Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door monique.bladder
#3261019
Ik heb hier her en der al wat gelezen over de combinatie van maagzuurremmer en vlees, maar het is me niet helemaal duidelijk. Wat is de invloed op elkaar en waarom zou je het wel/niet doen?

Ean is mijn Flatcoated van 8,5 jaar die zijn hele leven Carnibest natuurvoer (dus kip/rund) gehad heeft. Tot een half jaar geleden nooit problemen, toen begon hij steeds minder eetlust te krijgen en af en toe voer te weigeren. Lang verhaal kort: maag en darmontsteking (scopie gemaakt). Op de prednison, ulcogant, omeprazol en brok. DAt laatste was geen succes, toen via paard (at hij niet en/of hele grote hoeveelheden nodig) naar lam. Vijf weken geleden heeft hij vuilnisbak omgekiept en twee keer mensenpoep gegeten en toen zat er vers bloed in de ontlasting. Omdat hij op de lam en de medicatie het wel redelijk deed, maar niet echt perfect, gekozen voor toch nog keer weer brok proberen. Daar kotste hij twee keer op dus geen goed plan. Ondertussen wilde hij helemaal niet meer eten en alleen hypoallergeen blikvoer ging er in (nog een echo gemaakt, want Flatjes en tumoren en zo maar was helemaal schoon maar wel duidelijk maagirritatie te zien). Niet te betalen en ook nog eens ontzettend van aan de diarree. Maar hij at weer en nu zijn we 1,5 week geleden met 10% verandering per dag weer overgegaan op KVV maar dan nu alleen hert. Prednison gaan we weer afbouwen. Hij eet goed nu, verdeeld over 6 maaltijden en krijgt naast prednison nog drie keer daags ulcogant en 40 mg omeprazol.

Maar.. heb het idee dat hij toch wel wat moeite heeft met de KVV omdat hij vaak nog steeds met zijn hoofd tussen zijn voorpoten ligt. Niet echt ontspannen is hij dan. En ik hier gelezen had over de maagzuurremmer en KVV dacht ik; toch wel benieuwd wat daar nu precies de ervaringen mee zijn en waarom wel/niet doen?
Gebruikersavatar
Door KimikŌji
#3261027
Als ik er puur even de kennis op los laat die ik heb, en die is beperkt natuurlijk, lijkt het me een onlogische keuze. Honden die vers eten hebben zuurder maagzuur dan honden die brokken eten is mij altijd verteld. Dat is nodig om de voeding te kunnen verteren. Als je dan maagzuurremmers gaat geven, geeft dat dan geen problemen met de vertering en verwerking van het vlees?
Gebruikersavatar
Door monique.bladder
#3261031
Ja, zou je denken he... Maar hij heeft in de afgelopen tijd dus ogenschijnlijk geen problemen gehad met het verteren van het vlees. Tenminste; niet overgeven bv. Behalve toen hij op de brok stond. Maar dit is dus inderdaad wel precies waarom ik er over twijfel of ik hem de omeprazol moet blijven geven. Aan de andere kant durf ik er niet mee te stoppen omdat hij wel duidelijk maagirritatie heeft..
Door Parelridder
#3261037
Wat akelig! En ik begrijp dat de oorzaak onbekend is? Hopelijk weet het zich te herstellen!

Ik weet niet goed of de combi 'slecht' is. Wel weet ik dat je in zijn algemeenheid bij kortdurend NSAID gebruik het beste af bent mét -, terwijl je bij chronisch gebruik goed moet bekijken of je echt een maagbeschermer nodig lijkt te hebben, omdat maagbeschermers ook nogal wat nadelen kennen tav de gezondheid.. De kans om een infectie op te lopen neemt bijv. toe.
En dat bedenkend, is rauwe voeding allicht niet de beste combinatie? Is Trovet een optie? daar hoor ik goede ervaringen mee, ook van voormalige rauwvoerders voor wie rauwe verse voeding niet langer mogelijk is.
Als het mede om de dikke darm gaat is, is het gebruik van Phytonics Clear Intestine mogelijk helpend voor het herstel. Ik heb en ken er zeer goede ervaringen mee.
Van Tannetje kreeg ik een supplement mee om maagslijmvlies sneller te laten herstellen, nav een hardnekkige giardia infectie bij m'n puppy. Ik weet niet meer wat het was, maar ik kan het voor je opzoeken als je wilt. Ik weet dat dit supplement voor langdurig gebruik nadelen kennen kan bij kankerpatienten, maar dat het idd weldegelijk echt (aangetoond) helpt bij het herstel van het maagslijmvlies. Dus voor een hond waar geen kanker is vast gesteld en bovendien voor tijdelijk gebruik, zou ik het zeker durven (en heb het ook ingezet).
Gebruikersavatar
Door KimikŌji
#3261043
monique.bladder schreef:Ja, zou je denken he... Maar hij heeft in de afgelopen tijd dus ogenschijnlijk geen problemen gehad met het verteren van het vlees. Tenminste; niet overgeven bv. Behalve toen hij op de brok stond. Maar dit is dus inderdaad wel precies waarom ik er over twijfel of ik hem de omeprazol moet blijven geven. Aan de andere kant durf ik er niet mee te stoppen omdat hij wel duidelijk maagirritatie heeft..
Is wel gek ja. Misschien behoudt het maagzuur zijn minimale zuurgraad die nodig is ondanks de zuurremmers?
Je merkt ook niet dat er meer ontlasting is ofzo? Wat er dan op kan wijzen dat het lichaam niet alle voedingsstoffen opneemt ofzo?
Gebruikersavatar
Door monique.bladder
#3261044
Parelridder schreef:Wat akelig! En ik begrijp dat de oorzaak onbekend is? Hopelijk weet het zich te herstellen!
Nee, kan auto-immuun zijn of opgebouwde intolerantie. Ik gok op het laatste, aangezien hij altijd wel een beetje (met nadruk op heel klein beetje) irritatie tussen zijn tenen heeft gehad maar dat was het enige symptoom. Maar vandaar dat we ook aan het elimineren zijn geslagen.
Parelridder schreef:En dat bedenkend, is rauwe voeding allicht niet de beste combinatie? Is Trovet een optie? daar hoor ik goede ervaringen mee, ook van voormalige rauwvoerders voor wie rauwe verse voeding niet langer mogelijk is.
Mijn DA is er ook niet blij mee, maar aangezien dat wel hetgene is dat hij het beste eet.. Trovet Paard heeft hij gehad. Ont-zet-tend vieze vette drillen zaten er in en hij at het (daarom denk ik?) ook niet. Bovendien niet te betalen, weet niet meer precies maar geloof dat we op ruim 10 euro per dag zaten. Voor nood (want hypoallergeen blik was nog duurder) ok, maar niet voor de langere termijn..

Parelridder schreef:Van Tannetje kreeg ik een supplement mee om maagslijmvlies sneller te laten herstellen, nav een hardnekkige giardia infectie bij m'n puppy. Ik weet niet meer wat het was, maar ik kan het voor je opzoeken als je wilt. Ik weet dat dit supplement voor langdurig gebruik nadelen kennen kan bij kankerpatienten, maar dat het idd weldegelijk echt (aangetoond) helpt bij het herstel van het maagslijmvlies. Dus voor een hond waar geen kanker is vast gesteld en bovendien voor tijdelijk gebruik, zou ik het zeker durven (en heb het ook ingezet).
Als je het idd wilt opzoeken, graag! Dank je wel!
Kimiko schreef:Is wel gek ja. Misschien behoudt het maagzuur zijn minimale zuurgraad die nodig is ondanks de zuurremmers? Je merkt ook niet dat er meer ontlasting is ofzo? Wat er dan op kan wijzen dat het lichaam niet alle voedingsstoffen opneemt ofzo?
Nee, niet meer ontlasting behalve bij het blikvoer (waar hij dus ontzettend van aan de diarree raakte). Sinds hij weer op hert staat, heeft hij 1 tot 2 keer per dag vaste ontlasting..Het enige symptoom dat er iets aan de hand is is eigenlijk dat hij slechter eet (nou ja, at dus nu) en dat hij zo raar ligt (al is dat wel heel aspecifiek weet ik ;) )
Door Lizzy
#3261054
De laatste wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat maagzuur van de hond altijd even zuur is, ongeacht wat de hond eet. Maar we weten natuurlijk ook dat de hond voor het verteren van bot wel zuur maagzuur nodig heeft. En we weten ook dat het maagzuur bacteriën doodt.

Volgens mij komen die twee dingen in het geding wanneer je KVV gaat voeren in combinatie met een maagzuurremmer. Je hond kan met het minder zure maagzuur dus het bot niet optimaal verteren en ik weet ook niet of bacteriën het loodje zullen leggen. Over dat laatste zou ik me dan zelf niet eens zo heel veel zorgen maken aangezien KVV gecontroleerd wordt op bacteriën.

Over dat eerste zou ik me dan wel zorgen maken, over het verteren van bot. Ik zou nu even een KVV gaan voeren waar een calcium supplement in zit, geen bot. En dan even kijken of dat beter gaat. Eventueel kun je tijdelijk de KVV ook een paar seconden koken (dan moet het dus zeker een KVV zonder bot zijn!).
Door Parelridder
#3261060
Als je het gaat koken, voeg dan een multivitamine toe (bijv. van Puur) want het aan de kook brengen is funest voor de vitaminen uit de premix.

Mensen worden nav maagbeschermers ziek van bacteriën waar ze normaal (kennelijk) uitstekend tegen bestand zijn. Ik zou er zeker rekening mee houden dat dit ook voor een hond kan gelden.
Het zelf koken van de voeding (al dan niet van kvv) lijkt me een prima oplossing, zeker nu zowel brok als blik geen optie blijken te zijn.

Wat een tegenvaller trouwens dat Trovet vieze derrie bevat (en wat een prijs p/d!! :o )

Ik ben nu niet thuis, maar hoop je morgen door te kunnen geven welk supplement Tannetje voor schreef.
Gebruikersavatar
Door monique.bladder
#3261061
Lizzy schreef: Over dat eerste zou ik me dan wel zorgen maken, over het verteren van bot. Ik zou nu even een KVV gaan voeren waar een calcium supplement in zit, geen bot. En dan even kijken of dat beter gaat. Eventueel kun je tijdelijk de KVV ook een paar seconden koken (dan moet het dus zeker een KVV zonder bot zijn!).
Ik voer nu Naturis Hert (ik weet dat het merk niet altijd in een even goed daglicht staat, maar het is hetgeen dat ik nu het makkelijkst kan krijgen dat ook compleet is). Volgens de opgave zit daar 20% bot in, alhoewel ik me dat niet kan voorstellen of het is wel heel erg gemalen.. Weer overzetten op iets anders durf ik eerlijk gezegd niet zo heel erg goed, omdat dat elke keer wel weer een klein drama is. Dan zou ik nog liever de omeprazol laten staan mocht het echt een probleem zijn...
Lastig hoor!
Door Lizzy
#3261071
monique.bladder schreef:Ik voer nu Naturis Hert (ik weet dat het merk niet altijd in een even goed daglicht staat, maar het is hetgeen dat ik nu het makkelijkst kan krijgen dat ook compleet is). Volgens de opgave zit daar 20% bot in, alhoewel ik me dat niet kan voorstellen of het is wel heel erg gemalen.. Weer overzetten op iets anders durf ik eerlijk gezegd niet zo heel erg goed, omdat dat elke keer wel weer een klein drama is. Dan zou ik nog liever de omeprazol laten staan mocht het echt een probleem zijn...
Lastig hoor!
OK, als je het bot echt niet terug kan vinden, dan is het heel goed gemalen (en dat is best knap, hertenbot zo fijn malen). Ik denk niet dat zulk fijn gemalen bot voor veel problemen gaat zorgen. Zitten er toch wel stukjes in, zou je een manier moeten bedenken om dat nog fijner te krijgen... (geen idee, blender of staafmixer). Nu reageert hij nog steeds niet geweldig op de KVV. Ik zou daarom een paar dagen proberen om te kijken of het helpt er wat vocht bij te doen en heel snel aan de kook te brengen.
Door tt-tjes
#3261077
Ik ben eens op zoek geweest naar slippery elm, wat goed schijnt te helpen bij maag/darm problemen. Omdat mijn hond helemaal geen vers meer kan verdragen heb ik nooit verder gezocht.
Gebruikersavatar
Door Jura&Mahru
#3261091
Gaat het er niet om dat maagzuurremmers voor een slechte opname van magnesium zorgen? Ik meen me te herinneren dat je ze daarom pas zoveel uur voor of na het eten moest geven. Ik zal even terugzoeken of ik het kan vinden.

Hier trouwens de bijsluiter voor Omeprazol van de faculteit Diergeneeskunde, die kreeg ik toen van mijn eigen d.a. doorgestuurd:
http://www.uu.nl/sites/default/files/dg ... psules.pdf
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3261095
Wat rot dat het nog niet beter gaat met Ean :(

Ik heb inmiddels zelf en met Oscar veel ervaring met omeprazol en voeding.

Ik vind allereerst de dosering van 40 mg héél erg hoog. Ik heb dit zelf 6 weken geslikt na een bezoek en onderzoek van een specialist en bij de apotheek vonden ze het voor mij als volwassen mens een zorgwekkend hoge dosering die echt maar tijdelijk mocht. De vraag die bij mij opkomt is dan ook, of deze dosering niet omlaag kan.

Oscar staan nu meer dan een jaar op 20 mg per dag. Bij Oscar ging bot niet meer. Hoe fijn het ook gemalen was. Ik maalde zelf, de zachtste botjes, zo fijn dat je er niets meer van terug zag en toch had hij er last van. Wij zijn toen overgestapt op merken met een supplement, dit ging prima. Het vervelende daarvan is dat de merken met supplement niet de aller mooiste merken zijn. Hier ging smuldier heel goed, maar ja, uiteindelijk wordt je van die kwaliteit op lange termijn ook niet heel blij van. Het kan wel het proberen waard zijn om te zien of het aan de factor bot ligt. Wij hebben ook nog zelf samenstellen zonder bot met supplement geprobeerd en dat ging qua maag goed, maar qua ontlasting niet, dus ik vond dat ook niet zo'n succes.

Wij zijn inmiddels volledig op brok overgegaan. Zeer tegen mijn zin, maar goed. Vlees viel hem gewoon veel te zwaar om te verteren, het lijf moet daar veel harder voor werken en dat gaat heel moeilijk als de maag en darmen ziek zijn. Wij voeren nu Gastro intestinal van het royale konijn. Dit is super licht verteerbaar en het zuigt het maagzuur op en neemt het mee de maag uit. Mede hierdoor heeft Oscar véél minder last van zijn maag en darmen.

Ik zou gaan zoeken naar manieren om de omeprazol te verminderen. Ik weet niet wat voor brok je gevoerd hebt en wat ik me precies bij de trovet paard moet voorstellen. Ik neig naar Smuldier Paard uit te proberen (supplement ipv bot en geen rund en kip erin) of een andere brok dan die je had. Of deels brok (een met de eigenschap van het opnemen van maagzuur, dan kom je op het verschil tussen geperst en geextrodeert ofzo) en deels smuldier paard.
Gebruikersavatar
Door monique.bladder
#3261117
Of omeprazol iets doet met magnesium, weet ik niet. Wel dat het B12 kan beinvloeden maar dat is getest en is nu goed. Hij moet het overigens wel inderdaad een half uur voor het eten hebben, of dat met magnesium te maken heeft, weet ik niet.

De dosering is volgens mij gemiddeld. Dit is wat het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam er over zegt:
"De dosering van omeprazol varieert nogal. Een veel gebruikte dosering bij de hond is 1 maal daags 0,5-1 mg/kg. Maar volgens sommige dierenarts-specialisten heb je voor een goede maagzuurremming een veel hogere dosering nodig: 1,5-2,6 mg/kg per dag. We weten inmiddels dat bij katten een 2 maal daags dosering beter werkt dan 1 maal daags."
Maar goed; misschien dat het voor Ean wel teveel is, ik weet het niet.

Kaela; je zegt dat Oscar het niet goed deed op omeprazol met bot, maar waaraan merkte je dat dan? Wat deed Oscar dat je dat door had? Want Ean geeft dus niet over (behalve toen op de brok...). Zijn enige symptomen zijn minder eetlust en ander liggedrag.

Op dit moment eet hij dus weer, hij staat letterlijk te trappelen om te eten. Het andere liggedrag (met kop tussen de poten) is er wel. Hij braakt niet, heeft nu weer vaste ontlasting. Het gaat dus relatief goed, maar die omeprazol blijft in mijn hoofd spoken. Dus vandaar hier de vraag..
Ik had gelezen dat omeprazol ervoor zorgt dat het vlees (met name bot dus) slechter/niet verteert. Maar is het dan niet heel gek dat Ean alleen op brokken braakt en op vlees niet? Want dat past dan toch niet bij dat beeld of zie ik het dan verkeerd?
Gebruikersavatar
Door Jura&Mahru
#3261120
Als je op google zoekt met "omeprazol magnesiumspiegel" kom je verschillende bronnen tegen.
Dit is er één van ; http://www.ru.nl/@931621/maagzuurremmer/
Maagzuurremmer veroorzaakt tekort aan magnesium
Datum bericht: 3 februari 2014
PERSBERICHT - Twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Anke Lameris onderzocht het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit tekort en kwam met een mogelijke oplossing voor het probleem. Dinsdag 4 februari promoveert ze op dit onderzoek aan de Radboud Universiteit.

Magnesium is essentieel voor ons lichaam. Het speelt een rol bij het samentrekken van spieren, bij de werking van zenuwen en zorgt voor botstevigheid. De darmen, nieren en botten regelen de concentratie van magnesium in het bloed. Aangezien voedsel de enige bron van mineralen voor ons lichaam is, is opname via de darmen essentieel voor de magnesiumhuishouding. Het ionkanaal TRPM6 speelt hierbij een belangrijke rol. Via dit kanaal komt magnesium de darmcellen binnen en wordt het naar het bloed getransporteerd.

Oorzaak gevonden
De maagzuurremmer omeprazol is sinds een aantal jaar zonder recept verkrijgbaar. In de VS staat het in de top tien van meest gebruikte medicijnen. Maar jaarlijks belanden enkele veelgebruikers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen, veroorzaakt door een magnesiumtekort. Lameris onderzocht waardoor dit komt en concludeert dat omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. Bij muizen zag ze dat als reactie hierop het aantal kanalen toenam , waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk bleef. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die reactie uit en dan gaat het mis. Lameris vermoedt dat een genetische component een rol speelt.

Ernstig tekort
'Er zijn nu wereldwijd zo'n honderd patiënten bekend bij wie een ernstig magnesiumtekort optrad. Maar gezien het aantal gebruikers vermoed ik dat veel meer mensen hier last van hebben. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek'', aldus Lameris. Toch is het belangrijk om vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Behandeling
De onderzoeksresultaten van Lameris kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding, door omeprazolgebruik. Momenteel testen onderzoekers van het Radboudumc bij een kleine patiëntengroep een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het kanaal zijn werk weer kan doen. Lameris: 'De eerste resultaten zien er heel goed uit.'/persbericht Radboudumc
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door