Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door boskat
#1223552
koekje schreef: sien is ook wel eigenwijs, want het blijft een kat. maar ze denkt zelf dat ze een mensje is en met het getut met haar wordt dat er even niet beter op. jammer dat ze alleen niet zo makkelijk is met pilletjes geven, ondanks dat ik zeg dat het goed voor haar is. en ik durf haar niet stevig in de houdgreep te nemen, vanwege haar pootje  :-\
Het pilletje door iets lekkers prakken?
Desnoods wat blikvoer,als ze daar gek op is?
Beterschap voor Sien,die arme meid,geef haar maar een dikke knuffel :(
Door boskat
#1223596
Ik stamp het pilletje eerst erg fijn,als ik medicijnen geven moet en roer het dan door wat blikvoer, voor sommige dan,zijn er bij die mik ik het achter in de keel even slikken en weg is het pilletje ,is ook eentje bij die moet geen pillen die krijgt druppels ;)
Gebruikersavatar
Door koekje
#1223676
ik had echt geen zin in weer een gevecht, helemaal niet omdat sien zich door ot heeft laten opjutten en er net achteraan rende  :o

ik heb blikjes moes in de kast staan, want ik wil voor van de zomer geitenijs maken. katten eten geen fruit, dus ipv fruitmoes gebruik ik dan gourmetmoes.
ik heb een pilletje fijngestampt in de vijzel en door 1/4 blikje zalmmoes geroerd. mijn neus en holtes zitten potdicht en ik proef al dagen nix meer. ik deed t blikje zalmmoes open en er kwam een weeige lucht in mn neus  :-X
wat is dat toch chemische meuk zeg. dat t zo hard stinkt dat ik t zelfs kan ruiken. maar sien vond t geweldig; ze heeft nog nooit zo graag pilletjes gegeten. zelfs ot, die echt geen blikvoer eet, kwam kijken. toen ik het stond te roeren, stonden ze daar met zn 2en in de deuropening van de keuken, als 2 kleine kinders op een verjaardagsfeestje: ''frieten!frieten!frieten!''
Door bloemetje
#1224099
Zo doe ik het ook altijd  ;D. Ik heb zo'n pillengeval. Dat kun je pillen mee crushen of mee doormidden knippen. Dan meng ik het door iets wat enorm stinkt huppakee! Mijn Muts is ook absoluut niet te pillen  ::)
Gebruikersavatar
Door koekje
#1224174
sien heeft weer op het bed en ook onder de dekens geslapen, maar niet omdat het nu zoveel beter gaat, maar omdat ze dat echt persé wilde.
ze was zo boos en de knie flopte iedere keer, maar ze moest en zou bij de mama liggen. toen ze eindelijk onder de dekens lag, heeft ze zelfs in 2 standen zitten spinnen. normaal spint sien in 1 gehoorsstand, eventueel met kwijl erbij.
Gebruikersavatar
Door koekje
#1224255
er lijkt nog niet heel veel verbetering. wel iets, maar das denk van de pijnstillers. als de pilletjes zijn uitgewerkt, geeft ze meer pijn aan en is dan boos en lijkt de knie er meer uit te floepen.
wanneer moet er meer verbetering komen? of gaat dat echt heel geleidelijk? (of helemaal niet natuurlijk, dan is haar band door)

ik vind het zo zielig en voel me zo machteloos  :'(

ik heb veel liever zoiets zelf dan 1 van mn katten
Door Borke
#1224365
Vroeger kochten wij altijd van die piepkleine blikjes Gourmet om de katten te pillen, het is bocht maar ruikt heel erg sterk.
Gelukkig hebben we ook een paar katten die je zo de pillen ingeeft en ze inslikken - helaas zijn ze neit allemaal zo gesocialiseerd.
Bij kittens veel snoepjes e.d. in de bek prakken, daar heb je een leven lang plezier van  ;D
Gebruikersavatar
Door koekje
#1224415
normaal doe ik niet moeilijk over pillen, ondanks dat sien echt niet de makkelijkste daarmee is. maar ik durf haar nu gewoon niet goed in de houdgreep te nemen, omdat ik dan weer aan haar knie kom met mn arm en dan gaat hij weer uit de kom.
wel een voordeel van barfen is de ene keer dat ze dan blikvoer krijgen, ze het niet doorhebben dat er iets doorheen zit.

ot gaat ook uit zichzelf met haar mond open zitten als ze pilletjes moet, want ze weet dat ze naderhand een snoepje krijgt.
Door brie
#1224452
Soms ben ik even heel gemeen voor de poezels als ze een pil moeten..  :-[
Speciaal bij rode minoes, want zij heeft een schurfthekel aan dwanghandelingen...(ze gaat echt flippen)
Ik wacht dan tot ze slaapt, sluip naar dr toe en doe alsof ik haar lekker rustig en lief ga aaien,
Dan pak ik dr even in het nekvel, trek dr koppie iets naar achter en prop dan heel snel mn wijsvinger+ pil achter in dr bekkie..
Gaat heel snel en meestal is Minoes dan erg beledigd, maar over het algemeen gaat dit vrij goed (en ook heel snel) en hoef je dus niet de hele kat in de houtgreep te nemen.

oh ja, de eerste zwelling (en pijn) neemt meestal vrij snel af (dag of 10), maar voor volledig herstel van banden moet je wel rekenen op enkele maanden (mits de band niet helemaal door is)
En dan blijft het nog altijd een zwakke plek, ik vergelijk het altijd met een plastic zakje wat een beetje is uitgetrokken, die komt ook nooit meer terug in zn oorspronkelijke verband
Door brie
#1224464
koekje schreef: ow, ik dacht dat een pees het dingetje was dat spier aan bot vastmaakt en knieband (bv kruisband) een ligament is. dus wel om onderdelen te bewegen, maar geen spier.
Klopt, een pees is de overgang van een spier naar het bot en een ligament en een stevige band die een gewricht bij elkaar houdt.
In de link die flin gaf staan wel dingen die (denk ik) ondersteuning kunnen bieden, doordat er ingredienten in zitten die pijnstillend, zwellingsremmend, doorbloedingsverbeterend, ontstekingswerend, bindweefsel en kraakbeenherstellend etc werken. Misschien dat je Tannetje zou kunnen vragen om advies wbt een combinatie van dit middel en het geneesmiddel wat je van je eigen da hebt gekregen?

Oh ja, heb nog wat opgezocht over de verschillende fases van bindweefsel herstel bij mensen.
Het gaat hier wel om een enkelblessure bij mensen, dus in hoeverre de genezing van mensen en katten aan elkaar gelijk ligt weet ik niet (misschien dat het bij katten veel sneller en in andere fases verloopt) maar goed, misschien heb je er wat aan


Bij enkelletsel is er meestal sprake van een enkelbanddistorsie (een oprekking) of een enkelbandruptuur (een in- of afscheuring).
Voor fysiotherapeuten is een richtlijn ontwikkeld over hoe om te gaan met mensen die net door hun enkel zijn gegaan. Aan de hand hiervan kan hij/zij bepalen welke behandeling er op welk moment uitgevoerd moet worden en hoelang de blessure nog kan gaan duren.
Over het algemeen is er bij een licht letsel een geringe zwelling en enige pijn bij het lopen. Na onderzoek en behandeling kan men na 14 dagen de normale alledaagse activiteiten weer hervatten. Na 3 tot 6 weken is sporten weer mogelijk.
Het herstel van een wat ernstiger letsel is in 4 fasen onder te verdelen:

Fase 1 (0-3 dagen na het ontstaan van het letsel):
-Verschijnselen: Er is pijn in en rond de enkel, ook als er niet wordt bewogen. De enkel is dik en kan niet belast worden door de pijn.
-Behandeling: Het enkelgewricht is vaak direct na het ontstaan van het letsel gekoeld met ijs. Na de eerste uren hoeft dit niet meer herhaald te worden omdat het geen effect meer heeft op de zwelling en pijn. Belangrijk is wel dat er in deze fase een drukverband wordt aangelegd en dat de enkel zo veel mogelijk hoog wordt gehouden. Verder wordt er met krukken gelopen en oefeningen gedaan die geen pijn veroorzaken. Vaak zijn dit oefeningen als met de tenen bewegen of kleine rondjes proberen te draaien met de voorvoet.
-Wat wel en wat niet: Bij zittend werk het been hoog leggen en bij staand werk thuis blijven.

Fase 2 (4-10 dagen na het ontstaan van het letsel):
-Verschijnselen: De zwelling neemt langzaam af. Er is pijn bij bewegen van de enkel en bij lopen. Ondanks dit is voorzichtig een beetje bewegen en lopen wel mogelijk.
-Behandeling: Als de zwelling voldoende afgenomen is wordt de enkel ingetaped zodat er voorzichtige loopoefeningen gedaan kunnen worden om te proberen weer zo normaal mogelijk te lopen. Ook zijn er in deze fase oefeningen nodig om de spieren rond het enkelgewricht wat te stimuleren.
-Wat wel en wat niet: In deze fase niet te veel en te lang lopen en staan omdat er anders meer zwelling en pijn ontstaat.

Fase 3 (11-21 dagen na het ontstaan van het letsel):
-Verschijnselen: De zwelling is flink afgenomen maar is nog wel iets aanwezig. Bij bepaalde bewegingen ontstaat nog pijn en normaal lopen is mogelijk.
-Behandeling: In deze fase worden oefeningen gedaan om de enkel steviger te maken. De enkel blijft nog wel ingetaped zodat voorzichtig de sportactiviteiten weer opgepakt kunnen worden door te beginnen met de minst belastende onderdelen van de sport.
-Wat wel en wat niet: In deze fase voorzichtig blijven en zeker niet forceren. Goed de zwelling en pijn in de gaten houden omdat deze bij teveel belasting erger worden. Deze reactie is dus een duidelijke graadmeter voor wat wel en niet kan.

Fase 4 (3 tot 6 weken na het ontstaan van het letsel):
-Verschijnselen: Bij bepaalde onverwachte bewegingen is er soms nog een pijnscheut. Verder zijn er nauwelijks nog klachten en de enkel kan volledig worden belast.
-Behandeling: In deze fase worden oefeningen gedaan om de enkel steviger en beweeglijker te maken. Ook kan de trainingsbelasting langzaam worden opgevoerd. De enkel blijft nog wel ingetaped maar er moet wel een begin worden gemaakt met het afbouwen hiervan. Eventueel kan een periode een brace worden gedragen.
-Wat wel en wat niet: De (sport-)belasting kan steeds verder worden opgevoerd. Ook nu de zwelling en pijn in de gaten houden omdat deze bij teveel belasting erger worden. Dit zal echter steeds minder ernstig en minder vaak voorkomen.

Veel mensen die wel eens door de enkel zijn gegaan zullen zichzelf in bovenstaand schema herkennen. Soms duurt het herstel echter veel langer. Dit komt meestal door de ernst van het letsel. Hoe ernstiger de beschadiging, hoe langer het herstel zal duren. Soms kan dit zelfs oplopen tot 12 weken. Ook herstelt de ene mens van nature sneller dan de andere. Factoren die hierbij een rol spelen zijn: het eigen herstelvermogen van het lichaam, de eisen die de sporter zelf stelt (prof of amateur), de motivatie om te herstellen en de mate van begeleiding van een fysiotherapeut.
Gebruikersavatar
Door koekje
#1224472
ik heb zelf habituele patella luxatie, dus heb ergens een idee wat sien moet doormaken. het verschil is alleen dat het bij mij niet geneest en ook niet opereerbaar is.

ervan uitgaande dat sien dr band niet door is, blijft dit bij haar dan ook altijd een zwakke plek en is er dan een vergroot risico dat het nog eens terugkomt of dat de band wel afscheurt dan?
Door brie
#1224476
Ik weet het niet, dat heeft denk ik ook te maken met de manier waarop ze herstelt, of haar spieren sterk genoeg zijn om het op te vangen, allerlei andere factoren als leeftijd, misschien een stukje aanleg, risico's die ze neemt door haar pootje weer zo heftig te belasten door de  gekke kattensprongen die ze maakt.
Maar aan de andere kant: katten kunnen zich zo goed aanpassen aan situaties dat ik me best in kan denken dat ze hier mee leert leven en zichzelf al zo goed compenseert dat ze haar knie minimaal belast.

Voor nu eerst maar hopen dat de zwelling snel afneemt en dat ze braaf naar dr baasje luistert en de pilletjes inslikt  :D
Koel je haar pootje met een ice pakje oid? 
Gebruikersavatar
Door koekje
#1224480
nee, ik koel helemaal niets. ik dacht dat ze dat misschien te koud zou vinden aan haar voet en het daarom niet zijn zou vinden. ze ligt over het algemeen ook op dat pootje. als ik er dan een icepack onder ga schuiven, wordt ze boos.
en ik vind het wel fijn dat ze toch een lekker lig- en slaapplekje (de lelijke iglo in aan het voeteneind van het bed) heeft gevonden, ga ik haar daar eigenlijk liever niet uitjagen.
de DA heeft ook niets gezegd over koelen. lijkt me bij een kat toch ook iets ingewikkelder dan bij een mens of hond.
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door