Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Door El_Kato
#3321810
Sinds vorige week woont pupje Dex bij ons hij doet het hartstikke goed maar heb toch een paar vragen over gedrag van hem wat me wat onzeker maakt. Hij gromt bv als je hem wilt optillen, niet altijd maar toch. We tillen hem op om hem vanuit de bench gelijk buiten te zetten en ev vanuit de mand of als we denken dat hij waarschijnlijk wel moet plassen. Probeer hem wel steeds meer te lokken met een snackje maar dat wil nog niet altijd. We zijn nu ook een paar keer voor een kort rondje het park ingegaan en als we dan andere honden tegenkomen lijkt het net of hij een streep op zijn rug krijgt. Hij heeft heel kort en ook wat dunnig haar dus het is niet heel duidelijk. Zijn staartje ging ook recht overeind verder is hij wel enthousiast maar niet wild spelerig en ik merk dat ik er wat onzeker over ben. Hij wil graag met Rana spelen maar kan zichzelf ook erg goed vermaken en gisteren was hij met een grote touwflos (2x zo groot als hem) aan het spelen en dan is hij ook echt hard aan grommen en blaffen naar de flos. Op zich denk ik enthousiasme en jongigheid maar ik k kan me helemaal niet meer herinneren hoe Rana, Manu of Dondi waren toen ze zo klein waren. Nu heb ik wat gegoogled op grommen en blaffen pup en dat had ik beter niet kunnen doen.... heb allemaal verhalen van terrorpups gevonden die de eigenaar het leven zuur maakten en dat je erboven op moet zitten en jezelf dominant moet opstellen :-[

Mijn beeld van Dex is dat het een vrolijk, open hondje is. Schrikt van bepaalde dingen/geluiden maar hersteld ook weer snel. Reageert goed op correctie zowel van ons als van Rana. Heeft door dat een eeh of nee betekend dat hij iets doet wat niet mag en stopt dan ook begint vaak wel weer kort daarna maar toch. Is onder de indruk als je echt boos bent een paar dagen terug was ik niet boos op hem maar op kat Sam en daarvan was hij ook best wel onder de indruk. Het niet opgetild willen worden kan ook zijn omdat het hem misschien pijn doet maar vorige week is hij bij de da geweest en is hij helemaal nagekeken en waren er geen bijzonderheden. Volgende week gaan we weer heen voor de enting en dan zal ik het ook nog opnoemen. De assistent is ook gedragstherapeut dus misschien kan zij er iets zinnigs over zeggen. De puppycursus begint pas half januari maar wil nog een vrouw hier in de buurt benaderen die ook puppycursus geeft of zij eventueel eerder plek heeft. Als ik hier binnen naar hem kijk is het een leuk hondje zonder gekke dingen, jong en hij moet nog veel leren maar dat is niet zo gek met 9 weken maar ik wordt wat onzeker van dat grommen en gedrag bij andere honden en dan de verhalen die ik op internet gelezen heb. Wil het graag goed doen :-\ Is dit nu normaal puppy gedrag, heb ik een hondje met een "sterk" karakter en wat kan ik hiermee doen?
Door arenda
#3321815
Nu kan ik natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken, maar heb ook een pup gehad die ontzettend gromde bij het optillen. Ze is ondertussen bijna 13 en een heel duidelijke hond, maar nooit met agressie of zo. Ik heb me er toen nooit veel van aangetrokken, hoewel mij zelfs door iemand werd aangeraden om de pup even tegen een muur aan te gooien. Ben daar nog steeds boos om. Het is dan wel een Wheaten terrier, dus een ander ras, maar ik denk dat het gewoon een beetje als ongemakkelijk ervaren wordt door de pup, om opgetild te worden. Nog steeds eigenlijk wel, want het grommen bij optillen is er nooit echt uit gegaan. Nou klinkt het meer als mopperen dan als een bedreiging hoor, maar dat is ook de interpretatie die wij eraan gegeven hebben misschien.
De x stafford hier gromde dan weliswaar niet, maar daar herken ik het borstelen dan wel bij. Dat was hier vooral opwinding en geen agressie. Want ook nu, na 7 jaar is die nog zo mak als een lammetje. En ook dat borstelen heeft ie af en toe nog, maar ik geloof echt niet dat hij wat zal doen. Niet dat hij daar ook maar de kans voor krijgt, het risico hem kwijt te raken wil ik nl niet lopen. Dus speelt ie maar met Dreamer en met ons en niet met andere honden.
Gewoon in de gaten houden en goed je gevoel volgen. En er ook gewoon van genieten.
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3321817
Dat je erboven op moet gaan zitten en jezelf dominant moet opstellen is natuurlijk grote onzin, hardnekkig overblijfsel van de vorige eeuw zeg maar. ::)
Zeker voor een pup moet jij een veilige haven zijn.

Waarom je pup gromt,? Tja 1 reden zou kunnen zijn, ik wil dit niet nu. Pups kunnen dat heel erg hebben, velen happen , die van jou gromt dus. Het is wel een aanwijzing dat ie het niet prettig vindt. Zou dit rustig aanpakken en trainen. 2e reden die ik kan verzinnen is dat het pijn doet.
Ik denk trouwens terug aan Kaio die was als pup ook heel duidelijk, maar op correcties ( ja dat deden wij toen nog die oude dominantie alfa methode) werkte helemaal averechts bij hem. Hij ging er echt tegenin. Ik weet niet wat jij dus bedoeld met correctie van jullie? Ook was hij totaal niet zo van aan zijn lijf zitten. En hij moest heel veel dingen zelf doen, dus hem tillen was ook een no- go. ( pas toen ie zelf echt niet meer de auto in kon als oude opa mochten we hem helpen)

En met andere honden in het park dat is natuurlijk allemaal spannend.

Sommige pups hebben ook veel rust nodig en niet teveel prikkels in een keer. Natuurlijk geen idee of dat bij hem zo is, dat kunnen alleen jullie inschatten.

Verder vind ik blaffen en grommen naar een speeltje best normaal eigenlijk voor een pup.
Door El_Kato
#3321818
Dank voor je reactie! Stom he het maakt me gewoon onzeker terwijl het niet onze eerste pup is en de andere allemaal tot leuke honden zijn uitgegroeid. Wil hem alleen zo goed mogelijk en vooral op een positieve manier begeleiden bij het opgroeien. Misschien ben ik me nu bewuster van het belang van een goede begeleiding ofzo.... Onze oude reu Manu had bv heel veel structuur nodig en daar kwamen we pas na 1,5 jaar achter. We zijn bij een gedragstherapeut beland omdat hij heel vervelend gedrag vertoonde, veel uitviel naar alles wat hij spannend of bedreigend vond. We hebben hem toen laten castreren en met eigenlijk maar een beetje training werd hij een compleet andere hond. Structuur en duidelijkheid was alles wat hij van ons nodig had. En bij Rana heb ik tijdens de training wel eens feedback gekregen dat ik veel te streng voor haar was en dat een pupje nog niet spatzuiver hoeft te luisteren. Van alle honden heb ik enorm veel geleerd en bij Dex wil ik het gewoon graag goed doen. Niet te veel of te weinig maar wat hij nodig heeft :)

Jeetje een advies als tegen de muur gooien :o wat moet je daarmee bereiken dan >:(

Nu je het zegt heb ik volgens mij ergens gelezen dat het borstelen ook een teken van opwinding of spannend kan zijn. Hoop dat we op korte termijn kunnen aansluiten bij een puppycursus dan kan ik daar ook advies vragen :)
Door El_Kato
#3321822
Ik weet niet wat jij dus bedoeld met correctie van jullie?
Met correctie bedoel ik een eeeh of een duidelijke nee. Verder duw ik hem terug op de grond als hij op de bank probeert te komen met een "nee laag" en ik houd hem wel eens tegen als hij ergens heen wil of zijn voerbak wil leegrauwsen verder doen we niet echt aan correcties.
En met andere honden in het park dat is natuurlijk allemaal spannend.
Hij vind dat inderdaad erg spannend ook door de omgevingsgeluiden. Auto's, brommers en rammelende fietsen vind hij nog steeds spannend. Vooral voorbijrijdende auto's zijn spannend. Hij is geboren op een vakantiepark tegen de bosrand aan. Ze hebben wel veel aan socialisatie gedaan ook aan variatie en denkwerk in de puppyren maar verkeer kwam daar niet voorbij.
Sommige pups hebben ook veel rust nodig en niet teveel prikkels in een keer. Natuurlijk geen idee of dat bij hem zo is, dat kunnen alleen jullie inschatten.
Hij krijgt veel rust we merken ook echt het verschil in gedrag als hij wat overprikkeld is geraakt dan is hij lastiger in de bench, meer piepen en in het begin gillen zeg maar. Als we hem er tijdig in stoppen dan gaat hij vaak vrij snel slapen. We zetten dan wel na een half uur/uur het deurtje rustig open en soms is hij dan gelijk weer wakker en soms gaat hij bij Rana liggen en slaapt hij daar nog een hele tijd. De bench is puur voor 's nachts en overdag om hem rust te geven. Met het wandelen ben ik ook nog vrij streng echt maar korte stukjes van nu nog een minuut of 10.
Verder vind ik blaffen en grommen naar een speeltje best normaal eigenlijk voor een pup.
Dat is het denk ik ook wel :)
Had het er net ook met mijn vriend over en het is gewoon echt een heel leuk hondje wat het allemaal best snel oppikt en ik maak me dan weer zorgen over die paar dingen die ik zelf niet helemaal snap en dat maakt me dan onzeker :)

Ik kan me nog herinneren dat ik het ook met Mexi had toen we haar net opgehaald hadden. De eerste dag dat ze hier rondliep overviel het me echt dat de kennismaking maar 1x kon en dat die goed moest zijn. Ik was zo bang dat ik daar iets niet goed in zou doen waardoor het mis zou gaan haal me dan van alles in het hoofd waardoor ik niet zo objectief meer kan kijken ofzo... Dus voor nu gewoon genieten van hem, op mijn gevoel af gaan en me niet druk maken om iets wat er misschien helemaal niet is. Oooh en vooral geen terrorpup verhalen lezen op internet :P
Door El_Kato
#3321829
Oooh en we doen nog een correctie een ferm uitgesproken Auw! Net even bij hem op de grond gezeten en geknuffeld en niks terror aan mijn Dex :) Hij is gewoon een lief moppie met een eigen karaktertje wat ik nog goed moet leren kennen :) Wel fijn om het hier even kwijt te kunnen geeft mij wat ruimte in mijn hoofd om weer objectief te kunnen kijken :)
Gebruikersavatar
Door Kaio
#3321833
Volgens mij gaat het wel goed hoor. ;)
En socialisatie, Nou ja die gaat natuurlijk na de 8 weken bij de Fokker door, en de Fokker kan niet alles geleerd hebben.
En sommige hondjes zijn gevoeliger voor het een of ander.Maci was bijv. Ook erg onder de indruk van verkeer, laten we zeggen best bang. Hij vindt hard geluid niks.
El_Kato schreef:Oooh en we doen nog een correctie een ferm uitgesproken Auw! Net even bij hem op de grond gezeten en geknuffeld en niks terror aan mijn Dex :) Hij is gewoon een lief moppie met een eigen karaktertje wat ik nog goed moet leren kennen :) Wel fijn om het hier even kwijt te kunnen geeft mij wat ruimte in mijn hoofd om weer objectief te kunnen kijken :)
Ooh hahahaha dat heeft hier dus nooit gewerkt, leek net of ze bij auw verstonden nog harder te moeten bijten ;D

Maar idd. jullie moeten gewoon ook aan elkaar wennen. En ieder karakter is anders en werkt het een beter bij als het ander. Dus vooral ook genieten van de ondeugendheid van een pup! :D
Laatst gewijzigd door Kaio op ma 27 nov 2017, 20:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Kim_S
#3321843
Onze Ozzy deed dat als pupje ook, grommen bij het optillen. Ze wilde dat gewoon echt niet, ik heb nooit duidelijk gekregen waarom, want ze werd al heel snel veel te zwaar om op te tillen. Dus toen hoefde het ook al snel niet meer.
Ze had ook wel een heel sterk eigen willetje ::) :biggrin2:
Heeft de fokker Dex wel regelmatig opgetild? Of bijna niet? Kan ook zijn dat hij het niet kent misschien, of dat hij het niet snapt?

Verder herken ik heel veel wat je schrijft; nu met een nieuwe pup wil je alles helemaal goed doen. Dat had ik precies zo. En het eerste de beste wat er moest gebeuren (aan een riempje lopen was doodeng, de bench was doodeng, de auto was doodeng) ging dus helemaal niet zoals ik dat bedacht had. Bam, zo van mijn roze wolk gedonderd. Terwijl hij echt wel een heel lief (terror)pupje was. Ik ben ook veel te voorzichtig geweest met andere honden (hier wonen ook alleen maar losgeslagen projectielen in de straat), en daardoor blijft Atz dat wat spannend vinden. En hij trekt aan de lijn als een malle, ondanks dat ik echt wel mijn best heb gedaan om daarop te trainen. Er blijven toch bij elke hond wel verbeterpunten zeg maar :P
Dus mijn advies: Relax :cool: en geniet! :-*

O, en waarom staan er geen foto's bij dit topic?? >:(
Door Chouka
#3321856
Ik herken veel uit je tekst en denk dus dat jij ook een angstige hond hebt. Welk ras is het?
Zelf vond ik het handig: grom of haar omhoog betekende: 'ik ben bang'. Met al die situaties ben ik hem dus rustig gaan socialiseren. (als pup opnemen, dicht tegen mij, als hij rustig was dichter bij gegaan, iets terug, weer op 4 pootjes en samen er naar toe gegaan)

Misschien gaat dat opnemen te snel voor hem. Krijg je dezelfde reactie als je er rustig naast gaat zitten, even aait, rustig in je armen neemt? Voelt het veilig dicht bij jou of hangt hij in de lucht en gaat het snel?
Door Chouka
#3321857
Geduld is niet mijn beste eigenschap. Ik ben verder gaan zoeken en heb foto's gevonden. Ik denk niet dat dat een ras is dat angst in zijn genen heeft. (Toch denk ik ergens wel aan angst.)

Hoe reageert hij als je er eerst mee speelt en hem dan rustig opneemt?
Gebruikersavatar
Door Fenixjuh
#3321858
Pfff, herkenbaar :)
Ik wil met Snow ook alles goed doen en ik heb ook het idee dat het niet wil zoals ik dacht.. Jacy en ik spreken vanaf het begin dezelfde taal, de verliefd gevoelens kwamen veel later. Snow vind ik echt helemaal het einde, maar hij snapt mij niet en ik hem niet, soms best frusterend als er weer een trui naar de filestijnen gaat..
Ik denk dat je best advies kunt vragen en krijgen, maar jij en Dex moeten ermee om kunnen gaan :)
Voor wat het helpt: Jacy gromt tijdens het spelen, op een gegeven moment aangeleerd. Snow doet dit nu ook, maar het is echt een zacht keelgerommel, ik hoor er echt geen gemeen grommen in.
En bij het optillen dacht ik ook gelijk aan rugpijn. Mocht het dat niet zijn, kun je je afvragen hoeveel waarde je aan optillen hecht. Ik vind het fijn dat ik mijn honden op kan tillen, maar volgens mij is Dex van het type dat je op volwassen leeftijd niet meer optilt toch?

Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk
Door Nikass
#3321860
Herkenbaar hoor, bij mijn eerste hond was ik heel onbevangen maar nu leg ik de lat veel hoger.
Maar onzeker worden schiet je niet veel mee op. Je gevoel volgen en je wat verdiepen in hondengedrag en je komt een heel eind.
Heb je geen MG school in de buurt? Daar kan je met een pup altijd instromen namelijk. Het is zonde als je weken moet wachten en een belangrijke periode van je pup geen begeleiding hebt.

"Nee" en "eh" is natuurlijk prima, maar probeer je hond vooral veel te belonen, ook als hij niet bewust iets goed doet, maar jij het wel prettig gedrag vindt. Een hond leert zoveel makkelijker en fijner door beloning, dan door correctie.
Voor grommen of borstelen zou ik hem zeker niet straffen. Lijkt op spanning en het aangeven van zijn persoonlijke ruimte. Als hij daarvoor straf krijgt wordt jij onbetrouwbaar voor hem en dat is niet wat je wilt.

Als je meer wil doen met positieve training zou ik je clickertraining willen aanraden en koop dan het puppy boek van Sam Turner. Daar zal je veel plezier van hebben.
Het is hartstikke leuk en niet echt moeilijk!
Door Lizzy
#3321864
Ik wilde 'm ook aanraden: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1 - Elke pup een goede start van Sam Turner en Martine Burgers. Echt een superboek waar je zelfs als eeuwen-oude-hondeneigenaar-met-nieuwe-pup super veel van leert en veel plezier van zult hebben. Ik vind het eigenlijk een "must have" :)

Qua grommen/oppakken: ik zou dit wel serieus nemen. Het is een signaal dat pup dit geen leuke actie vindt. Dus je moet of gaan trainen op het leren te accepteren dat hij opgepakt wordt of je gaat het plas-gedoe anders aanpakken. Aangezien je hem als volwassen hond toch niet gaat oppakken, zou ik mijn energie steken in hem zelf naar buiten laten lopen voor een plas.

Direct een halsbandje om doen, heel vrolijk met koekjes samen hard naar buiten hollen en hem daar een plas laten doen en daar de hemel in prijzen. En dan zal het een keer fout gaan.... Ach, pech, volgende keer beter. Het blaasje van de pup wordt vanzelf elke week sterker.
Door Lizzy
#3321866
Oh, en ja, borstelen kunnen ze op deze leeftijd ook al heel goed. En dit lijkt me typisch een situatie waarbij zo'n type pup prima gaat borstelen. Heeeel rustig aan verder socialiseren (en dat boek van Sam/Martine geeft je echt 100 handvatten) en hem zo min mogelijk eheh en nee-jen. Want je zegt dat hij het snapt, maar heb je hem heel bewust NEE aangeleerd? En vooral verder heel veel belonen voor gedrag dat je fijn vindt.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3321869
Lizzy schreef:Ik wilde 'm ook aanraden: Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1 - Elke pup een goede start van Sam Turner en Martine Burgers. Echt een superboek waar je zelfs als eeuwen-oude-hondeneigenaar-met-nieuwe-pup super veel van leert en veel plezier van zult hebben. Ik vind het eigenlijk een "must have" :)

Qua grommen/oppakken: ik zou dit wel serieus nemen. Het is een signaal dat pup dit geen leuke actie vindt. Dus je moet of gaan trainen op het leren te accepteren dat hij opgepakt wordt of je gaat het plas-gedoe anders aanpakken. Aangezien je hem als volwassen hond toch niet gaat oppakken, zou ik mijn energie steken in hem zelf naar buiten laten lopen voor een plas.

Direct een halsbandje om doen, heel vrolijk met koekjes samen hard naar buiten hollen en hem daar een plas laten doen en daar de hemel in prijzen. En dan zal het een keer fout gaan.... Ach, pech, volgende keer beter. Het blaasje van de pup wordt vanzelf elke week sterker.
Het nadeel hiervan is dat je dan vervolgens met een hond zit die bij uitlaten hard naar buiten wil hollen. Hoeft niet erg te zijn, maar bij een hond die wat groter en sterker wordt wel iets om bij stil te staan.

Ik zou het oppakken oefenen. Gewoon lekker relaxt. Ook een grote hond moet wel eens opgetild worden in zijn leven. Over een wildrooster, op een niet-verstelbare behandeltafel of verzin het. En het is simpelweg een oefening die jullie band versterkt. Hij leert dat je zijn grenzen respecteert en hem helpt, jij leert hoe je hem zover kan krijgen om iets spannends toch in vertrouwen met jou te doen. Benoem steeds goed wat je doet, zodat als je hem na wat oefenen vlug-vlug wil pakken om buiten een plasje te doen, je hem duidelijk kan maken wat je gaat doen.

En verder ben ik het wel met Lizzy eens, het is ook niet erg als het eens mis gaat. Dus vlug-vlug optillen mag ook best iets minder vlug vlug. En als je voor naar buiten hollen kiest, daar kun je dan ook zsm weer wat rust in bouwen.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door