- wo 06 feb 2013, 16:05
#2593474
Helemaal niets is er meer te oogsten.
Er liggen nog 4 pompoenen op zolder. Meestal zijn die eind december echt te slecht om nog langer te bewaren maar dit jaar zijn ze wat langer houdbaar.
Gisteren de laatste bietjes ingevroren, die in de schuur hebben gelegen. Het is hier niet kouder dan -6 geweest.
Er liggen nog een paar pastinaken, mooi dik, maar manlief zaait dat waarschijnlijk niet meer. Misschien een klein rijtje, zo interessant zijn patinaken nu ook weer niet. Als de zon schijnt zou je er blaren van op je huid kunnen krijgen, net zoiets als een reactie op Bereklauw.
Er werd geschreven, dat je pastinaken en bietjes wel kunt inkuilen. Misschien kan dat ook wel in een niet al te natte grond, maar wat doe je dan als het echt gaat vriezen, keiharde grond kun je niet open spitten. Wij zetten ze maar in zand in een bak in de schuur en dan hopen, dat het niet -20 wordt. Boerenkool zou je 's winters kunnen oogsten, ja ja. De duiven zijn er dol op en anders? Stel je voor, mooie boerenkool op het land stevig bevroren, een flinke oostenwind er over heen en de kool ligt versnipperd op de grond.
Je hebt ook van die heerlijke salade mengsels, die je laat in het jaar zou kunnen zaaien en dan laat in de herfst oogsten. Hier is het nog niet gelukt, kiemen gewoon laat in het jaar niet. Sla houdt niet van een hoge temp. om te kiemen, dus dan zou het laat in het jaar moeten kunnen, maar hier niet.
Toch iets met licht of zo. Gaan dat nog wel een keer proberen.
Peterselie en selderij kopen we altijd aan het begin van het seizoen als kleine plantjes, als je die binnen zaait worden het, in ieder geval bij ons, hopeloze slieders. Verder op in het seizoen wordt het wel gezaaid. Beiden hebben een lange kiemtijd, als het dan droog is, komt er weinig van terecht, als je dan moet gieten zwemmen de zaadjes op een hoop of zo., is niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor heerlijke basilicum, met mooi zacht, vochtig weer, hup staat het er zo op, maar anders geeft het toch wel problemen.
Bieslook hebben we nog nooit gezaaid, gewoon gekocht en na verloop van tijd opsplitsen. Hetzelfde geldt hier voor munt, dat staat in een emmer, anders komt het daar waar je het niet wilt.
Thijm hebben we ook wel geprobeerd te zaaien, geen succes. Dochterlief zaaide het ook, een overvloed aan plantjes.
Jij woont in het zuiden, misschien eens een bezoekje wagen aan de Bastin tuinen, Ik geniet er al van om op hun site te kijken.
Plantje kopen en goed verzorgen zal zeker ook zijn charme hebben.
Wij tuinen op droge zandgrond, waarschijnlijk zal jouw grond beter zijn met meer kans op succes.
Hanny