pearlsofpassion schreef:Ok, wat ik gevonden heb over thiaminase:
1 enzym kan meerdere moleculen vit B1 afbreken. En zou dit zelfs doen in bevroren toestand. Dat wil zeggen dat als je een vis die thiaminase bevat invriest, je ervanuit kan gaan dat de vitB1 in die vis ( want vis bevat ook vit B1) verdwijnt naarmate de vis langer ingevroren is. Als die gemalen is, zal de vit B1 wel snel helemaal weg zijn.
Nu, dat is voor ons niet zo'n ramp want wij gaan er al niet vanuit dat vis ook vit B1 bevat.
Maar als je nu een vlees-vismix hebt, kan de vit B1 inhoud die nog overblijft wel gaan tegenvallen...
Herhaaldelijk ontdooien en invriezen verergert de zaak nog en zou bij vlees ook de vit B1 inhoud verminderen los van of er vis bij gemixed is of niet.
Anderzijds zou je thiaminase wel kunnen counteren door vit B1 te supplementeren, zelfs bij de vismaaltijd zelf. Dit wijst er dan wel op dat de thiaminase, in het lichaam, toch niet onbeperkt kan blijven werken.
Waarschijnlijk wordt het enzym dus vrij snel verteerd of afgevoerd.
Die 10% die aangeraden wordt komt voort uit waarnemingen bij zilvervossen die dagelijks vis kregen en bij meer dan 10% tekorten kregen.
Ze kregen het wel dagelijks. Maar niets ingevroren.
Conclusie die ik trek is dat het dus inderdaad waarschijnlijk wel verstandiger is 2 of 3 keer per week vis te voeren dan dagelijks. Zeker als je vlees geeft dat een aantal keer ontdooit wordt en terug ingevroren. Vis en vlees gemixed invriezen is ook geen goed idee.
Maar aangezien vitB1 een wateroplosbare vitamine is die het lichaam niet goed kan opslaan, zou je die dagelijkse moeten binnen krijgen. Alle vis op 1 dag geven lijkt me dus nog een minder strak plan dan dagelijks een kleine hoeveelheid.
Ik schrik hier wel van want ik geef dus al een jaar mijn vis dagelijks...
Ik heb uiteraard wel nog niets gemerkt van zenuwafwijkingen, maar ik vind dat toch ernstig genoeg om geen risico's te nemen.
Misschien toch maar eens herbekijken om dat te veranderen. Ookal bevalt het eigenlijk heel goed en eten ze het zo eindelijk vlot...
Wat jij schrijft heb ik zojuist ook allemaal zitten lezen. Maar geef jij dan vis met thiaminase? Dan zal die 10% vis in het menu naar alle waarschijnlijk toch wel een veilige marge zijn? Maar van dit soort zinnen wordt je niet vrolijk:
" Thiaminase activity is strikingly high, particularly in tuna and sardines (i.e., the destruction of mg quantities of thiamin per hour per gram of fish muscle). "
(uit: https://www.sciencedirect.com/topics/bi ... thiaminase)
oftewel
de vernietiging van milligrammen thiamine per uur per gram visspiervlees
Er staan verder geen cijfers bij, maar als dit klopt, of als het zelfs maar half zo veel is, en als je bedenkt dat er in een onsje rauw spiervlees nog geen halve milligram thiamine zit (bv. paard 0,13 mg volgens opgave USDA Nutrient Data Laboratory), is het toch niet iets waar je lichtvaardig mee om moet gaan.
Als je dan dagelijks vis wilt geven om wat voor reden dan ook kan je toch beter kiezen voor thiaminase vrije vis. Just to be safe. En dan is het ook geen probleem om een keer in de week of zo een vismaaltijd te geven vn thiaminase-vrije vis.