Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

#3417771
Kha Noors platbrood.

3 eieren
130gr geraspt kaas
Eetlepel mayo
2 eetlepels Griekse yoghurt (roomkaas monchou)
1,5 theelepel bakpoeder
Sesamzaad
Lijnzaad
Zonnebloem pitten
Pompoen pitten
totaal zaadjes moet 500ml zijn.

Evt de zaadjes kneusen en het deeg even laten rusten.
Kruiden en zout toevoegen eventueel

Gooi mayo, yoghurt, eieren, bakpoeder en kaas bij elkaar.
Het deeg is dun. Dan de pitten erbij tot het deeg vaster wordt.
Smeer het deeg uit tot een plaat van ong 1-1,5 cm.
Bakken in oven. 15 min op 225gr

50gr is 1 portie. Het vult enorm.
Cal 170
Eiwitten 9.
#3417774
Als zoete aardappel gaat:

Knolselderij gratin

800 g kruimige of zoete aardappelen

1 knolselderij

3 bosuien of prei

2 jazz-appels

200 g roombrie (60+)

200 ml kookvocht

1 groentebouillontablet

125 g crème fraîche

60 g ongebrande walnoten



Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Doe in een ruime pan en kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Schil ondertussen de knolselderij, snijd in gelijke stukken en voeg de laatste 10 min. toe aan de aardappelen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de bosui in ringetjes. Snijd de appels met schil en klokhuis (zonder pitjes) in flinterdunne plakken. Snijd de brie in de lengte in dunne plakken.


Giet de aardappel en knolselderij af en vang het kookvocht op. Verkruimel het bouillontablet en los op in het vocht. Schenk terug bij de aardappel en knolselderij, voeg de crème fraîche toe en stamp tot een grove puree. Schep de helft van de bosui erdoor. Verdeel het mengsel over de ovenschaal en verdeel de appel, brie en walnoten erover. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven. Bestrooi met de rest van de bosui.
#3417775
Gevulde pompoen met tomaat en mozzarella

2 personen
1 flespompoen
1 blok mozzarella
400gr Tomatenblokjes
Ui
Knoflook
Pesto
Zout en peper

Pompoen door de helft, ontpit en 20 min op 200gr in oven

Ui knoflook fruiten. Tomatenblokjes, pesto, peper en zout erbij en 10min pruttelen.
Pompoen vullen met prutje
Mozzarella erover en 15min in oven.
#3417776
Milanese champignons in room koolhydraatarm

(Focacciabrood voor gasten of jezelf)

Ingrediënten

2 ui(en) 3 khd

20 gr roomboter of olie

3 teentje knoflook

4 tl Milano of Italiaanse kruiden

4 tomaten

500 gr kastanje champignons 1 khd

350 ml roomkaas

60 gr geraspte Parmezaan

peper en zout

snufje chilipoeder

400 gr wilde spinazie

Bereiding

Snipper de ui en bak deze in een hapjespan glazig in roomboter. Pers het knoflookteentje uit boven de pan, voeg de Milano kruiden toe en roer om.

Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd in het vruchtvlees kleine blokjes en laat dat 5 minuten zachtjes mee bakken.

Veeg de champignons schoon en voeg ze in hun geheel toe (snijd hele grotere exemplaren kleiner) en laat ze minstens 10 minuten met de deksel erop zachtjes stoven tot ze gaar zijn.

Voeg de room/roomkaas toe en de Parmezaanse kaas. Verwarm tot het kookpunt. Proef en breng op smaak met peper, zout en een snufje (of meer) chilipoeder.

Voeg de spinazie toe en laat deze al omscheppend snel slinken.

Dien onmiddellijk op in een diep bord. Het gerecht is lekker vochtig, dus geef er sneetjes geroosterd koolhydraatarm omegabrood bij. Daar kun je lekker je bord mee 'schoonvegen'.

Vervang de slagroom door roomkaas voor een dikkere saus.
#3417778
Kh arm recept met halloumi
2 paprika’s
10 trostomaatjes 
Zwarte olijven
200 g halloumi
2 el olijfolie
Een scheutje citroensap
Peper en zout

Snijd de tomaatjes in vieren, de paprika’s in reepjes en de halloumi ook in plakjes.
Verhit wat olie of bakspray in een grillpan. Grill de paprika’s en de tomaatjes voor een paar minuten tot ze zacht geworden zijn. Verhit daarna opnieuw wat olie of bakspray in de pan en grill de halloumi plakjes voor een paar minuten aan beide kanten, tot er grill streepjes ontstaan.
Snijd de olijven in plakjes.
Doe de pasta samen met de gegrilde tomaat, paprika en olijven in een kom. Voeg olijfolie, een scheutje citroensap, peper en zout toe en hussel door elkaar.
Leg de plakjes halloumi op de salade.
#3417779
Veganistische gevulde paddo's

Paddo's
Een kleine Ui
Kleine rode paprika
Een kleine tak Bleekselderij
2 tenen knoflook
Beetje gember
Half kopje pecan noten (pinda's)
Olijfolie
Soyasaus
Peper


Oven op 230
Paddo zonder steel op bakpapier
Hak de stelen en de groente en doe in een kom samen met pecan noten

Verhit een pan en bak de gehakte dingen.
Iets laten afkoelen en sojasaus en zwarte peper m
Stop mengsel in paddo
15 min in de oven
#3417780
Spinaziequiche (kharm)

300gr spinazie (vries)
Ui
250 champignons
Knoflook
50 feta
4 eieren
200ml melk
Parmezaanse kaas klein beetje


Oven op 180 spinazie ontdooien en uitlekken
Rest in kleine stukjes snijden

Groente behalve spinazie bakken

Vet een bodem in en verdeel spinazie
Daarna groente en feta erover

Dan eieren melk en kaas kloppen en zout peper toevoegen
Dat erover gieten en 45-55min in de oven.
#3417781
Koolhydraatarme pizza bodem of cracker

Ingrediënten voor 6 Pizzabodems

100gr Amandelmeel
110gr Lijnzaad Blond
30gr Kokosmeel
8gr Psylliumvezels
15gr Chiazaad
1 tl Zout
240ml Handwarm Water (ik neem dat uit de kraan)

Bereidingswijze

Begin met het lijnzaad en chiazaad fijn te malen. Ik gebruik daar een Mini Blender voor.
Doe je alle droge ingrediënten door elkaar en als laatste voeg je het handwarme water erbij. Eerst met een spatel door elkaar mengen en dan met je handen goed door elkaar kneden. Maak er een rol van, wikkel die in stukje huishoudfolie en leg het voor 20 minuutjes in de koelkast.
Na 20 minuten zet je de oven vast aan (ik gebruik HeteluchtCombi) op 200°.
Pak de rol uit de koelkast en maak 6 gelijke stukjes. Ik doe dat door het te wegen. Rol nu tussen 2 stukken huishoudfolie het deeg uit tot een heel dunne pizzabodem. Met behulp van de huishoudfolie heb ik ook de randjes een beetje omgekruld. Doe dit met alle 6 de stukken. Hoe dunner hoe krokanter ze zullen worden. De mijne zijn ongeveer Ø 15cm.
Als de bodems klaar zijn kun je ze meteen beleggen met wat je wil. De bodems die over zijn kun je nadat ze zijn afgekoeld wel 2 weken bewaren in een luchtdichte doos of meteen in de diepvries.
#3417782
Koolhydraatarm brood

250 gram griekse yoghurt
6 stuks eieren
100 gram sesamzaad
75 gram gebroken lijnzaad
75 gram zonnebloempitten fijngemalen
75 gram roomboter ongezouten
2 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel zout

Instructies

Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en maal de pitten tot dat je een fijn meel krijgt. Het lijnzaad hoeft niet gemalen te worden.

Neem een steelpannetje en doe de roomboter erin. Zet dit op LAAG vuur en laat het smelten.

Neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde.

Als de boter gesmolten is, meng je de boter samen de overige ingrediënten al roerend door elkaar. Oh ja, wees niet te zuinig met het bakpoeder. Je mag twee flinke theelepels gebruiken.

Neem een bakblik van 28 centimeter en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie. Doe vervolgens het deeg erin.

Zet de oven op 175 graden en bak het brood in 40 minuten bruin. Bedek het brood daarna met aluminiumfolie (of bakpapier) en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit doe je omdat het anders mogelijk verbrand.

Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald, haal je het brood uit het bakblik. Dek af met aluminumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren (let op hoe vers het blijft)
#3417783
Japanse groentesoep (evt met rijstnoedels voor jezelf)

* 50 gram peultjes, in drieen gesneden
* 1/4 winterwortel, in plakjes
* 1 doosje (250 gr) oesterzwammen
* 1 el sesamolie
* 1/4 courgette
* 1/4 paksoi (zeer fijn gesneden)
* 1 liter groentebouillon
* geroosterde sesamzaadjes
* scheut sojasaus
* scheutje gembernat of stukje gemberwortel

Bereidingswijze

Winterwortel in dunne plakjes snijden(gaat goed met de kaasschaaf) en ze samen met de peultjes, gember en de in reepjes gesneden oesterzwammen 3 minuten roerbakken in de hete sesamolie.
Voeg dan de fijngesneden paksoi, de oestersaus en de sojasaus toe en schep alles goed om. Pan van het vuur en maak nu de groentebouillon (van 2 blokjes). Voeg eventueel de santen toe. Doe alle
groenten uit de wok bij de bouillon als deze goed heet is. Wat peper erbij.
Serveertips Garneer met sesamzaad
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door