Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3395143
Even hadden we hoop... we zagen Senna de afgelopen dagen weer energieker en vrolijker worden maar vanmiddag 12:05 zakte ze thuis in elkaar. Ze wilde en kon niets meer. Omstreeks 17:40 is ze bij ons thuis op haar vertrouwde plaatsje ingeslapen.

11 jaar geleden in het Asiel kregen wij het negatieve advies haar (2 jaar toen) niet te adopteren en ze op de nominatie lijst stond om afgemaakt te worden. Reden: Agressief naar kinderen, ongehoorzaam, onhandelbaar en beet thuis alles kapot...

Waar iedereen niet meer in haar geloofde en niemand haar wilde adopteren, zette wij toch door...

12 jaren later en een hoop tijd, bloed-zweet-tranen, energie, gedrags trainingen, opgeef momenten, noem maar op verder...

Is het de meest zorgzame, irritante, lieve, stoere en betrouwbare hond geworden waar wij de gelukkige baasjes van mochten zijn...

En Senna heeft vandaag voor het eerst in haar leven daadwerkelijk iets kapot gemaakt.... onze harten.

Bedankt iedereen voor al jullie lieve woorden, hulp en advies.

————————

Help! Mechelse herder teef 13 jaar en ziek

Hallo allemaal,

Wij zijn nieuw hier en hebben dringend advies C.q hulp nodig. We weten het niet meer :-[

Onze Mechelse herder teef Senna is inmiddels 13 jaar en deed het voor 3 maanden terug meer dan fantastisch. Ze was jong van geest, energiek, mooie vacht, eten/drinken/slapen als de beste. 3 maanden geleden begon ze diarree te krijgen en dit werd na paar dagen weer iets beter, daarna weer water dun... telkens op en af... woog nog maar 25kg...

Telkens wanneer we eraan dachten naar de dierenarts te gaan ging het weer en zo bleven we tobben. Ze dronk en at goed maar uiteindelijk toch gegaan om na te laten kijken.

Dierenarts dacht aan wellicht darminfectie maar gezien haar leeftijd ook aan ouderdom... We hebben op zijn advies een bloed en urine test laten doen en ja hoor... je raad het al...

Perfecte waardes.. zelfs zo bizar goed dat de dierenarts een uitdraai wilde bewaren om in zijn kring van artsen te laten zien.

Spuitje tegen infecties, antibiotica etc... niet lang daarna zaten we er weer. Hij gaf advies om haar in te laten slapen of toch een laatste poging dmv SALAZOBACTIN 500mg te geven (3maal daags 1 tablet)

Haar ontlasting werd idd beter, van water naar (sorry hiervoor🤢) bruine vla en uiteindelijk mouse achtig van structuur. Dit is nog steeds zo na 2 weken maar ze komt gewoon niet aan😢😢😢 ze weegt nu 22kg en wij weten het niet meer.

We gaven haar ECOstyle maag+darm (ochtend en middag) en uit pure wanhoop Prins Pens (s’avonds)

Sinds gisteren zijn we overgestapt op alleen BARFmenu groentemix en BARFmenu Natuurlijk i.c.m Psyllium husk gemalen vlozaad.

Wie kan ons advies geven of herkent dit?
🙏🙏
Laatst gewijzigd door DamienKoot op ma 17 feb 2020, 19:40, 3 keer totaal gewijzigd.
#3395144
Hai, wat vervelend joh, om je hondje zo ineens achteruit te zien gaan. Dat kan een mens echt wakker houden.

Vraagje: heeft de dierenarts nog iets anders gedaan dan bloed en urine testen? Want dat op zich zegt niet alles over wat er zich eventueel binnen in haar lijfje afspeelt. Ik zou om een echo vragen, daarop is in ieder geval te zien of er sprake is van kwaadaardige tumoren in de organen. Mijn husky van 15+, die een jaar geleden is overleden, had ook prima bloedwaarden, maar een echo wees uit dat diverse organen waren aangetast door tumoren. Hij was ook afgevallen (alhoewel niet heel plotseling, meer in een proces van een paar jaar). Hij had echter ook geen eetlust meer, was heel kieskeurig geworden.

De opmerking van de da, dat de diarree door ouderdom zou kunnen komen, vind ik vreemd. Ook een oude hond kan prima ontlasting hebben (onze husky had ook mooie keutels). Dingen als giardia heersen niet toevallig bij jullie in de buurt?

Ik zou dus in eerste instantie teruggaan naar de da voor een echo, en afhankelijk van wat daar uitkomt, bepalen wat er verder moet gebeuren.

Sterkte met je meisje. Het is echt vreselijk om je zorgen te moeten maken om je geliefde huisdier.
#3395145
Mijn vorige hond had ook prima bloedwaarden toen hij op zijn tiende ziek werd, maar bleek een darmtumor te hebben

Hij at slecht, slechte ontlasting en werd mager. Ik denk dat alleen bloed niet zoveel zegt.

Eet ze nog wel met plezier? Of gaat het met hangen en wurgen? is ze nog wel vrolijk of oogt ze ook ziekjes?
#3395149
Ik zou ook voor die echo gaan. Mijn dalmatier van 12,5jr was vrolijk, energiek en gezond. Ze werd ziek, diarree, overgeven, niet eten en binnen een week overleed ze aan kanker. Nu zeg ik niet dat Senna dit ook heeft maar wel dat je niet alleen kunt afgaan op urine en bloedwaarden.
Sterkte.
#3395150
Misschien vergis ik me maar geef je nu enkel groentemix en een kvv waar Psyllium doorheen zit?
Als ik het goed heb maakt psyllium de ontlasting zachter. En groenten maken natuurlijk ook zachtere ontlasting.

Stond ze voorheen ook op rauw, of op brok/blik en ben je nu uit wanhoop rauw gaan voeren?
#3395153
Hi pearlsofpassio, super bedankt dat u reageert, echt blij mee. voorheen kreeg ze alleen brokken maar ze wilde niets meer eten... soms hele dag niet.

We zijn nu overgestapt op BARFmenu groentemix en de Natuurlijk variant.
Dit krijgt ze nu alleen als voer. Op aanvulling doen we Psyllium husk gemalen vlozaad 1/2 eetlepel er doorheen. Een “dierspecialist winkel” gaf dit advies zodat haar ontlasting vaster zou worden. Volgens hen houdt de Vlozaad vocht vast.

Senna is heel erg verzwakt en afgevallen (spiermassa kwijt) door maanden op en af diarree te hebben.

Kunt u ons helpen met advies wat wij nog kunnen doen zodat Senna aankomt in gewicht? Alle bloed en urine testen lieten perfecte waardes zien...

U mag mij appen of bellen als dat sneller gaat? 0683116093
#3395154
Ik zou gewoon alle varianten afwisselen als ze dat wel eet. En niet overdrijven met die groentemix. Daar gaat ze niet van aankomen. Groenten geef je net extra als je hond te dik is. Ze heeft vlees nodig om aan te komen.
Hoeveel geef je haar nu? Zoveel als ze wil eten, of een vaste hoeveelheid per dag? En hoeveel dan precies? Hoeveel zou ze idealiter wegen?

Die vlozaad zou ik achterwege laten.

Als haar ontlasting op Barfmenu nog steeds te zacht is, ga ik met mijn voorgangers mee dat extra onderzoek nodig is hoor. Barfmenu is een merk dat normaal erg vaste ontlasting geeft. Als dat niet zo is, is er iets aan de hand.
#3395157
Ja ik zou meer gaan voeren, ze mag best een kilo hebben als ze aan moet komen.

Ze hoort 25 kilo te wegen? Dan zou ze voor ‘onderhoud’ al grofweg op 600 gram komen, maar als ze kilo’s bij moet komen zou ik een hoger gaan zitten. Ik zou het gezien de dunnere poep wel een beetje opbouwen.

Ik zou ook geen drie keer per dag voeren, dat hoeft eigenlijk niet bij vers vlees en dan heeft ze ook nooit een volle maag. Nou heb ik zelf een hond met darmproblemen en ik voerde een periode wel 3x per dag, nu 2x per dag nu hij stabiel is. Je zou eens kunnen kijken hoe het gaat met 2x per dag 400 gram en als dat goed gaat naar 2x per dag 500 gram.
#3395159
Bedankt voor advies. Dit klinkt erg logisch, blij mee :0) Senna is een grote hond, kruising Mechelaar/Duitse dog en haar ideale gewicht ligt tussen de 37/39 kilo

Weegt nu 21.7 kilo. Hoeveel adviseer je ons? En hoeveel mee te beginnen qua opbouwen?

Welke BARFmenu kan ik het beste geven voor het aankomen? Of combinatie smaken...

Laatste vraag: wanneer zouden we resultaat moeten zien in stoelgang en gewicht?
#3395160
Goh, dan zou ik vlot het dubbele voeren. Om aan te komen waarschijnlijk nog meer.
Misschien is opbouwen idd verstandig, dat weet ik niet.
Maar op termijn moet je toch rond een kg gaan voeren. En dat is dan als ze op gewicht is. Nu ze zo ontzettend mager is, mag dat gerust nog een heel stuk meer zijn.

Ze krijgt nu maar 1,5% van haar ideale gewicht. Dat is echt het minimum wat men geeft bij erg dikke honden.
2-3% is heel normaal voor een grote volwassen hond die op gewicht is. En dan zit je dus aan 800-1200gr per dag.
#3395161
Oei, da's wel een groot verschil inderdaad, 37/39 kilo of 21. :o

Ik zou rustig een kilo Barfmenu per dag voeren, maar wel verdeeld over meerdere keren per dag, vanwege haar darmproblemen. Toen ons boxermeisje Lupi bij ons kwam vier jaar geleden, woog ze 17 kilo, terwijl ze er rond de 30 had moeten wegen. Ik ben toen met vier keer per dag voeren begonnen, 250 gram per keer - gewoon omdat ik niet wist hoe ze na jaren honger lijden zou reageren op grote hoeveelheden voer in één keer. Toen ze aardig in gewicht begon toe te nemen, ben ik van vier keer voeren per dag naar drie keer, vervolgens naar twee keer en uiteindelijk naar één keer per dag gegaan - maar daar gaan wel wat maanden overheen. Ze is nu 29-30 kilo en krijgt een kilo barf (dus niet gemalen maar echt stukken bot en vlees) per dag. Ik denk dat jullie Senna ook wel een kilo per dag aankan, en misschien wel meer. De richtlijn is dat een volwassen hond zo'n 2% van zijn gewicht per dag mag hebben. Omdat ze moet aankomen, zou ik dus beginnen met vier keer per dag 250 gram Barfmenu. Je merkt vanzelf of dat te veel is, want dan laat ze het waarschijnlijk staan. Als ze niet alles opeet, probeer je eerst 200 gram per keer, vier keer per dag.

Ik ken Barfmenu niet, maar ik zou inderdaad niet te veel met groenten doen momenteel en me voornamelijk concentreren op vlees, bot en organen. Daar gaat Senna de voedingstoffen uithalen die ze nodig heeft om aan te komen. Het vlozaad heeft ze dan waarschijnlijk niet eens nodig, als ze voldoende bot binnenkrijgt wordt de ontlasting vanzelf steviger (maar ik weet dus niet hoeveel bot Barfmenu bevat).

Toch zou ik zeker een echo laten maken door de dierenarts, want de combinatie diarree en zo sterk afvallen kan ook op lichamelijke problemen duiden, en als die niet worden opgelost, gaat een verandering van het voer ook niet tot het gewenste gewicht leiden.

Succes!
#3395165
Doet ons zoveel goed dat jullie allemaal de tijd nemen voor ons. Onwijs dankbaar voor. Ik ga jullie feedback nu in praktijk doorvoeren (cynisch woord grapje...)

Resumé:
-stoppen met Vlozaad
-geen groentemix oid geven
-hoeveelheid vers vlees zsm verhogen naar minimaal 1000 gram per dag

Ik hou jullie op de hoogte komende dagen.

Nogmaals bedankt voor het delen van jullie ervaringen en het geven van advies. Geeft ons meer houvast en hoop komende dagen
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door