202spots schreef:
Lizzy,heb je ook kunnen ontdekken of er de aanpassingen van I.B in staan?
(wat de bot/vlees ratio betreft)
Of is het meeste zoals I.B's 1ste boek?
Groets
D
Hoi Dory, nee, geen veranderingen. Ik zal even het e.e.a. overnemen.
"De basis is:
50 a 60% rauwe gemalen kippenbeenderen (u mag ze ook ongemalen geven maar ze moeten wel rauw zijn). U kunt ook andere beenderen geven, zoals van lam, konijn, kalf, rund. Denk er wel aan dat kippenbeenderen de meeste essentiele vetzuren bezitten".
Goed, hebben we het hier over kale beenderen? Of X% beenderen en X% bot? De schrijver is hier onduidelijk over.....
"10% rauwe organen (geen varkensvlees):
- 2 dagen per week kippenlever
- 2 dagen per week kalfsnier
- 2 dagen per week kippenhart
- 1 dag per week runderhart
25% groenten en fruit. De groenten moet voor 70% uit groene bladgroenten bestaan en voor de andere 30% uit andere groenten en fruit".
Dan staat er later in het boek:
"Stel echter altijd een vers kauwbot ter beschikking en houd rekening met de volgende weekbalans:
60% vleesbeenderen
15% groenten, en ook af en toe zilvervliesrijst6, maar dan in een verhouding van 5% groenten en 15% rijst (de 5% fruit per week mag u dan laten vallen)
10% slachtafval
10% verschillende toevoegingen
5% fruit"
De percentages zien er dus nu iets anders uit. Ik heb overigens geen idee wat Geert bedoelt met 10% slachtafval. Orgaanvlees?
OK, ik zal dan nu het weekmenu van Geert geven (waarbij ik overigens STERK vermoed dat hij veeeeeel meer bot voert dan die 30% - kaal - en veel te weinig spiervlees voert. Er staan overigens geen gewichten/verhoudingen bij....). Dit zijn dus twee maaltijden per dag (met de *** ertussen).
"Voorbeelden voor een weekmenu:
Dag 1
--------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Orgaanvlees: kippenlever
Groente bladgroenten: veldsla, spinazie, snijbiet
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten: veldsla, spinazie, snijbiet
Andere groenten zoals rode of groene paprika
Doorgerijpt fruit: banaan kiwi, mango
Toevoegingen: peterselie, tarwekiemolie, biergist en kelp
Dag 2
--------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Orgaanvlees: kippenhart of rundhart
Groene bladgroenten: winterandijvie, krulandijvie
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten: winterandijvie, krulandijvie
Andere groenten: wortelen
Doorgerijpt fruit: bessen, druiven, pruimen, aardbeien
Toevoegingen: knoflook, olijfolie, biergist en kelp
Dag 3
-------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Orgaanvlees: Kalfsnieren
Groene bladgroenten: Kropsla
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten: Kropsla
Andere groenten: Champignons
Doorgerijpt fruit: Sinasappel, mandarijn, clementine
Toevoegingen: Waterkers, tarwekiemolie, biergist en kelp
Dag 4
-------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Mager vlees van kip
Groene bladgroenten: Zilvervliesrijst
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten: Zilvervliesrijst
Andere groenten: Brocolli, bloemkool, spruiten
Doorgerijpt fruit: bessen, druiven, pruimen, aardbeien
Toevoegingen: Notensla, olijfolie, biergist en kelp
Dag 5
--------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groene bladgroenten: Groene selderij
Toevoegingen: zuivelproducten, levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten: Groene selderij
Andere groenten: Witlof
Vruchten: Walnoten, hazelnoten, amandelen, banaan, rozijn, vijg.
Toevoegingen: honing, tarwekiemolie, biergist en kelp
Dag 6
-------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groene bladgroenten en havermout (nacht geweekt)
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten en havermout
Andere groenten: wortelen
Toevoegingen: olijfolie, biergist en kelp
Dag 7
-------
Gemalen vlezige kippenbeenderen
1 tot 3 eueren met de schaal
Groene bladgroenten
Toevoegingen: levertraan, vitamine C
***
Gemalen vlezige kippenbeenderen
Groente bladgroenten:
Andere groenten: Tomaten, pompoen
Fruit: watermeloen, zoete meloen
Toevoegingen: Appelazijn, tarwekiemolie, biergist en kelp
Niet vergeten: de volwassen hond krijgt 1 vastendag per week"
Wat valt u en mij op, dames en heren? Barfen met kip, kip, kip, kippenbeenderen, kippenorgaan, kip, kip en doe nog maar een keer kip......
Groetjes, Lizzy