Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door evelyn02
#189288
Vaak lees ik het advies dat lamspens/vlees eerst een aantal weken ingevroren moet worden in verband met een mogelijke besmetting met leverbot. Omdat ik twijfelde of dat wel nodig was (er is nl. ook nog een tussengastheer, een slakje nodig om leverbot over te brengen) heb ik de vraag ook eens neergelegd bij de RVV (rijksdiens voor vlees en vee). Het antwoord is denk ik voor anderen ook wel interessant. Hieronder volgt het antwoord:

Dag Evelyn,

Een hond kan niet besmet raken met leverbot door het eten van rauw vlees. De leverbot, die eventueel in een aangetaste lever zit, gaat na het opeten gewoon dood in de maag van een hond.
De eieren van de leverbot zijn ook niet besmettelijk, want die moeten namelijk nog een ontwikkeling doormaken bij een tussengastheer. Bij leverbot is dat een slakje. De eieren komen via de mest van een schaap in het gras waar deze slakjes leven. In het slakje maakt het eitje een bepaalde ontwikkeling door, waarna ie weer besmettelijk is voor de eindgastheer.
Die eindgastheren zijn weer met name graseters, hoewel ook andere dieren en mensen besmet zouden kunnen raken door het eten van rauwe ongewassen groenten waarin toevallig een besmet slakje zou zitten.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

met vriendeljke groet,

J. de Haan
VWA/RVV kring west

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: ed en evelyn [mailto:[email protected]]
Verzonden: vrijdag 15 oktober 2004 14:21
Aan: [email protected]
Onderwerp: leverbot


Kan een hond door het eten van rauw schapenvlees, besmet raken met leverbot? Zoja, dood invriezen van het vlees de leverbot en hoe lang zou je moeten invriezen?
Met vriendelijke groet,

Evelyn de Waard
Door Lizzy
#189338
Hee, wat goed van jou dat je dat nagevraagd hebt. Het antwoord verbaast mij, maar verblijd mij ook want ik heb al jaren eigenlijk geen fatsoenlijke informatie kunnen vinden over leverbot en hoe het de hond zou kunnen besmetten.
Gebruikersavatar
Door Nitus
#189487
Dus dan zou je eerder bang moeten zijn voor een besmetting van leverbot als je hond overal loopt te grazen? :-\
Door Lizzy
#189498
Nitus schreef: Dus dan zou je eerder bang moeten zijn voor een besmetting van leverbot als je hond overal loopt te grazen? :-\
Ja, dat zat ik me ook af te vragen. Maar is dat dan niet vooral (alleen) in gebieden waar er schapen lopen te grazen?
Door Truus
#189506
Lizzy schreef:

Ja, dat zat ik me ook af te vragen. Maar is dat dan niet vooral (alleen) in gebieden waar er schapen lopen te grazen?
Als je het zo leest, wel ja ;)...geen hondjes meer op de dijk waar schapen hebben gelopen dus.
Gebruikersavatar
Door Nitus
#189527
Truus schreef:
Als je het zo leest, wel ja ;)...geen hondjes meer op de dijk waar schapen hebben gelopen dus.
Ik heb net zitten Googelen, maar de slakjes waar de leverbot dan in huist vind je alleen maar op natte weidegronden, dus een dijk zou dan wel weer kunnen :-\.
Door Lizzy
#189531
Maar goed, stel de hond raakt besmet, door het eten van gras: wat dan? Wat gebeurd er dan?
Gebruikersavatar
Door Nitus
#189536
Lizzy schreef: Maar goed, stel de hond raakt besmet, door het eten van gras: wat dan? Wat gebeurd er dan?
Dan word ie ziek? Dit gebeurd bij een mens:

Leverbot

• Een infectie met de leverbot (Fasciola hepatica) kan men oplopen door het eten van wilde waterkers, veldsla of door op gras te kauwen. Deze enkele centimeter lange platte worm komt over bijna de hele wereld voor bij graseters, vooral schapen en runderen, waar hij huist in de galweg en in de lever. Met de stoelgang van deze dieren komen ingekapselde larven in de natuur terecht, die zich dan op allerlei planten kunnen vastzetten. Na het rauw opeten van deze in het wild groeiende planten of grassen, komen in de dunne darm van de mens de microscopisch kleine larven uit hun kapsel vrij. Ze doorboren de darmwand en migreren dan gedurende enkele weken tot maanden in en omheen de lever, waarbij ze een kronkelig traject af leggen. Tijdens deze migratiefase kan er behoorlijk wat pijn zijn in de rechter bovenbuik, al of niet gepaard met koorts, verteringsklachten en allergische verschijnselen zoals bijvoorbeeld netelroos. De lever is pijnlijk bij betasting. De laboratorium-testen zijn duidelijk gestoord, met een gestegen aantal eosinofiele witte bloedcellen. Wanneer de larven zich tenslotte in de galwegen genesteld hebben, verdwijnen meestal alle symptomen.
De diagnose kan worden gesteld door het opsporen van typische eitjes in de stoelgang of in het galvocht, en door het opsporen van specifieke antistoffen in het bloed. Ook beeldvormende technieken (echografie en CT-scan) kunnen een belangrijke bijdrage leveren. De behandeling veronderstelt steeds overleg met een gespecialiseerd centrum.

bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... &art_id=97
Gebruikersavatar
Door Nitus
#189574
Truus schreef: http://www.keerhoeve.nl/leverbotten.htm

Hier staat ook nog informatie.
Yep, die had ik ook al gelezen, daar vertellen ze dat ook van dat slakje (op de belgische site die ik noemde werd dat slakje niet genoemd).
Wat ik nu dus eigenlijk nog het griezeligste vind is dat het dus vrij veel voorkomt (weliswaar alleen op nattige drassige weidegronden en vooral in het najaar), maar er zijn voor honden zo te lezen geen bestrijdingsmiddelen ertegen (ik las wel iets van ivermectine, maar volgens mij is dat voor honden erg schadelijk).
Of zouden die wormen zodra ze eitjes hebben gelegd weer sterven? Dus dat ze er niet permanent blijven zitten. :-\
Hè getsie, hoeven we niet meer bang te zijn voor leverbot wat in vlees kan zitten, maar voor de slakje in het gras welke tussengastheer voor de leverbot blijkt te zijn :'(.
Gelukkig loopt mijnhond weinig in weilanden, wel veel er langs, maar ze vreet wel veel gras :-\.
Door Truus
#189586
Hier lopen ze wel in weilanden en eten ook gras.

Het is de moeite waard om dit eens verder uit te zoeken ;)
Gebruikersavatar
Door Nitus
#189603
Truus schreef: Het is de moeite waard om dit eens verder uit te zoeken ;)
Helemaal mee eens ;), ik vond nog een link: http://www.simicur.nl/leverbot.htm er bestaan dus wel wormmiddelen tegen de leverbot, maar volgens mij zijn die (nog) niet op honden getest? :-\
Ik ga morgen wel weer verder zoeken, kan geen worm meer zien :-X ;)
Door Nelly
#189659
Angeltje eet ook veel gras, en loopt ook vaak in weilanden :-\
Door evelyn02
#189787
Nitus schreef: Dus dan zou je eerder bang moeten zijn voor een besmetting van leverbot als je hond overal loopt te grazen? :-\
Maar zou het niet zo zijn dat de zuurgraad in de maag van een versvlees-etende hond zo laag is dat de larve niet kan overleven? Dus bij een brokken-etende hond lijkt me het risico daarom groter. Bij de mens en waarschijnlijk ook bij het schaap (ook geen vleeseter) is de zuurgraad minder laag. Dit is een theorie de Mogens wel steeds propageert.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door