lauraV schreef:
vandaar die extra rollen
1,5 liter per dag he
(drink zo een 500 t0t 700 ml ineens weg)
maar moet zeggen , buikje is wat minder en voel me s`morgens niet zo brak , ondanks een paar uurtjes slapen 
voor dat slecht slapen moet ik nog wat anders bedenken
hier gaat er ook 1,5 liter per dag in... in combi met wat los fruit en wat noten en avocado ben ik dan voor de dag klaar..
vandaag 2l zonder iets anders, gemiddeld 1 keer per week doe ik een dagje 'sapvasten' in meer of mindere mate.
ik heb in het begin toen ik op de groene smoothies zat na 2 weken 'forse' ontgiftingsverschijnselen gehad, echt moeten rennen voor de wc zeg maar.. maar sinds die tijd is het ook heerlijk.. ik ga nu standaard twee keer per dag en als ik langer dan 2 minuten zit is het veel.. het is eten, 1-3 uur later aandrang zitten en meestal met een minuut klaar.. terwijl ik daar voor soms dagen neit kon of een half uur zat. ik weet nu ook pas wat het is om niet te moeten 'drukken', vroeger hoorde ik dat wel eens en snapte ik niet hoe iemand naar de wc kon zonder persen..
wat betreft de eiwiiten (kom ik later nog een keer uitgebreider op terug), ik heb een aantal redenen waarom ik een bepaalde theorie aan hang, waarom ik er meer voor te zeggen vind dan voor andere.. ik (persoonlijk) heb voor mezelf voldoende overtuigende informatie dat vlees eten op zich niet gezond is. daarnaast wordt de benodigde eiwitintake fors overgewaardeerd.. eiwitten zijn belangrijk, maar ook met name voor groeimomenten, het jonge leven van baby en jong kind (jong dier).. teveel eiwitten zijn zeker niet gezond.. een teveel aan eiwitten wordt via je darmen uitgescheden en zijn een heerlijk maar voor vooral de minder optimale darmbacterien.. 0,3 gram/kg gewicht is voor volwassenen ruim voldoende eiwit.. dat betekent dat een persoon van 75kg met 25gram eiwit voldoende heeft..
er zijn onderzoeken gedaan waar ze sporters op een eiwit verarmd dieet hebben gezet welke daarop beter gingen presteren. met name omdat veel dierlijke produkten het lichaam verzuren (urinezuur komt verhoogd vrij en is mede veroorzaker van vele ontstekingen in het lichaam) en er gecompenseerd moet worden. Daarnaast zijn er vergelijkende onderzoeken naar osteoporose gedaan die aantonen dat een dieet met hoge eiwitintake (dierlijk) en aanvullend hoge calciumintake fors meer osteoporose veroorzaakt (eskimo's), de hoge vlees/viscomsumptie maakt het lichaam zuur, dit wordt gecompenseerd door calcium te gebruiken om te alkaliseren, waarbij een verhoogde calciumintake niet ervoor zorgde dat calcium niet uit bot ontrokken werd. Daarnaast bevat vlees een niet optimale calcium-fosfor verhouding - veel fosfor weinig calcium (de reden waarom onze honden bot krijgen), wij mensen eten enkel (verhit) vlees en geen bot waardoor de calcium-fosfor verhouding scheeft trekt.. groene bladgroente heeft een calcium-fosfor verhouding die veel beter is.
Daarnaast, en dat is waar het vaak op mis gaat, wordt er naar eiwit gekeken met biologische waarde en de PDCAAS score.. een hoge biologische waarde geeft aan dat er relatief veel aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn, hierbij scoren plantaardige voedingsmiddelen lager omdat deze niet álle' aminozuren in 1 plantje hebben terwijl in 'vlees' wel alle aminozuren terug te vinden zijn. Echter als je meerdere planten of groenten combineert is dat probleem ook verholpen (het ligt dus maar net hoe je ernaar wil kijken). Ik vergelijk het wel eens met complete kvv, dat is ook neit ideaal, beter is om op verschillende momenten verschillende diersoorten en delen te voeren.. dat maakt voeding compleet en dat is bij de mens niet anders.
Verder zijn er voldoende (blad)groenten/zaden/pitten die alle 8 de essentiele aminozuren bevatten (amandelnoten, zonnebloempitten, broccoli, wortel, bladgroenten)
Voor inspanning zijn koolhydraten nodig, een reden waarom ik zelf niet weinig koolhydraten eet maar bijv enkel geen geraffineerde koolhydraten. bij gebrek aan kh gaat het lichaam eiwitten verbruiken via omzetting naar glucogeen voor energieverbruik; na afsplitsing van de NH2-groep (die, omgevormd tot ureum, via de nier wordt uitgescheiden) wordt de overblijvende verbinding omgezet in glycogeen (gluconeogenese). Het lichaam gebruikt normaal koolhydraten voor energielevering, dit is de makkelijkste weg om energie vrij te maken en kost het minst voor het lichaam. dat is niet voor niets.. afbraak van eiwitten naar glycogeen is vele malen minder efficient (kost meer zuurstof, duurt langer en kost meer energie) en dat is ook de reden waarom een koolhydraatarm dieet werkt.. bij en gebrek aan kh worden eiwitten 'verbrand' en dat kost meer energie.. naast natuurlijk het feit dat het helemaal niet slecht is om de ongezonde geraffineerde kh te laten staan en dat voor veel mensen een geweldige steun is. om dit echter aan te vullen met verhoogde (dierlijke) eiwitintake is in mijn ogen neit handig.Daarbij worden eiwitten voor andere belangrijke processen gebruikt en is kh niet voor niets voor mensen de 'handigste' energieleverancier..
Ik kan nog wel eventjes door gaan, maar moet ook aan het werk.. Kort samengevat komt het erop neer dat je voor je lichaam een balans meot zoeken en vinden, dat je moet doen waar jij achter staat en waar jij iets aan hebt en iets mee kunt. Ik sta achter de bovenbeschreven theorieen en dat is een deel ervan..
De vergelijking met de hond gaat in mijn ogen wel op. naast het feit dat de hond echt carnivoor is en de mens herbi/fructi/omnivoor (het feit dat we zonder al te veel grote problemen - zet ik nog even mijnvraagtekens bij - bepaalde dingen kunnen verwerken zonder ziek te worden wil niet zeggen dat het optimaal is), hebben we met name een heel andere fysiologie. mensen hebben als hoofdenergieleverancier koolhydraat, honden vet.. honden kunnen energie op een heel andere manier vrijmaken (onderzoeken tonen aan dat ze vetzuren rechtstreeks uit het bloed kunnen benutten - en wij mensen gaan dan kijken of dat ons iets kan opleveren in diabetes onderzoek

) Daarnaast eet een hond ook bot, eet een hond rauw vlees en varieren we ook bij onze honden in wat ze krijgen. Dus kijken naar de fysiologie vind ik dat ik de vergelijking zeker kan trekken met natuurlijke voeding..