Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht
#3300096
Zo zou ik me ook voelen.
En als het dan nog zou werken, maar zelfs dat doet het duidelijk niet.
Op deze brok zou de pH echt wel omlaag moeten. Anders werkt het niet.

Ik zou wel extra verzuurders gaan geven naast het rauw voer. Minstens in het begin dus ook een aantal maanden. Dan checken of er nog gruis is. Erna kan je kijken of het nodig blijft.
#3300132
Ja, ik voelde me ook niet serieus genomen toen ik aangaf dat er een groot vermoeden was dat de blaasgruis door stress werd veroorzaakt (tja, asiel is nou eenmaal stress, ze zat daar ook apart omdat ze niet met andere katten om kon gaan en ze was afgestaan dus daar zal ook stress aan vooraf zijn gegaan). Ik moest levenslang dieetvoer geven anders stond ik binnen een jaar weer binnen met blaasgruis volgens die DA :-X

Ik had toch ook zeker verwacht dat de ph op high dilution op zijn minst gelijk was gebleven maar zeker niet gestegen. Dit voer gaat op deze manier in ieder geval onvoldoende aanslaan. Daarnaast is juist vocht ook belangrijk bij het doorspoelen en dat heb je bij brokken veel minder.

Bij de overstap naar rauw zou ik ook zeker in het begin iets van een verzuurder erbij geven om de ph goed naar beneden te krijgen. Daarnaast kan je denken aan Eurologist.
Wanneer dat nog niet is gedaan: mogelijk blaaspunctie om urine op kweek te zetten om bacterie uit te sluiten (of te bevestigen zodat deze behandeld kan worden)
Wanneer het zo blijft aanhouden dan zou ik overwegen om een echo te laten maken van de blaas om te kijken of er geen (te) grote stenen in zitten of dat er misschien sprake is van een andere oorzaak.
#3300167
Op gruis oplossende brok zou de ph inderdaad moeten zakken. Door de verzurende functie lost het gruis namelijk uiteindelijk op. Als de ph zo hoog is kan de brok niet werken en op die ph krijg je alleen maar meer gruis. Ik zou zeker contact opnemen met je da.

Als de ph op vers beter was zou ik terug vers geven met momenteel extra een verzuurder. Natuurlijk wel controleren dat het niet te laag gaat.

De tips van Dinky over oa een echo lijken mij ook nuttig.
#3300178
Het lijkt me ook niet echt nodig om lang te wachten met een echo. Het is weinig ingrijpend voor de kat en het is ook niet schrikbarend duur. Het geeft veel informatie en zeker bij een kater zou ik liever weten of er stenen zijn ivm afsluiting.

Het gevoel dat je afgescheept wordt proef ik uit je posts en ik krijg dat gevoel ook. Nou ben ik ook niet zo van het afwachten en aanzien, zeker niet als het om onderzoeken gaan die relatief weinig ingrijpend en niet erg kostbaar zijn, maar wel veel informatie geven.

Bedenk je dat er ook nog andere dierenartsen zijn he. Je bent niet verplicht om naar deze te blijven gaan als je de manier van behandelen niet goed voelt.
#3300237
Allemaal bedankt voor jullie reacties.
Ik ben vandaag bij een dierenarts geweest die pro vers is.
Het kon er bij hem niet in dat er door mijn eigen dierenarts nog geen ene keer antibiotica is voorgeschreven.
Hij heeft een injectie gekregen en krijgt twee weken een antibioticakuur om de blaas steriel te krijgen voor een goede basis (en PH waarde).
Mijn kat krijgt nu, op zijn advies, ook weer vers vlees.
Na twee of drie weken zal ik zijn PH weer opnemen en als het toch weer stijgt, moet ik wat urine bij hem laten onderzoeken.
Hij verbaast zich erover dat struviet wordt aangepakt door de meeste dierenartsen met droogvoer, aangezien katten bijna altijd te weinig drinken wat al de basis is voor gruis...
#3300254
Ja, dat doen wij ook. :biggrin2:
Maar ik weet het ook wel te verklaren. Het probleem ligt eerder bij de fabrikanten die dat soort dieetvoeders vrijwel uitsluitend in droogvoer aanbieden.
Droogvoer is een stuk goedkoper dan blik en daar kan je dus veel meer gaan stijgen in de prijs zonder dat de eigenaren afhaken. Die dieten zijn nog schandalig duur maar omdat de kat ziek is heeft de eigenaar het gevoel dat hij geen keuze heeft. Als ze echter gaan overdrijven kan het wel zijn dat men opgeeft he.

Bovendien is droogvoer al zo gemakkelijk en ingeburgerd en staat niemand er nog bij stil dat een kat op brok chronisch uitdroogt.
Zelfs als er dieetblikken op de markt komen doen de brokken het veel beter.

En ja, rauw, wat eigenlijk de meest logische keuze is, is onbekend, en wordt door de brokproducenten ( die mogen lobbyen bij de opleiding tot DA) natuurlijk bewust een slechte reputatie aangedaan.
En blijkbaar voelen de meeste DA'n niet de nood zich in voeding zelf verder te verdiepen.
Gewoon het geschikte brokdieet voorschrijven is ook wel het gemakkelijkst en het veiligst. Zo kan je het als DA niet op je geweten hebben als een eigenaar wat verkeerds doet met vers. Dat ze zo wel zieke katten op hun geweten hebben, dat hebben ze niet gezien uiteraard.
En iedereen doet het....

Maar goed. Terug OT.
Super fijn dat je nu een DA hebt die van aanpakken weet en je echt verder helpt. :)
#3300273
Tja, de DA leert dat de high dilution is bedoeld voor het oplossen van stenen dus schrijven zij dat voor. Vergeet ook niet dat dierenartsen een grote diversiteit aan kennis moeten hebben (ze zijn vaak huisarts en ziekenhuis in een) dus wat is er dan makkelijker dan dat de fabrikant vertelt welk voer zij voor welke aandoening hebben ontwikkeld. Van de gewone S/O is wel natvoer verkrijgbaar en dan betaal je iets van een euro per zakje en voor volledige voeding hebben ze volgens mij 3 tot 4 zakjes per dag nodig.

Wel heel fijn dat je nu een DA hebt gevonden die niet afwijzend staat tegenover rauw :)
Hopelijk heb je nu daadwerkelijk de oorzaak te pakken!
#3305343
Zo daar ben ik weer. Ondanks de antibiotica en een dieet van puur vers vlees, heeft hij toch gruis in de urine.
De pro verse dierenarts heeft mij een aantal opties gegeven, wat nu te doen:
- een anderr antibiotica proberen
- urine op kweek zetten
- een contrastfoto laten maken van de blaas
- doorverwijzing naar Utrecht

Ik weet gewoon niet meer waar ik verstandig aan doe, in Utrecht zijn ze naar mijn idee geen vers vlees fan. Hoe groot is de kans dat hij daar droogvoer gaat krijgen?
#3305368
pearlsofpassion schreef:Heb je de pH in de gaten gehouden?
Hoe was die?
Want je kan ook extra gaan verzuren he.

Urine op kweek is wat ik wel zou doen. Utrecht enkel als je het echt niet opgelost krijgt en het wss iets ongewoons is.
PH waarde heb ik twee weken terug gecontroleerd, een week na de antibiotica kuur. Het was toen iets te hoog, tussen de 6.5 en 7. Volgens de dierenarts was het nu ook te hoog.
Urine op kweek zetten is een lastig verhaal. De dierenarts zei dat ik het bij voorkeur "warm" (dus vers) moet aanleveren (het is 20 minuten rijden, dus dat is lastig) en dat het niet in aanraking geweest mag zijn met de kattenbak. Aangezien hij al zo moeilijk doet om op de kat kor te plassen, lijkt het me lastig om iets onder hem te stoppen terwijl hij plast. :/
#3305383
pearlsofpassion schreef:Nee, kweek moet je doen dmv punctie, recht uit de blaas. Anders is het niet betrouwbaar. Kan je DA dat niet?

Als de pH nog steeds te hoog blijft en de kweek is neg, dan zou ik extra verzuurders inzetten. Cranberry is een goede.
Deze dierenarts had het niet over een punctie, dus ik ben bang dat hij dat niet doet.
Ik ga hem nu sowieso weer cranberry geven en troebele appelazijn.
#3305574
Vandaag heb ik een echo laten maken van de blaas. Daar hebben we, vol verbazing, ook gelijk een blaaspunctie laten doen. De blaas is namelijk brandschoon, waarop de specialist zei dat je struviet blaasgruis met echografie zeker zou moeten zien in de blaas.
Hij krijgt nu ruim 4 weken vers vlees. Echt klachten heeft hij niet, behalve dat ik vind dat hij lang over een plas doet.
De specialist was erg te spreken over vers vlees (mits van hoge kwaliteit), volgens haar mag ik het gewoon blijven geven en moet ik de verhoogde PH waarde voor lief nemen.
Mocht er niks uit de blaaspunctie komen en hij ontwikkelt ernstigere klachten, dan zou ik naar de Universiteit kunnen gaan voor een onderzoek in het gedeelte blaas/plasbuis wat niet met een echo te zien is.
Ik ben opgelucht door de echo, maar enigszins teleurgesteld in mijn eerste dierenarts die mijn kat levenslang op dieetvoeding wilde zetten zonder verder onderzoek dan een urine monster.
#3305603
Wat een goed nieuws!
Nu weet je het tenminste. En kan je de zorgen laten varen.

Hoe plast hij eigenlijk? Met zijn kont bijna op de korrels? Hoog op zijn poten tegen de wand alsof hij sproeit?
Of gehurkt maar toch zo hoog mogelijk van het grit af met een bolle rug?
Want enkel de laatste houding is een gespannen houding waarbij je er vanuit kan gaan dat hij last heeft bij het plassen.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Barfplaats wordt gesponsord door