Hoi Allen,
Ik ben nieuw op Barfplaats en zoals ik heb begrepen is het dan gebruikelijk om je even voor te stellen.
Dus dat doe ik bij deze eerst even.
Ik ben Annerieke en woon samen met mijn vriend en had 3 katten. In het begin van het jaar 2013 is een kater van ons overleden aan vermoedelijk een hartstilstand, hij kreeg al 1,5 jaar allerlei medicatie vanwege een verdikte hartspier. Kort daarna aan het eind van 2013 hebben we onze andere kater in moeten laten slapen vanwege een agressieve vorm van huidkanker onder zijn oog. Dus wat dat betreft een dramatisch jaar. We hadden hem nog niet begraven of onze poes Miep (zij is gelukkig nog bij ons) kreeg blaasproblemen.
Ze is een Europees korthaar (tijgergestreept met witte voetjes). We hebben haar vanaf haar 2e jaar (ze is nu waarschijnlijk 13) en hoe haar leven precies is verlopen bij de vorige eigenaar is ons niet zo bekend. We weten dat ze obsessief is met eten en ze wil gewoonweg niet op de bak plassen/poepen.
We hebben echt alles geprobeerd, meerdere bakken, open en dicht, allerlei soorten vulling hebben we geprobeerd, veel erin, weinig erin, wel krant eronder geen krant eronder. Maar goed de bakken staan er maar ze maakt er geen gebruik van.
Ze heeft een kattenluik wat werkt op haar chip waardoor alleen zij 24 uur per dag naar binnen en buiten kan wanneer zij wil. Ze doet haar behoefte (tot mijn spijt voor sommige buren) buiten, ook in onze tuin.
Dit ging in principe altijd goed, we hebben goed contact met al onze buren dus we hebben hier gelukkig nog geen klachten over gehoord.
Het 'blaasprobleem' begon ons dus op te vallen toen ze haar behoefte binnen begon te doen, uiteraard niet op 1 van de bakken.
In het begin vraag je je af waarom ze binnen begint te plassen, stress werd al gauw genoemd vanwege de eventuele stress i.v.m. het verlies van onze 2 katers en we waren ook nog het 1 en ander aan het verbouwen.
Van alles geprobeerd daartegen, Feliway verdampers enz.
Al vrij snel had ik zelf het idee dat het geen stress kon zijn, ze was verder heel relaxed en altijd nog heel speels en aanhankelijk.
Toen dacht ik misschien is het territoriaal gedrag, ze pist als ze binnen pist voornamelijk tegen de deur die naar de keuken open gaat. En daar wordt haar eten gegeven. Maar ook hier heb ik mijn twijfels bij, soms doet ze het ook op andere plekken.
Al vrij snel werd blaasgruis geconstateerd na een van de vele DA-bezoekjes. Dus we kregen speciaal antistruvietdieet mee (brokken van Royal Canin) en Novacam als pijnstiller.
Dit ging dan even goed waarna een paar weken ze weer binnen begon te plassen dan wel met bloed of niet.
wederom weer naar de dierenarts, en dit dus wel een paar keer.
Uiteindelijk toen we weer bij de dierenarts waren vroeg ze of ze al een keer antibiotica heeft gehad, dit was niet het geval dus die spuit ging erin en moest 2 weken lang werken, om een eventuele bacteriële infectie te bestrijden.
Ook dit ging weer even een paar weken goed en het riedeltje begon weer van vooraf aan.
We waren weer bij de dierenarts en zij besloot om nu haar blaas te prikken en de urine op kweek te zetten in het laboratorium.
Uitslag kwam een paar dagen later, negatief, niks te vinden.
Ik begon al bang te worden met de toestanden van onze 2 katers in het achterhoofd dat het iets met de nieren zou kunnen zijn en dat wij ook haar in een hele korte tijd misschien moeten wegbrengen.
Volgens de DA kon het in haar ogen de nieren niet zijn vanwege de waardes in de urine en verder de overige symptomen van een nierpatiënt komen niet overeen met haar situatie.
Dus maar weer Novacam en hopen dat het vanzelf weer overgaat. Je raadt het natuurlijk al, over gaat het niet.
Ik was ondertussen zo zenuwachtig geworden en haalde mij alle doemscenario's in het hoofd, t zal toch geen blaaskanker zijn?
Uiteindelijk een afspraak gemaakt met dierenkliniek in Hattem (wij wonen zelf in Zwolle). Om een echo te laten maken van haar blaas en haar nieren.
Ze konden niks vinden de blaas zag er gelukkig goed uit, geen kanker en de nieren waren ook niet vreemd qua grootte o.i.d.
De dierenarts daar vond het alles vreemd en stelde voor om nogmaals haar blaas te prikken en op te sturen voor onderzoek.
Hij had een klein beetje urine daarvan onder de microscoop gelegd en liet deze mij ook bekijken.
Je zag overduidelijk kleine zwarte spikkeltjes bewegen, volgens hem toch echt aanwezigheid van een bacterie.
hmm.. gek allemaal dit, ook omdat dit bij een eerder onderzoek niet is opgemerkt.
Na ongeveer een week kwam de uitslag een E.coli bacterie, een darmbacterie. Eigenlijk heel onschuldig maar niet goed dat het daar zat, tja en hoe komt zo'n bacterie daar? Spetterpoep zei de DA, kan op meerdere manieren gebeurt zijn..
Oke nou ditmaal aan een kuur antibiotica van 4 weken, om zeker te zijn dat de bacterie weg zal zijn. (dit waren pilletjes).
Dit leek wederom weer goed te gaan totdat in de laatste paar dagen van de kuur Miep weer binnen begon te plassen. Haar urine zag er redelijk normaal uit, maar toch aangezien dit vaak een indicatie is dat er weer wat mis gaat hield ik m'n hart vast. 2 dagen daarna weer binnen geplast, ditmaal redelijk geconcentreerde urine.
En toen was het oud en nieuw. Tja de tijd van het jaar dat Miep toch echt niet naar buiten mag.
Dus oudjaarsavond, ik zag haar al de hele tijd drentelen, ik wist dat ze moest plassen en ze wilde graag naar buiten maar dit kon niet.
Ze houdt het dan ook zo lang op totdat ze echt niet meer kan, terwijl er zoveel schone bakken klaar staan..
Uiteindelijk liep ze een beetje heen en weer in de gang en ik was in de keuken, op het moment dat ik de keuken uitliep zag ik een spoortje van een paar hele kleine plasjes/druppels en ook overduidelijk roze van kleur.
Dus bloed in haar urine, waarschijnlijk was de druk zo hoog dat ze iets liet lopen. 's avonds laat vond ik dus een grote plas tegen de keukendeur. Ik had overigens niet echt het idee dat ze bang was voor het vuurwerk, ze schrikt er nauwelijks van is er speels en gewoon aanwezig.
Tja, wat nu, omdat er bloed bij zat heb ik meteen weer Novacam gegeven. Dit heb ik vier dagen gedaan en toen was het op.
Het leek daarna weer even goed te gaan, ondertussen de Dierenarts gebeld en uitgelegd hoe het gegaan was.
Waarop de dierenarts antwoorde 'ik weet het niet meer'. Het enige wat ik je adviseer is om naar een specialist te gaan en kijken wat die voor je kunnen doen.
Ik moet er nog even bij zeggen dat Miep voorheen nog nooit problemen met de blaas heeft gehad en dat dit echt iets van de afgelopen maanden is.
Ik begon ook steeds meer en meer twijfels te krijgen over het speciale brokken dieet. Ik weet niet waarom, maar ergens had ik het idee dat al haar blaasproblemen geen oorzaak waren maar een gevolg ergens van en ik vermoedde de brokken. Waarom weet ik ook niet, die brokken zijn er immers om het probleem op te lossen.
Dus ik ging op onderzoek uit, kwam op allerlei internetsites en internetfora waaronder deze.
En aan dit forum heb ik veel gehad tot nu toe, want we zijn er nog niet, maar ik vond ineens medestanders. Meer mensen die vraagtekens zetten bij het voeren van brokken, ben ik misschien toch niet helemaal gek?
Ik heb nu dus het idee dat de oplossing bij het voeren van vers vlees kan liggen.
Ik ben op onderzoek uitgegaan en ben uitgekomen bij Carnibest, ook omdat er hier in Zwolle voor katten niet echt een ander merk verkrijgbaar is. Een paar ofzo, waaronder Prins.
Dus ik heb nu Carnibest eend aangeschaft, zonder rijst. Ik heb begrepen dat koolhydraten niet goed zijn voor katten met blaasgruis dus vandaar de keuze.
Ze is vanochtend begonnen met 100 gram en vanavond krijgt ze nogmaals 100 gram. Ze is 5,8 kilo. Wat aan de zware kant ik weet het dus ik heb voor 5 kilo aangehouden en 40 gram per dag keer 5 is 200 gram per dag. Zo heb ik het begrepen.
Ze heeft meteen alles opgegeten, we hadden ook niet gedacht dat dit een probleem zou zijn omdat ze alles lust. Ze neemt geregeld ook haar eigen maaltijden mee naar huis (een duif, een meesje of een muisje en zelfs een keer een kikker, waarvan ze een aantal levenden onder ons bed had verstopt midden in de nacht, heel grappig..)
Ook ben ik gaan kijken naar Chinese kruiden en heb een potje besteld; Sensipharm Urologist Aid voor gezonde blaas en nieren.
De middelen die hier inzitten zijn; Lysimachia s, Desmodium, Lygodium Spores, Dianthus, Abutilon, Pyrrosia, Plantago Seed, Talc, Shen Chu, Licorice en Binder.
Hier ben ik nog niet mee begonnen, ik wilde eerst kijken hoe ze een paar dagen reageert op Carnibest en dan wil ik de kruiden door haar voeding gaan doen.
Mijn vraag aan anderen die dit lezen, heeft iemand hier ervaring mee? Met zo'n soortgelijk probleem en zo ja, ben ik op de goede weg en wat zijn jouw ervaringen? Of wat zou jij anders doen? Ik ben erg benieuwd en hoop voor Miep dat ze straks eindelijk een keer van die ellende af is.
Over een tijd zal ik wel weer een update sturen om aan te geven hoe het met haar gaat zonder brokken en met Carnibest en kruiden.
Jullie alvast bedankt voor het lezen!
Groetjes Annerieke.