Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door thuismama
#3364264
Hoi, Ik ben nieuw hier maar geef al een paar jaar KVV/Barf aan onze twee Turkse Vans. Die twee zijn altijd kerngezond geweest en kregen rauw voer van in de cattery. Heerlijk makkelijk, geloof me! De dames talen zelfs niet naar gekookt voer. Onze dierenarts was aanvankelijk wat sceptisch maar verklaart nu dat hij nog nooit zo'n gezonde poezen gezien heeft, en helemaal geen tandsteen!
Sinds 5 december hebben we er hier een kitten bij: een dame Donskoy. Toen ze hier arriveerde, was ze 10 weken oud (ik weet het, te jong), woog 800 g (ribben staken uit), zat onder de vlooien, had stevige koorts, diarree, oogontsteking aan beide ogen en niesziekte. Ze at de 'betere' droge brok Royal Canine voor kittens. Na een goede week bleek ze ook een huidschimmel te hebben, en drie dagen later telde ik op het kleine ding al een twintigtal vlekken. Geen idee hoe ze opgevoed is, maar ze was van in het begin wel superlief en aanhankelijk. Dat kan ook geweest zijn omdat ze te zwak was om te protesteren... Ze bewoog nauwelijks.
De avond van aankomst hebben we haar een paar druppels frontline toegediend, voorzichtig gewassen (de zwarte vlooieneitjes vielen er met tientallen af) en bij ons in bed genomen. Ik weet het, waanzin, maar het diertje was duidelijk zo ellendig. Eerlijk gezegd wisten we op dat ogenblik ook nog niet dat ze zó ziek was.
Enfin, in elk geval, goed drie weken later, ... Na drie bezoeken aan de DA zijn we bezig met een kuur Itrafungol, een kuur antibiotica en een kuur Interferon. De antibiotica/interferon krijgt ze nu tijdens een rustweek van het fungicide, om haar niet al te veel te vergiftigen. Alle menselijke huisgenoten hebben preventief medicatie tegen de schimmel genomen, de wasmachine draait overuren en we zijn druk bezig met foggen met F10. Ze bleek geen wormen te hebben (laten controleren), gelukkig.
Ze is ondertussen ook na drie dagen dieetvoer van Hills, via een week gekookt en dan steeds rauwere kipfilet, netjes overgezet op rauw voer. Sinds een goede week krijgt ze nu een basis van Alroda puur (om de andere dag een andere soort), stukjes lever, elke dag een kippenhartje, een paar babymuizen, ... Ze heeft een beetje last van verstopping (vermoedelijk door de antibiotica) dus krijgt ze regelmatig een stukje zalm, lekker vet en geen thiaminase, toch best nog wel wat calcium. Binnenkort start ik ook met eendagskuikens en kwartel.
En kijk... ze leeft helemaal op. De vlekken zijn aan het vervagen, oogjes zijn weer ok, koorts is weg, ze niest nog nauwelijks en ze eet als een klein varkentje. De eerste twee nachten rauw voer hebben we haar als een baby om de drie uur gevoerd, zelfs 's nachts. Ze kwam elke keer om eten vragen... Ze komt nu netjes 100 g bij per week, en sinds gisteren speelt ze ook weer enthousiast.
Minerva is een heerlijk lief, zacht knuffelbeest. Met een beetje geluk komt ze er helemaal bovenop en wordt de niesziekte niet iets chronisch.
Ik ben zelf een beetje te lui om helemaal te gaan barfen, vandaar het mengen met kvv, maar die mensen die haar zo verwaarloosd hebben, die wil ik wel eens door mijn vleesmolen draaien!
Door Roxx
#3364268
Ach wat sneu dat het kleintje zoon slechte start heeft gekregen. Erg licht, mijn kittens zaten met 6 weken al op 800gram (brit x ragdoll). Ik hoop inderdaad dat die niesziekte niet doorzet. Heel veel succes en hou ons op de hoogte :)
#3364308
Wat een verhaal.
Hopelijk blijft de nies weg, ook als de AB stopt. Een week vind ik eerlijk gezegd een beetje kort. Maar goed, het kan he.
Hoe is ze op jullie pad gekomen? Wat een geluk voor haar.
Is ze al vriendjes met de andere twee?
Haar gewicht haalt ze zo wel in hoor, eens het beter gaat. Er is zelfs kans dat ze wat neigt naar overgewicht later. Dat hoor je wel meer. Maar zowiezo is rauw het beste he. Om aan te sterken en om zoveel mogelijk een verzadigd gevoel te geven. ;)
Goed bezig, zou ik zeggen.
Let je wel even op dat je niet teveel orgaan voert zo? Alroda is toch dat merk waar ze aanraden 10% hart toe te voegen? Wel, dat vind ik dus onzin en zou ik echt afraden. 5-8% hart (in totaal dus niet bovenop!) vind ik echt ruim voldoende. Ik zou dan eerder zoeken naar een mooi stukje spiervlees om een deel van het hart (vb de helft) te vervangen.
Lever kan je ook overdoseren, dat weet je ?
En je kan ook 2x per week een kuikentje geven. Dat zal zeker niet verstoppen, de dooier laxeert eerder en ze vinden het heerlijk.
#3364309
Bedankt! Je bedoelt een week om ze over te brengen van brok naar rauw? Ik was ook perfect voorbereid om er veel langer over te doen, hoor, maar het sloeg gewoon aan. Ik merkte dat ze juist de minder gekookte delen eerst opat, ... Zodra mijn leverancier van kuikentjes terug is van vakantie, begin ik daar ook aan. Dan ga ik inderdaad ook hart en lever een beetje verminderen. Je leest zoveel verschillende dingen over hart bijvoeren. Deze vond ik bijvoorbeeld wel interessant: https://feline-nutrition.org/nutrition/ ... t-too-much Taurine zou wateroplosbaar zijn, en dus is het niet zo'n probleem als ze er wat te veel van krijgen. In elk geval had mijn dametje er weekje geleden veel te weinig van!
Vandaag eens geprobeerd met een paar ribbetjes kwartel. De fase "Wat is dit nou?" heeft ongeveer drie minuten geduurd, en daarna was ze vrolijk botjes aan het kraken. Grappig zicht, zo'n klein ding dat aan de slag gaat met botjes die een stuk boven haar kopje uitsteken. :biggrin2:
De twee andere dames zijn er nu niet. Die leven 8 maand per jaar bij mijn zoon in Schotland, daar studeert hij. Het wordt nog spannend als die deze zomer terug naar huis komen. Ik ben nu wel blij dat ze er niet zijn!
Hoe ze bij ons is terechtgekomen? Mensen die uit hun huis gezet werden wegens niet betalen van huur, en dan tref je nog eens wat aan... Ik vermoed dat die mensen wel lief waren voor haar, zoals ik al schreef is ze volstrekt niet schuw. Ze leefden alleen zo in de viezigheid. Ze hebben de sleutel afgegeven en zijn vertrokken, met achterlating van al hun spullen, hun afval, en hun kitten. Die lag een beetje te verkommeren in de zetel. Gelukkig hebben we haar direct gevonden!
#3364311
Oh nee, wat een ellende! :'(

Nee, ik bedoelde een week AB krijgen. Antibiotica. Dat lees ik toch uit je bericht? Of ben ik verkeerd? Meestal doen ze toch minstens 10 dagen voor zoiets.
Enfiin, misschien is het straf spul dat ze krijgt. :)
Moest het toch terugkomen zou ik voor een andere AB vragen. Als der oogjes zo dicht gaan zitten is het niet zomaar een niesje en ik heb kittens oogjes zien verliezen. Je zegt dat het nu beter is, mooi. Maar als de kuur echt niet voldoende zou zijn, komt het daarna net zo hard weer terug. Vandaar.

Nee, op rauw overzetten had ik gewoon meteen gedaan. Kvv dan omdat ze zo zwakjes was. Maar goed, dat ben ik. ::)

Dat wordt nog spannend in de zomer dan. :biggrin2:
#3364392
Ah, zo. Nee, de AB moeten we uitnemen en dat zal idd langer dan een week zijn. We zijn alleen begonnen in een rustweek van de Itrafungol. Aanvankelijk leek de niesziekte wel te beteren met warm houden en terramycine voor de oogjes, maar bij een tweede controle bleek AB toch nodig.

Zo plots van droge brokken naar volledig rauw? Echt? Ik onthoud het voor een mogelijk volgende keer, maar dit was voor mij de eerste omschakeling. Ik wou ook wat voorzichtig zijn omdat ze al zo ziek was. Ik heb me laten adviseren door de eigenares van de cattery waar we drie jaar geleden de Turkse Vans hebben gekocht.

Het is niet de eerste keer dat we zo'n situatie aantreffen. We doen dit werk nu 15 jaar en dit is de vijfde keer. Mijn man is maanden de leguaan van een huurder gaan voederen omdat de eigenaar... in de gevangenis zat. We hebben twee enorme honden laten weghalen die achtergelaten waren in de gang van een flatgebouw, en een tiental compleet verwilderde katten uit een appartement laten halen. Die diertjes moeten ongeveer drie weken alleen in die flat hebben gezeten en hadden zelfs een aantal van hun kittens half opgegeten. Die dieren hebben wij echt niet kunnen helpen. We hebben wel ooit een fret geadopteerd, ook gevonden in een kooitje tussen een hoop rommel van vertrokken huurders. Die is nog jaren bij ons geweest. Ik denk dat die mensen zo in de ellende zitten, dat de energie om voor een dier te zorgen er gewoon niet meer is. Ik wil niemand veroordelen, maar als je zo'n dingen vindt, word je wel even boos.

Als het echt niet anders kan, houden we de dames apart. De Vans zijn superlieve dieren, maar echt wel veel ruwer, groter en sterker dan Minerva ooit zal zijn. Als Minerva speelt, gebruikt ze nauwelijks klauwen of tanden. Dat is bij de Vans wel anders. Zelfs als ze het goed met elkaar kunnen vinden, zie ik de Vans haar pijn doen, gewoon al spelend.
Gebruikersavatar
Door koekje
#3365040
Succes als de andere poezen terugkomen. Ik voorspel dat ze het niet allemaal leuk en gezellig zullen accepteren, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit en in mijn glazen bol is het ook wel eens wat mistig.

Hoe is het nu met kittentje? Wel heel lief dat jullie haar opgevangen hebben!

Ik wil wel even vermeld hebben dat rauw voeren geen wondermiddel is. Echt zieke dieren maak je er niet beter mee en je kan er ook niet alle aandoeningen mee genezen.
#3365043
Minerva is al helemaal de queen in huis, slaapt in ons bed, eet ons de oren van het lijf, speelt met alles wat los en vast zit ... Ze krijgt nog steeds itrafungol en interferon, maar ze voelt zich duidelijk weer gezond. Ze kraakt met vreugde kuikentjes ondertussen, dat heeft niet veel aanmoediging gekost. Sphynxen schijnen wel allemaal veel en graag te eten, dus het is niet abnormaal dat de overschakeling vlot verliep.
Ik denk ook niet dat rauw voeren een cure for all is, hoor, maar uiteindelijk begint je gezondheid toch voor een groot stuk bij gezond eten. Haar buikje lag flink overhoop (geen idee of dat door de niesziekte was of door iets anders), en dat is nu duidelijk beter. Een sphynx heeft blijkbaar gemakkelijk last van darmen en lichaamsgeur. Het was echt geen pretje als het kleintje naast ons kroop nadat ze de kattenbak bezocht had, de eerste dagen. Dat is nu gelukkig allemaal veel beter.
Persoonlijk vind ik rauw voeren niet alleen beter voor het dier, het is ook veel aangenamer voor de eigenaar, zeker bij dieren die niet buiten gaan.
#3370287
Even een update, en een vraagje. Minerva doet het niet slecht, als ik zo teruglees. Ze speelt, eet, groeit. Maar helemaal in orde is ze nog niet. Na die eerste korte kuur AB, werd ze na een goede week terug ziek (niezen, begin oogontsteking,...). Ze stak bovendien mijn andere kat aan, die ook een loopoogje kreeg. Dus allebei maar een kuur AB van een maand deze keer (Doxybactin). De dames zijn perfect in orde tijdens de kuur maar helaas is die nu een paar dagen afgelopen,... en Minerva begint al terug te niezen. Suggesties?
-Ik heb al gedacht om via Vaccicheck te laten nakijken welk virus ze precies heeft, maar heeft dat zin?
-Iemand suggereerde me het volgende: 1 tabletje zithromax om de twee weken, de rest van haar leven. Maar wordt ze dan niet resistent?
-Ik ben ook op zoek naar een andere DA. Deze heeft de slimmigheid begaan Minerva een inenting te geven tegen niesziekte... terwijl ze volop ziek was. Ik was er gewoon niet snel genoeg bij. Heel stom. Ik besef dat dit een Nederlands forum is, maar is er iemand die ervaring heeft met Dierenartsenpraktijk Curavida te Brasschaat?
#3370295
Het klinkt alsof haar nies chronisch geworden is. Maar met de AB is het wel beter, het komt gewoon weer terug? Dan zou ik toch eens een bacteriële kweek laten maken van haar neus en zien wat daar uit komt. Uit het type bacterie kan je afleiden hoe hardnekkig die is (of een langere kuur nodig is) en ze bepalen ook welk AB ertegen werkt. Wie weet krijg je het zo nog wel weg.

En daarnaast kan je idd bepalen om welk virus het gaat, maar ik weet niet of je dat verder helpt... Geeft dat mogelijkheden op behandeling?
Ik denk wel niet dat dat via Vaccicheck gaat, dat is om te titeren, niet om te bepalen welke besmetting ze heeft. Ik zou PCR aanraden op een rechtstreekse virusswab uit de neus.

Daarnaast, hoe ernstig is haar nies?
Levenslang AB gaat idd niet. Ik weet niet wat wel mogelijkheden zijn.
Een kuur met Zithromax zou kunnen helpen maar dat is geen onschuldig spul. En ik zou dan zeker opteren voor elke dag een aangepaste dosis toedienen dan elke 2 weken een hoge dosis. En ik zou dus eerst door een kweek laten bepalen of het wel nuttig is bij haar besmetting. Anders geef je haar zo'n zware medicatie zonder te weten of het wel zal helpen.
Er zijn wel ondersteunende dingen die je kan geven. Vooral weerstandverhogende zaken. Maar daar ben ik niet zo in thuis....

Met de praktijk heb ik geen ervaring. Maar nies vaccinaties zou ik idd maar even zo laten. Misschien wel voor altijd als ze echt chronisch blijkt.
#3371482
De dierenartsenpraktijk ken ik niet.

Voor een virus helpt ab niet. Voor bacteriële infecties wel. Voor zover ik weet is niesziekte meestal een virus, maar het kan ook een bacterie zijn. Wanneer het viraal is zijn secundaire bacteriële infecties veel voorkomend.

Als het weg gaat met ab en weer terug komt wanneer je stopt zijn er dus volgens mij twee dingen mogelijk:
1 het is bacterieel en de ab werkt, maar wordt niet lang genoeg gegeven of dood een deel van de kiemen niet.
2 het is viraal en de ab schakelt de secundaire bacteriële infecties uit, maar die komen terug omdat zij het virus niet overwint.

Normaal gezien zou ze dit zelf moeten kunnen overwinnen, maar haar geschiedenis en leeftijd maken dat moeilijk. Ik denk dat je daarom in de eerste plaats moet denken aan weerstand zo hoog mogelijk krijgen. Gezonde voeding, weinig stress... Vroeger werd l lysine ook wel aangeraden. Dat zou kunnen helpen naargelang welk virus de oorzaak is.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door