Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1358704
Hai allemaal...

Nou, vandaag dan eindelijk met Nicky naar de kliniek in Zwolle geweest. Vorige week al, maar toen lukte het niet om bloed te prikken e.d. dus vandaag weer en nu hebben ze alles kunnen doen. Zonder narcose, dus dat scheelt weer voor haar.

Allereerst... een behoorlijk ontstoken kies. Echter kunnen ze hier nog niks mee doen, aangezien ze eerst wilden weten hoe het nu met haar hart is en de rest.

Wat is er getest... bloeddruk, bloed prikken voor o.a. nieren, lever, rode bloedlichaampjes, HCM en nog meer. Verder een echo van het hartje.

De uitslagen zijn erg slecht, waar ik al bang voor was en wat ik deels al wist.

* Bloeddruk: is goed (130-140)
* Hartslag: viel nu ook mee met 190 (in stress situatie)
* Echo hartje: erg dikke hartwanden en linker boezem is een keer zo groot als de aorta opening. Deze horen nagenoeg even groot te zijn, dus een erg vergroot hartje. Dat komt omdat het hartje erg hard moet werken om voldoende bloed rond te pompen.

Maar dan...

* Granulocyten binnen normen
* Hematocriet binnen normen
* Lumfocyten: te laag 1.4 (normaal is 1.8-7)
* MCH binnen normen
* MCHC binnen normen
* MPV: te laag op 8.7 (normaal is 12-18)
* Trombocyten: te laag op 183 (normaal 200-500)
* Erythrocyten binnen normen
* rode bloedcellen binnen normen
* Leucocyten binnen normen

UREA: slechte nierfunktie
CREA: Verminderde filtratie van het bloed door nieren
GLU: geen suikerziekte

* Ureum (BUN): Veel te hoog op 53.5 mmol/L (normaal is 4.9 - 11.9) !!!
* Glucose binnen normen
* Alk. Fosfatase: te laag zoals ik het zie/lees -50? (normaal is 0-123)
* Tot. Eiwit 75 (binnen normen van 52-77)
* GPT (ALT): binnen normen
* Kreatine: zo hoog had hij niet eerder gezien op 700 umol/L (normaal is 80-180) !!!
* U/C: 76 (ik weet niet wat dat inhoudt, staat geen mini- of maximum bij)

*  Hij geeft ook aan HCM ivm hartje.


Dit staat nog op een extra bonnetje (kon nog niet in het systeem ingevoerd ofzo zei hij) dus los bonnetje nog met:
* Na: 159 mmol/L
* K: 4.8 mmol/L
* CI: 138 mmol/L
* BUN: 53.3 mmol/L
* Glu: 5.4 mmol/L
* Alp: Under 50 IU/L
* T-pro: 75 g/L
* GPT: 22 IU/L
* Cre: 700 umol/L


Het fosfor horen we vanmiddag en ook het calcium.


Wat houdt het in volgens de arts:

Dat haar nieren helemaal niet of iig nauwelijks werken.
Dat haar hartje idd zwak/slecht is en veel te groot, hoewel ze de laatste keren qua hartslag wel redelijk op peil zat.
Haar kies zou eruit moeten, maar dat moet onder narcose wat hij nu niet handig vindt ivm hartje e.d.
Ze blijkt toch uitgedroogd te zijn ook.

Hij zou haar normaal gesproken flink doorspoelen in 3 dagen dmv een infuus, maar gezien het hartje durft hij dit niet aan omdat dat fataal zou kunnen zijn. Normaal zou je fortekor of Benakor kunnen proberen (als de niertjes iig nog IETS blijken te doen), maar dit kan niet ivm de uitdroging wat alleen maar erger zou worden.

Al met al.. ik weet niet meer wat ik moet. Hij belt vanmiddag met de overige uitslagen en gaat overleggen met collega's wat er uberhaupt mogelijk is nog....  :'(

Ik heb verteld dat ze nu Carnibest krijgt en daar goed van eet. Soms als een idioot en soms eet ze 's ochtends er goed van en rest van de dag wil ze niks. Dat haar urine naar Ammoniak ruikt geeft dus ook aan dat de nieren niet goed zijn. Hij rook het uranium (?) zelfs in haar adem, laat staan haar urine zei hij.

Hij is niet bepaald voor rauw vlees of rauw ei e.d. (hij begon direkt dat dat niet goed is en over salmonella enz...) maar hij begrijpt wel dat ik liever dat voer, wat vochtrijk is en geen troep in zit, dan dat madam helemaal niks eet en weer zwakker wordt (ook niet bevordelijk dan voor hart en nieren). Daarom gaf hij aan dat ik er in dit geval maar mee door moest gaan, zodat ze idd iig wat binnen krijgt aan voedingsstoffen en vocht  ;). Wat er ook gaat/kan gebeuren nu nog, ik moet iig kijken of ik aan een nierdieet kan komen van Carnibest of een merk wat gelijkwaardig is (liefst ook qua smaak... ), maar daarvoor moet ik eerst weten wat haar fosfor/calcium gehaltes zijn en welke juist meer of minder moet.

Als de fosfor te hoog is, mag ze "geen" of zo min mogelijk daarvan en moet ze juist meer calcium hebben en is de calcium te hoog dan is het andersom. Zo legde hij het iig uit.


Iig.. iemand nog tips/ideeen/suggesties? Mochten we dat infuus proberen (werkt alleen als de niertjes uberhaupt nog werken of voldoende werken) dan moet ze 3 dgn intern daar aan een infuus.... :( maar dat is dan de enige hoop. Zou dat werken dan kan ze daarna beginnen met pillen (fortekor of benakor) om het allemaal ietsje te verlichten waar mogelijk.

Al met al vandaag weer ca. 300 euro's lichter en dat infuus (als dat mogelijk blijkt of hoopvol genoeg is) kost ook 200 euro...  :o Allemaal kosten die wij nu juist niet kunnen missen, maar ik wil haar ook niet kwijt als het "beter" kan worden...  :'(

Ze is mn schatje en mn allesje...

Verder is ze na het dokterbezoek, gelijk gaan eten (heel schoteltje carnibest) en veel gedronken ook alweer... daarbij kroelt ze wel gewoon en spint ook als je haar aanhaalt of als ze op schoot komt liggen. Ook kneed ze je nog tot ze lekker ligt. Ze is nu even naar buiten en lijkt momenteel gewoon fit en happy. Ze mauwt (jammerend net als krolse poezen) wel heel veel ... met name ook 's nachts)... maar zodra je haar dan roept komt ze gelijk en is het weer spinnen geblazen.

Al met al is ze dus vrij lastig te peilen...  :-\

Help? Iemand met verstand van bovenstaande en de waardes enz... ? Of andere tips... alles is welkom, want ikke weet het even echt niet meer allemaal  :'(
Laatst gewijzigd door Esmeralda77 op di 08 sep 2009, 13:29, 1 keer totaal gewijzigd.
#1358861
Ik kan je niet helpen vwb de waardes en dergelijke.
Bandit heeft trouwens ook speciaal voer voor nier patienten.

Voor de rest wil ik je veel wijsheid toe wensen.
Als de niertjes het niet meer doen dan houdt het snel al op  :-\
Of ik een kat aan het infuus zou leggen lag aan de kat zelf en of er een kans is dat je daarmee de kat "erdoor heen" kunt trekken.
Als het alleen uitstellen van het definitieve is dan deed ik het niet.

Heel veel sterkte en een dikke knuffel voor Nicky.
#1358977
Ik denk dat ze toch aan het infuus moet en dan kijken wat de nieren en het hart gaan doen. Het is er op of er onder. Als het hart het houdt en de nierwaarden worden beter dan heeft ze nog een kans, anders niet.
Het is trouwens buitengewoon verbazingwekkend en dus ook wel hoopvol dat ze met zulke nierwaarden nog wil eten.
De rest van de afwijkende waarden is niet zo schokkend of belangrijk. De nierwaarden zijn het belangrijkst.
#1359051
Iig heel erg bedankt voor jullie reacties en medeleven.Hitam schreef: Ik denk dat ze toch aan het infuus moet en dan kijken wat de nieren en het hart gaan doen. Het is er op of er onder. Als het hart het houdt en de nierwaarden worden beter dan heeft ze nog een kans, anders niet.
Het is trouwens buitengewoon verbazingwekkend en dus ook wel hoopvol dat ze met zulke nierwaarden nog wil eten.
De rest van de afwijkende waarden is niet zo schokkend of belangrijk. De nierwaarden zijn het belangrijkst.
Het is wel doodeng allemaal.. nadat ik het hier had neergezet, werd ik gebeld door de arts. Haar fosfor is idd te hoog, calcium is goed. Voordeel daaraan is dat dit een infuusje mogelijk maakte, alleen niet in de mate waarin ze het normaal gesproken doen. Ik ben om 16,15 uur nogmaals naar Zwolle geweest, waarbij ze haar een infuusje hebben gegeven, maar dan minder/iets anders dan het infuus dat 3 dagen zou duren.

Het is nu eigenlijk de bedoeling dat ik dit voorlopig blijf geven, om de dag, zodat iig haar vochtgehalte weer omhoog komt en tevens moet het de nieren stimuleren (meer) te gaan werken. Als ze dit ca. 3x heeft gehad, dan mag ze starten met Fortekor of Benakor...

Was een heel vreemd gezicht, want dat vocht gaat onderhuids dus ze pofte helemaal op! Inmiddels hangt de vocht in haar "bovenarmen" en lijkt ze net een bodybuilder .. langzaam maar zeker moet dit verdwijnen en worden opgenomen door haar cellen... Tot nu toe gaat het goed, al heeft ze met lopen, springen enz.. duidelijk zoiets van he, wat zit daar toch haha.. ze schudt met haar pootjes af en toe, zal idd wel raar voelen.

Iig als dit goed gaat zo, dan is het de bedoeling dat ik het ZELF doe! En ik weet niet of ik dat wel durf...  :o Punt 1 omdat ze ineens weg kan springen als ze wel iets voelt, punt 2 ben ik bang om verkeerd te prikken of haar pijn te doen oid.. bij de arts voelde ze er niets van en zag het er heel simpel uit, ahum.. hij zegt ook het is heel makkelijk, iedereen kan het en mensen met een diabetis kat moeten dit vaak ook dagelijks..

Ze zou dan 1/3e zakje om de dag moeten hebben en het infuus duurt ca. 10-15 min. voor het erin zit, maar houdt dus ook in dat ik haar stil moet houden gedurende die tijd en op het moment dat het opzet van het vocht wordt ze erg kriebelig.. daar ging het toen straks ook bijna fout dat ze weg wilde ineens.


Verder moet ze dus dieetvoer hebben ivm te hoog fosfor of is het fosfaat gehalte.. ? Ze heeft nu poeder wat het fosfor inbindt, zodat het niet in haar lichaam opgenomen wordt maar ze moet dus fosforarm voedsel.

Ik begrijp dat Bandit dit heeft? In de vorm van kvv? Is er in de buurt van Hasselt (bij Zwolle) ook een zaak die dit verkoopt?
#1359060
Kan me zo goed voorstellen dat je t eng vindt om zelf te prikken, kan me een topic op kattenplaza herinneren van iem die dat ook deed... poes bleef heel rustig zitten wachten tot eea gedaan was... je kunt een heleboel leren [bv met de clicker en gedroogd kipvlees dat 'mag' en is bij de dierenwinkel te koop] ook aan hele bangerds/slecht gesocialiseerden [sprak ze uit ervaring]
Voor verkoopadressen van nierdieet zou je morgen even kunnen bellen dat is ws t snelst

Tot die tijd een beetje extra water over t kvv kan nooit kwaad

Sterkte en wijsheid!!
#1359130
He meid, heel veel sterkte!
Ik zou ook zeggen, ga ervoor! Heb je iemand die je kan helpen bij het geven van het infuus.
Het onderhuids spuiten moet even wennen. katten hebben een soepele vacht waar je gemakkelijk de naald tussen kan krijgen.
Ik spuit zelf tweemaal daags een suikerkat wat eerst ook erg wennen was, maar het valt mee. Hij wacht er nu op!

Neemt niet weg dat dit voor jou echt erop of eronder is, sterkte!
Laatst gewijzigd door kattenbella op di 08 sep 2009, 22:00, 1 keer totaal gewijzigd.
#1359355
kattenbella schreef: He meid, heel veel sterkte!
Ik zou ook zeggen, ga ervoor! Heb je iemand die je kan helpen bij het geven van het infuus.
Het onderhuids spuiten moet even wennen. katten hebben een soepele vacht waar je gemakkelijk de naald tussen kan krijgen.
Ik spuit zelf tweemaal daags een suikerkat wat eerst ook erg wennen was, maar het valt mee. Hij wacht er nu op!

Neemt niet weg dat dit voor jou echt erop of eronder is, sterkte!

Hai hai,... nee helaas niet :( Ik weet ook niet of ik het wel durf.... ik ben bang verkeerd te prikken of dat ze weer wild wordt zodra het vocht wat gaat ophopen onder de huid (wat sowieso gebeurt dan). Ik kan na alle gemaakte kosten van totaal nu bijna 400 euro ook niet zeggen ik laat het even daar doen voor meer dan 20 euro per keer en dat om de dag haha... Morgen moet het gebeuren, maar ik zie er enorm tegenop.Ik weet ook niet meer wat ik nu aan voer moet halen... ik heb Bandit gevraagd, maar die zitten niet in deze regio en gezien alle kosten al nu kan ik niet ook nog heen en weer gaan rijden helemaal naar Otterloo voor voer.

Carnibest lust ze, maar ik moet voer hebben wat overeenkomt daarmee alleen dan zeer laag fosforgehalte e.d. (echt op nierfalen gebasseerd dus). Ik zit al te twijfelen of ik niet weer blikvoer moet gaan proberen van dieetvoeding... maar eigenlijk wilde ik dat juist niet meer en ik weet ook niet of ze het zal eten (op dit moment eet ze alleen de carnibest)

Iemand nog tips qua voer verder? Is er nog ander versvoer (zelfde als Carnibest en Bandit, liefst ook beetje qua smaak en idee) dat beter verkrijgbaar is in nierdieet? Helemaal zelf samenstellen in dit geval zie ik ook niet zitten en daarbij ben ik dan ook bang dingen te missen of teveel te doen of over het hoofd te zien enz enz... en in Nicky's geval is het dus wel noodzaak dat het echt goed samengesteld voedsel is....
#1359408
Hm.. Nicky is sinds gisteravond behoorlijk stilletjes... ze slaapt eigenlijk bijna alleen maar of zit te dromen boven de waterbak. Wel raar, want ik had eigenlijk verwacht dat dat infuusje en het poeder voor fosfaat binden juist verlichting zouden geven en dat ze juist zich nog wat beter zou voelen... haar neusje is ook weer witter dan hij gisteren was voor het infuus.

Ik zie wel dat het vocht van het infuus inmiddels verspreid of opgenomen is, want de waterzakjes in haar armpjes/pootjes zijn nu ook weg...

Weet iemand of het kan zijn dat ze door de vochttoediening juist wat moe-er wordt?
#1359771
EsdeVos schreef: Hm.. Nicky is sinds gisteravond behoorlijk stilletjes... ze slaapt eigenlijk bijna alleen maar of zit te dromen boven de waterbak. Wel raar, want ik had eigenlijk verwacht dat dat infuusje en het poeder voor fosfaat binden juist verlichting zouden geven en dat ze juist zich nog wat beter zou voelen... haar neusje is ook weer witter dan hij gisteren was voor het infuus.

Ik zie wel dat het vocht van het infuus inmiddels verspreid of opgenomen is, want de waterzakjes in haar armpjes/pootjes zijn nu ook weg...

Weet iemand of het kan zijn dat ze door de vochttoediening juist wat moe-er wordt?
Ja, dat kan zeker. Dus eventjes afwachten hoe ze gaat reageren.
#1360447
Als het onderhuidse vocht nog wegtrekt zou je het idd nog wat kunnen rekken maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het heel somber vindt klinken allemaal. Ik heb ooit een kat gehad die zover heen was en na een aantal dagen onderhuids vocht trok dat niet meer weg, het bleef dus als een zak onder de buik hangen. De volgende dag was de kat dood en had ik spijt als haren op m'n hoofd dat ik hem nog al die tijd gepest had met die infusen. Hij wilde trouwens ook niet meer eten en niet meer drinken, spuitjes water spuugde hij uit, hij was heel beroerd en wilde alleen maar in een hoekje doodgaan, wat uiteindelijk ook is gebeurd.
Er zitten gewoon grenzen aan, helaas  :'(
#1360620
Mevroi Kruim schreef: Als het onderhuidse vocht nog wegtrekt zou je het idd nog wat kunnen rekken maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het heel somber vindt klinken allemaal. Ik heb ooit een kat gehad die zover heen was en na een aantal dagen onderhuids vocht trok dat niet meer weg, het bleef dus als een zak onder de buik hangen. De volgende dag was de kat dood en had ik spijt als haren op m'n hoofd dat ik hem nog al die tijd gepest had met die infusen. Hij wilde trouwens ook niet meer eten en niet meer drinken, spuitjes water spuugde hij uit, hij was heel beroerd en wilde alleen maar in een hoekje doodgaan, wat uiteindelijk ook is gebeurd.
Er zitten gewoon grenzen aan, helaas  :'(
Hai hai,

Ja ik lees ook heel wisselende dingen hoor... de ene met dezelfde waarden als Nicky leeft nog jaren na een aantal keren dat infuus en dan met fortekor en ipakinine (als ik het woord goed heb) en de ander nog enkele maanden...  Anderen blijven infuus geven.

Ik moet er niet aan denken  :'( Tot nu trekt het vocht nog weg, ze heeft nu 2x halve zak gehad. Gelukkig wilde de assistente het nog een keer gratis doen, want het lukte mij laatst niet na 7 pogingen... ik durfde ook niet door te drukken, want ik zag dat ik haar pijn deed en die weerstand van het vel kon ik niet tegen. Schijnt dat het idd wat lastiger gaat als ze uitgedroogd zijn..

Maarja.. het vocht trekt iig nog weg, duurt vaak wel een tijdje hoor. 's middags infuus (halve zak) en dan is einde avond zo'n beetje het vocht redelijk weg. Ik hoop dat ze geluk heeft dat haar calcium en eiwitten waardes goed zijn en dat het fosfor wel boven de waarden ligt, maar niet zo gek veel als de ureum en kreatinine waardes.

Ze krijgt nu Hills... mocht ze dat niet meer willen (die kuren heeft ze soms) dan probeer ik wat Tannetje aangaf, carnibest met extra rundervet erin en ook dan de ipakinine erdoor en evt. extra water erdoor.

Het extra nadeel dat ze heeft is haar hartje.. die kan ineens veroorzaken dat er propjes ontstaan en ook dan is het gebeurd (was dus bij Mindy ook het geval bleek achteraf).. daar is ook een middel voor, maar dat is dan wederom 37 euro p/mnd erbij op en ik vraag mij af waar ik dat vandaan moet halen  :-\

In ieder geval, maandag krijgt ze nog een keer infuus... dan kijken ze als het goed is ook hoe ze dat oppakt en of het geholpen heeft/helpt. Zoja, dan kan ik geljik beginnen met de Fortekor, wat ook een hoop verlichting voor de niertjes en hart moet geven dan.

Ze eet iig nog (ene keer schrokt ze meer en de andere keer is het een half schoteltje) en zelfs meer dan een aantal maanden terug en de afgelopen maanden... Verder "lijkt" het nog of ze er zelf nog geen last van heeft.. ze is wel wat rustiger dan eerder (speelt wat minder), maar ze heeft geen pijn volgens mij oid.. ik kan haar overal gewoon oppakken en aaien en ook als ik bij de nieren voel doet het haar niets. Ze spint nog volop, wil nog de tuin in en jaagt nog op vliegjes e.d. en wil continue nog steeds op schoot en mee naar de wc haha.. ook zeurt ze nog steeds als je ophoudt met aaien en ze reageert nog goed als je wat zegt of haar roept. Enige is dat ze soms wel starend boven de waterbak zit met bijna haar neus erin en af en toe een slokje neemt, maar verder aan haarzelf merk ik nog geen grote veranderingen. Gelukkig drinkt ze nog ook...

Ze zeggen als ze dit vocht goed oppakt en wat dat betreft weer op peil kan komen, dat dan de fortekor een behoorlijke verlichting kan geven en ook de ipakinine, omdat ze dan minder last van het fosfaat teveel zal hebben.. het zou zelfs moeten kunnen dat dan uiteindelijk en daardoor haar eetlust sowieso weer goed wordt en dat je het dan stabiel zou moeten kunnen houden tot zelfs een lichte verbetering in de nieren..

Maarja.. dat is wel het beste scenario natuurlijk... ik hoop het maar. Als zij ook nog gaat weet ik het echt ff niet meer ben ik bang. Hoe je je kunt hechten aan zo'n diertje he.. ik heb ook geen kids e.d. (nog) dus ze is echt een beetje mn kindje haha..

Maar goed. Meer dan dit kunnen we niet doen, dus ik hoop en duim maar dat het aanslaat allemaal.  :'( En ze is pas 8...  :(
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door