Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door kira
#3381545
Onze golden van 12 had vage klachten hiervoor naar de da geweest. Schildklier niet goed tsh was 3. Met medicatie steeg dit naar 16 meer medicatie erbij 1200 Mg per dagen nu vier weken later was de waarde weer gedaald net 15. Meneer is nog steeds down traag loom slecht gecoördineerd etc en ik dacht wellicht iemand nog een idee met bv voeding natuurlijk middel of andere oorzaak?
#3381546
kira schreef:Onze golden van 12 had vage klachten hiervoor naar de da geweest. Schildklier niet goed tsh was 3. Met medicatie steeg dit naar 16 meer medicatie erbij 1200 Mg per dagen nu vier weken later was de waarde weer gedaald net 15. Meneer is nog steeds down traag loom slecht gecoördineerd etc en ik dacht wellicht iemand nog een idee met bv voeding natuurlijk middel of andere oorzaak?
TSH? Ben je niet in de war met ft4?
#3381559
Lizzy schreef:Ik weet niet of TSH meeting alleen voldoende is en ik liet me doorsturen naar een internist.

https://www.diergeneeskunde.nl/media/fi ... honden.pdf
Ik weet niet of een specialist meerwaarde heeft de bloedonderzoeken zijn compleet duidelijk. Een specialist geeft dan dezelfde medicatie en doet dan ook aanvullend weer bloedonderzoek. Zelf zat ik meer te denken aan wellicht aanvullende voeding iets weg of toevoegen aan het barfmenu dat wellicht ondersteunend of conflicterend kan werken. Zoals bv een leverondersteunend dieet bij leverproblemen etc.
#3381564
kira schreef:Ik weet niet of een specialist meerwaarde heeft de bloedonderzoeken zijn compleet duidelijk. Een specialist geeft dan dezelfde medicatie en doet dan ook aanvullend weer bloedonderzoek. Zelf zat ik meer te denken aan wellicht aanvullende voeding iets weg of toevoegen aan het barfmenu dat wellicht ondersteunend of conflicterend kan werken. Zoals bv een leverondersteunend dieet bij leverproblemen etc.
Ik denk dat je zulke afwijkende waardes niet goed krijgt door iets met voeding te doen. Trouwens, ik denk dat je uberhaupt weinig kan met voeding, in relatie tot de schildklier. Ik neem aan dat je een gebalanceerd menu voert, met voldoende vette rauwe vis en groenten en orgaanvlees?

En ik ben het niet met je eens dat een specialist geen meerwaarde heeft. Misschien dat een internist bijv. een echo kan maken van de schildklier. Want ik vind het wel raar, dat je hond niet goed reageert op medicatie.
#3381598
Je bedoelt toch de t4? Dus lage t4 en hoge tsh? Traag werkende schildklier?
De thyroxine wordt gegeven om die t4 hoger te krijgen, die waarde wordt dan dus afhankelijk van je dosis in combinatie met gewicht van je hond ( en individuele variatie van de hond) Dus dat die laag blijft ondanks juiste dosis? is zeer vreemd.
Voeding voor schildklier, mwoah er zijn groentes die stimuleren en juist wat vertragen maar ik geloof niet dat dat bij een gevarieerd menu veel uitmaakt , zeker niet tov van toediening van medicatie
#3381601
kira schreef:Ik weet niet of een specialist meerwaarde heeft de bloedonderzoeken zijn compleet duidelijk. Een specialist geeft dan dezelfde medicatie en doet dan ook aanvullend weer bloedonderzoek. Zelf zat ik meer te denken aan wellicht aanvullende voeding iets weg of toevoegen aan het barfmenu dat wellicht ondersteunend of conflicterend kan werken. Zoals bv een leverondersteunend dieet bij leverproblemen etc.

Je kan je wel afvragen of de medicatie wel goed opgenomen wordt. Uit je eerste post kan ik even niet opmaken of nu de t4 stijgt en de TSH daalt of dat er eigenlijk niks gebeurt zowat.
Het maakt denk ik ook uit wat de oorzaak is vd trage schildklier. Ik heb niet zo’n verstand vd oorzaken bij honden maar bij mensen heb je verschillende auto immuunziekten met verschillend beloop en waar soms ook meerdere organen meedoen, zoals combi van coeliakie, diabetes en schildklier problemen. Misschien toch specialist?
#3381756
Kan je geen tweede opinie vragen aan andere dierenarts?

Het is belangrijkste van met medicatie juist te zitten. Soms kan het wel dat pas de juiste dosering echt goede resultaten heeft en het duurt ook altijd even voordat dit (goed) werkt als je pas bent opgedreven.

En omdat je over voeding sprak: is het niet zo dat nekken van dieren veel schildklierhormoon bevatten? Misschien kan dit een invloed hebben, is maar een gokje... ik ben zeker over nekken geen expert maar dit wordt toch gezegd?
#3381820
Ik vind het een nadeel dat ze hier geen uitgebreide test hebben om schildklier te testen. Als je het naar Amerika op stuurt naar dr. Jean Dodds wordt het zo uitgebreid getest, zelfs of het een erfelijke variant is.
Hier in NL test ze maar 2 dingen geloof ik, alleen T4 en TSH. Maar schijnbaar moet je ook de vrije T3 en T4 laten testen als ik het goed begreep om een heel duidelijk beeld te krijgen.
#3382275
Ik heb dit ook gehad met mijn Kalin, die kreeg medicatie maar de schildklierwaarde bleef dalen naar 6, dat wel heel laag. We kregen altijd een grote pot met Thyroxine, elke keer als de de pot open doet, komt er licht, lucht en vocht bij, hierdoor verminderd de kwaliteit van de L-Thyroxine, de L-Thyroxine moet per tablet verpakt zijn. En koel bewaard worden.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door