeurt er nog iets; de tijd staat namelijk niet stil. Je hebt het virus verspreidt zich en de mensen genezen van hun Covid (of niet). En nou gaat het verschil tussen de eilanden veranderen. En nu wordt het ingewikkeld en kan ik de berekening niet zo 1-2-3 voordoen. Op eiland 1 is niemand beschermd. Laten we even ervan uitgaan dat we het virus een R-waarde heeft van 2 en een incubatie tijd van een week; dan heeft eiland 1 na een week 1200 nieuwe besmette mensen, na twee weken 2400 etc etc.
Maar op eiland 2; de 140 mensen die besmet zijn, zullen niet leiden tot 280 nieuwe besmettingen. Want een groot deel van de mensen is immers beschermd. Dus van de 280 mensen die in theorie besmet zouden kunnen worden blijven er nog maar 84 over. En op eiland twee is dat nog lager: 12 En na een aantal weken is het virus weg, op eiland 2 en 3.
Nou voor long covid; je noemt een percentage van 25%, weet je waar dat vandaan komt? Want ik ken twee onderzoeken en het ene is van de arbo unie waarbij ze keken naar ziekteverzuim. Dat ging dus over mensen die minstens twee weken ziek thuis waren met covid. En daarvan was een deel van iets van 20% met langdurige uitval. Dat was best hoog en zeker een serieus probleem maar dan heb je het dus wel over mensen die al minstens twee weken te ziek zijn om te werken maar niet in het ziekenhuis belandden; dat heet bij IC artsen al ‘milde klachten’ terwijl sommige andere spreken over ‘milde klachten’ als je een beetje een snotneus hebt. Het is wel goed om dat onderscheid te maken. En dan is er nog een ‘studie’ uit Maastricht maar dat is een onderzoek dat is gedaan bij mensen die lang klachten hielden en dat is een studie met een selectie bias; mensen met echt hele milde klachten zitten er niet in.
Nou hebben wij een aantal ‘doorbraak’ infecties gezien onder gevaccineerd personeel maar dat waren meestal mensen geheel zonder klachten of alleen beetje snotneus / keelpijn. Echt mild dus. En ik denk echt niet dat zulke milde klachten long Corona gaan geven in de zin van ‘ik kom niet meer op gang’. Want nu wordt het long Corona genoemd, maar na de Q-koorts en de Mexicaanse griep en ook naar pneumokokken pneumonie heb je een groep die er lang over doet om op gang te komen weer. Een longontsteking, of dat nou een bacterie of een virus is, is geen kattepis. En dan ben ik het helemaal eens met wat Gommers zegt; er is meer onderzoek nodig en die langdurige klachten moeten serieus genomen worden. En ook na vaccinatie is niet iedereen daar 100% tegen beschermd. Tegelijk; als iedereen morgen gevaccineerd was, is voor iedereen de kans op long covid aanzienlijk kleiner.