Eindelijk heb ik het boek van Donath uit. Toen ik eenmaal langs de voedingsstoffen was, was het heel lekker leesbaar en had ik het in één treinreis uit!
Toch blijft er wat knagen. Is hij achterhaald in sommige dingen, of zijn de meningen daarover verschillend?
Melk. Hij heeft het bij elke hond (drachtige teef, pups, volwassenen), over melk. Ik geef dat mijn hond nooit. Kan een hond lactose verwerken (in tegenstelling tot een kat)? Waarom raadt hij melk aan maar zie ik niemand hier melk geven? Hij raadt vooral rauwe melk aan, maar daar kun je tegenwoordig nauwelijks aankomen. Ik weet nog wel dat mijn tante vroeger met een kannetje naar de buurman-melkboer ging, dan was het koken en drinken die melk (echt superheerlijk, net slagroom).
Uit: Lexicon van hardnekkige misverstanden, door W. Krämer en G. Trenkler, 1997 (er zijn meerdere vervolgen op dit boek) blz. 46
"...rauwe melk van bio-boeren is daarentegen een ideale broedplaats voor bacteriën die de infectieziekte listeriose overdragen, voornamelijk op de kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap zo gezond mogelijk proberen te leven. Hun zuigelingen 'leden aan sterkte ademhalingsmoeilijkheden. De longen hadden zwaar te lijden en het vruchtwater van de moeder was merkwaardig groen', meldden de artsen van een ziekenhuis in Schleswijk-Holstein over een plaatselijke listeriose-epidemie die was veroorzaakt door het biologisch-dynamische voedsel van de ouders. Rond de helft van alle met listeriose geboren kinderen stierven en bij de overigen moet men rekening houden met gevolgen die later kunnen optreden, zoals hersenbeschadigingen. Om deze reden is het in Zwitserland helemaal verboden om rechtstreeks melk bij de boer te kopen. In Nederland mag dat wel, al moet de verkoopruimte dan wel aan bepaalde hygiënische eisen voldoen en moet er instructie voor het geruik van de melk worden bijgeleverd (zoals: eerst koken)".
http://www.ouders.nl/mzwa2003-infectieziekten.htm (blader naar listeriose). Ik meen uit zoeken op google te kunnen begrijpen dat het bij konijnen voorkomt, maar ik heb niet kunnen ontdekken of het ook bij honden kan voorkomen.
Uiers. Pag. 123 "Melkslib uit de centrifuge. Ook al hebben de daarin voorkomende bestanddelen nog wel voedingswaarde, toch is dit slib een uiterst gevaarlijk voedsel. Niet alleen, dat het vuil van de koeien, als aarde, huidschilfers, faeces en haren erin terecht komen, ook worden er coccen, etter en bloed uit ontstoken uierkwartieren, bacteriën en bacillen, ook de gevaarlijke tbc-bacillen, ingeslingerd. Niet alleen, dat het dus voor de honden gevaarlijk is, ook de mens, die ermee omgaat, kan het gemakkelijk infecteren. Tijdens de wereldoorlog zijn er tal van honden en nesten mee te gronde gegaan. Ook koeienspenen en uiers voedere men om dezelfde redenen nimmer rauw.
Om dit stukje ging mij het. Niet dat de uiers hier nou bij de slager voor het oprapen liggen, maar toch wil ik het graag weten.
Verder zweert hij bij gist of biergist, terwijl ik dat een keer hier heb opgezocht, en me levendig een opmerking van Paul herinner: "Biergist is een afvalproduct en wordt eveneens gegeven voor een bloedzuiverende werking en voor de vitamine B. Voor de vitamine B kun je beter gebruik maken van een vitamine B-complex".
Als ik Donath moet geloven, is gist onontbeerlijk! blz. 139. Hij geeft de voorkeur ook aan biergist, dus dat is makkelijk te krijgen (Kruidvat!). Maar is het goed of nodig?
Aan de ene kant heb ik uit het boek begrepen dat er bepaalde eiwitten in hoge hoeveelheden voorkomen in mais (zeïne), bonen en erwten (legumine). (blz. 48) Later in het boek zegt hij dat dit voedingstoffen zijn die een hond niet goed verteert bz. 135, blz. 137. Ik zie hier op het forum regelmatig mensen die erwten geven bijvoorbeeld. Ik geef alle groenten, behalve die van de lijst met verboden voedingsmiddelen (Donath gaf vrolijk ui tegen parasieten en gekookte prei!).
Graag hoor ik wat jullie hiervan denken!