Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

#3252525
pearlsofpassion schreef:Ja, zoiets. Alleen vind ik dat nog wel een grote opening hebben. Tegen de kou is dat jammer.
Maar het lijkt wel in de smaak te vallen bij veel katten.
Kleintje ligt er hier ook graag in.
Haha, wat grappig dat jij dat ook vind.
Ik heb er, zowel voor de katten als de konijnen, gewoon een plank ingeschroefd en daarmee de opening de helft kleiner gemaakt. Ze kunnen er dan nog prima in. Voordeel van deze vind ik wel dat het dak open kan en dat je dus makkelijk schone dekens erin kan gooien.
(en in geval van een Mies je vingers niet zo snel kwijt raakt als ze er per ongeluk toch in zat als ik hem open deed ;D )
#3262020
Update!

Sven woont sinds een week in huis! Het begon echt te koud te worden buiten, dat ik zijn eten 's avonds bevroren aantrof, dat soort dingen. Ik heb daarom een hordeur met kippengaas gemaakt en Sven eerst een paar dagen in de logeerkamer laten verblijven. Door de hordeur kon hij de andere katten en de honden wel zien (en zij hem) maar kon er niet gevochten worden. Na een paar dagen heb ik hem de hele bovenverdieping gegeven, en ondertussen kan hij al een dag of drie gaan en staan waar hij wil, door het hele huis.

Inmiddels zijn we een dus een week verder, en Sven is zo goed als ingeburgerd. Voor de honden is hij niet bang meer, en met Sokjes en Vaya is er ook nog geen onenigheid geweest. Sokjes blies wel een paar keer tegen hem toen hij vond dat Sven wat te dichtbij kwam, maar Sven reageert daar niet op, en dan blijft Sokjes verder ook rustig. Vaya was de eerste dagen nogal bang voor Sven, maar toen hij op een avond onderaan op de trap zat, is ze een keer of veertig langs hem op en neer geflitst, en toen hij daar niet op reageerde, heeft ze geconcludeerd dat hij niet al te gevaarlijk kan zijn. :biggrin2: Ze kijkt wel nog op haar hoede wanneer ze langs hem loopt, maar Sven is echt een heel stoïcijnse kat en doet niets.

Het is sowieso een heel andere kat dan ik ooit eerder heb meegemaakt. Hij kán nog niet oud zijn, het verschil met het voorjaar en nu (vooral qua kop en omvang) is zo groot dat hij in het voorjaar echt nog een jonkie moet zijn geweest, ondanks het feit dat hij toen al zijn definitieve gebit had. Ik denk dat hij toen een halfjaar of iets ouder is geweest, maar geen twee, zoals de da op grond van zijn gebit dacht. Inmiddels oogt hij qua kop en omvang wel volwassen, maar qua karakter is hij net een oude, wijze man, die alles al heeft meegemaakt in het leven en zich nergens meer druk om maakt. Spelen doet Sven niet, en zijn nieuwsgierigheid is beperkt (wat je bij een jonge kat niet zou verwachten), maar spinnen doet hij of zijn leven ervan afhangt wanneer ik met hem knuffel. Als ik in reïncarnatie geloofde, zou ik denken dat ik met de reïncarnatie van een oosterse wijze te maken heb, zo sereen is hij. :biggrin2:

Hier wat foto's. Hij oogt kogelrond, maar dat is dus allemaal vacht. Heerlijk zacht is ie!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Moet je nagaan, die hele donkere vacht op zijn rug op de laatste foto was één grote plek vilt van meer dan een centimeter dik. :-X Ik ben zooo blij dat ik jullie advies destijds heb opgevolgd en toch met hem naar de da ben gegaan toen! Nogmaals heel erg bedankt iedereen, voor alle goede adviezen! Hoesten doet hij af en toe nog een beetje, ook in huis, maar het is wel stukken beter geworden sinds hij binnen zit. Hij heeft er ook geen enkele behoefte aan naar buiten te gaan momenteel (-10, dun laagje sneeuw).

Inmiddels is hij ook gechipt en gevaccineerd tegen rabiës, dus kan hij in december mee naar Duitsland. Eind goed, al goed dus!
#3262025
Fijn dat hij nu goed in z'n vel en vacht zit! En gezellig in huis wonen, wat goed!


Maar dat ouwelullengedrag....
Ik vind het niet horen. Niet voor een kat van een half jaar, nietvoor een kat van 2 of 4 jaar.
Er zijn verschillende opties. Je kan het zo laten. Alleen jij kan zien of hij gelukkig lijkt met de situatie. Of je neemt hem nu of over een tijd(je) mee naar een gespecialiseerde of universiteitskliniek. Dat ze hem dan helemaal binnenstebuiten keren, vooral qua longen en hart.
#3262026
koekje schreef:Fijn dat hij nu goed in z'n vel en vacht zit! En gezellig in huis wonen, wat goed!


Maar dat ouwelullengedrag....
Ik vind het niet horen. Niet voor een kat van een half jaar, nietvoor een kat van 2 of 4 jaar.
Er zijn verschillende opties. Je kan het zo laten. Alleen jij kan zien of hij gelukkig lijkt met de situatie. Of je neemt hem nu of over een tijd(je) mee naar een gespecialiseerde of universiteitskliniek. Dat ze hem dan helemaal binnenstebuiten keren, vooral qua longen en hart.

Dat ben ik helemaal met je eens. Ik ga sowieso met hem naar de homeopatische da in Leipzig wanneer we in december weer terug zijn, maar alle keren dat hij in Zweden bij de da is geweest, was zijn hart goed (blijkbaar, is steeds door dezelfde da beluisterd). Natuurlijk had hij destijds wel die witte vlekken op zijn longen, die aanleiding gaven om aan bronchitis te denken, dus daar zal best iets zitten.

Gelukkig met de situatie lijkt hij me in ieder geval wel. Hij loopt wel nieuwsgierig door het huis af en toe, maar ligt verder het liefst op de trap naar alles te kijken. Hij eet goed. Hij heeft goede ontlasting en zijn urine ruikt niet. Hij heeft nooit vieze oogjes of een loopneus oid. Oren zijn schoon. Hij miauwt niet, klaaglijk noch zeurderig. Als ik hem oppak, geeft hij geen pijn aan. En hij spint dus het behang van de muur zodra ik hem een zoen ga geven.

Of kan ik me ontzettend vergissen en is hij toch veel ouder dan ik denk? Was hij in het voorjaar zo mager (hij woog nog geen drie kilo) en klein doordat hij al heel lang aan het zwerven was? Want het blijft natuurlijk vreemd, een zwerfkat die zó makkelijk overal aan went, die niet bang is voor honden, die dol is op gezelschap van mensen, die zich vrolijk fluitend laat nakijken door de dierenarts.

Schiet mij maar lek.
#3262039
Ik weet niet hoe het daar is, maar hier in NL zijn de meeste zwerfkatten toch ergens in huis geboren of vroeger gesocialiseerd geweest met mensen. Is dat niet het geval, heb je een volledig verwilderde kat en die zijn echt niet te benaderen en zullen zich ook eigenlijk niet aan mensen laten zien. Toch zeker niet in een rurale omgeving waar dat dus niet hoeft qua demografische spreiding van de mens (dun bevolkt, veel natuur en natuurlijke voedselbronnen).
Het kan goed zijn dat hij toch wat ouder is. Zomervacht en mager op de botjes geven een kat een hele andere uitstraling.
#3262043
koekje schreef:Ik weet niet hoe het daar is, maar hier in NL zijn de meeste zwerfkatten toch ergens in huis geboren of vroeger gesocialiseerd geweest met mensen. Is dat niet het geval, heb je een volledig verwilderde kat en die zijn echt niet te benaderen en zullen zich ook eigenlijk niet aan mensen laten zien. Toch zeker niet in een rurale omgeving waar dat dus niet hoeft qua demografische spreiding van de mens (dun bevolkt, veel natuur en natuurlijke voedselbronnen).
Het kan goed zijn dat hij toch wat ouder is. Zomervacht en mager op de botjes geven een kat een hele andere uitstraling.
Als jij zo naar z'n koppie kijkt, hoe oud schat je hem dan? Zou het ook kunnen dat hij het warm heeft binnen en dat hij daarom niet actief is? Anderzijds, toen hij nog in de koude schuur zat, vertoonde hij ook weinig actie. Natuurlijk was ik het grootste deel van de dag niet in de buurt om te controleren of hij iets ondernam, en 's nachts al helemaal niet. Hij moet wel altijd buiten zijn behoefte hebben gedaan, want er stond geen kattenbak in de schuur (binnen gaat hij keurig op de bak). Maar of hij verder rondstruinde, geen idee.

Mysterieus ventje, onze Sven. :biggrin2:
#3262065
Ik heb geen idee hoe oud hij is. Dat vertekent nogal bij een grijze langhaar. Ik kan alleen zien dat hij volwassen is. Maar hoe lang hij dat al is, geen idee.
Hij zit wel heel vol in z'n vacht. Het kan goed mogelijk zijn dat hij het toch een beetje warm heeft. Geef hem dan de optie om koelere rustplekjes en ruimtes op te zoeken.
Aan de andere kant. Als ze het hier letargisch warm hebben, liggen ze niet meer (semi-)opgerold, maar meterslang languit.
#3262069
koekje schreef:Ik heb geen idee hoe oud hij is. Dat vertekent nogal bij een grijze langhaar. Ik kan alleen zien dat hij volwassen is. Maar hoe lang hij dat al is, geen idee.
Hij zit wel heel vol in z'n vacht. Het kan goed mogelijk zijn dat hij het toch een beetje warm heeft. Geef hem dan de optie om koelere rustplekjes en ruimtes op te zoeken.
Aan de andere kant. Als ze het hier letargisch warm hebben, liggen ze niet meer (semi-)opgerold, maar meterslang languit.
Die mogelijkheid heeft ie, op de bovenverdieping staan de verwarmingen uit, en als ik mijn hoofd in het trapgat steek, voel ik een koude lucht langs me stromen. Misschien dat hij daarom graag op de trap ligt? Beneden is het warmer, en we hebben natuurlijk vloerverwarming, dus dat zal ook wel meespelen bij het feit dat hij liever boven is.

Ik heb hem nog niet echt actief gezien, al heeft hij me twee weken geleden wel geholpen bij het omruimen van de vriezers in de onverwarmde garage. Die zit aan de schuur vast, en ik had de deur open laten staan en de honden waren in huis. Toen kwam Sven gezellig buurten, sprong hij op de vriezers, liep naar buiten en weer naar binnen, enzovoort. Dus hij kan het wel.
Ach, we zien wel. In Duitsland ga ik met hem naar de homeo-da, en voor de rest mag hij voorlopig lekker lui zijn. Ik moet zeggen, de andere twee (die normaal ook graag buitenspelen) zijn ook bijna de hele dag binnen nu en slapen het merendeel van de dag. Maar die hebben tussendoor nog weleens hun gekkehenkiemoment. Ik heb net met een touwtje rond Svens hoofd lopen jennen, maar dan begint hij alleen maar luid te spinnen, hij probeerde er niet naar te slaan. Wel wilde hij er een keer in bijten.

Nog een vraagje: over twee weken gaat hij geënt worden tegen wat andere kattenziekten (ik ga ervan uit dat hij nog nergens tegen geënt is); dat wilden we niet tegelijk met de rabiës doen. Welke entingen kan ik het beste laten doen? De da had het over 'kattsnuva' (niesziekte), maar moet er verder nog iets bij?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door