Je kunt trouwens ook een soort kant en klare pasta maken van de kurkuma. Ik heb dat net gedaan want men zegt dat de smaak dan minder bitter is en aangezien ik het zelf ook neem, leek me dat wel wat
Dit is het originele recept:
GOLDEN PASTE - for people and pets
1/2 cup turmeric powder (125 mls)
2 cups water (500 mls)
1/2 cup water extra, if needed (125 mls)
1 1/2 teaspoons ground black pepper (7.5 mls)
70 ml cold pressed Olive or Coconut oil
Place turmeric and water in pan, stirring over gentle heat until you have a thick paste. This should take about 7 - 10 minutes and you may need to add additional water along the way (it seems to depend on the turmeric you have).
Add the pepper and oil at the end of cooking. Stir vigorously to incorporate the oil and allow to cool. Store in sterilised glass jar and refrigerate. (To sterilise jar - place clean glass jar, without lid, on cold oven shelf, turn oven on to medium and heat for 10 minutes. Turn off and pop lid in, leave with jar to cool.)
Should keep for up to four weeks, refrigerated - best used within two.
If your mix is looking too watery, add a little more turmeric and continue cooking a few more minutes. Don't worry too much that it does not look 'perfect' - as long as it is cooked and has the oil and pepper, it will work. If the oil marbles in the jar, it just means it was not stirred enough at the end or the mix is a bit watery, but it will not affect the performance.
Use for Golden Milk, Smoothies, stir into Yoghurt, add to your dinner plate ... your pet's dinner plate or your horse feed ... run wild!
===============
Omdat deze hoeveelheid voor Linga en mijzelf veel te veel is om binnen 2 of 4 weken op te maken, heb ik de helft gemaakt. Daarmee vul je een klein groenten conserven potje met pasta:
- 1/4 cup kurkuma ; dat overeen komt met 60 ml/60 gram.
- 250 ml water (en wat extra’s tijdens het maken van de pasta).
- 3/4 theelepel verse gemalen zwarte peper
- 35 ml extra vergine olijf of kokosolie
En dan het maken van de pasta: doe het water en de kurkuma in een pan. Roer het mengsel op een zacht vuurtje totdat je een dikke pasta krijgt. Dit duurt ongeveer 7 tot 10 minuten. Tijdens dit proces moet je er misschien af en toe wat water bij doen, dat hangt af van je kurkuma.
Voeg de gemalen zwarte peper en de olie toe aan het eind van het kookproces. Roer stevig zodat de olie het opgenomen wordt door het mengsel. Laat het afkoelen. Doe het in een gesteriliseerd potje en zet het in de koekkast.
Je kunt dit 4 weken in de koelkast bewaren maar beter binnen 2 weken gebruiken.
Als je mix te waterig is, doe er gewoon wat meer kurkuma bij en kook het een paar minuten langer. Zit er niet mee als het er niet perfect uit ziet. Zolang het gekookt is, zolang er zwarte peper en olie in zit, werkt het. Geen plantaardige olie gebruiken. Alleen extra vergine olijf of kokosolie. Als het er marmer-achtig uit gaat zien betekent dit dat het mengsel niet goed genoeg geroerd is aan het eind van het proces of dat er teveel water in zit. Maar dit heeft geen effect op de uitwerking.
OK. Ik heb net mijn eerste theelepeltje pasta met tomatensap gedronken en inderdaad, de smaak is veel minder bitter.