Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door kiara
#3379485
pluk schreef:Arno Roos
Zie mijn link onder dat bericht voor zijn collega.
O overheen gekeken dank je
Door Hanny
#3379495
Wij zijn een tijd terug bij de Kompaan in Ommen geweest.
Je zult waar dan ook stevig moeten betalen, dat is nu eenmaal zo.

Hanny
Gebruikersavatar
Door pluk
#3379505
kiara schreef:O overheen gekeken dank je
Nou, ik zat niet op te letten geloof ik ::)
Arno en zijn collega zitten in Gouda.
Niet in Dordrecht.
Maar wel een erg fijne cardioloog
Door Lizzy
#3379506
Maar Arno is niet officieel een cardioloog. Hij is wel goed maar geen cardioloog. Neemt overigens niet weg dat ik ook voor dit soort advies (hart) blind naar Arno zou gaan.
Door MillyMol
#3379647
Je moet vooral even goed de risico's tegen elkaar afwegen en ook de leeftijd van je hond daarbij betrekken. Dit zijn volgens mij de risico's:
  • Een is sprake van een hartruis
  • er is sprake van een vergroot hart
  • er is sprake van vocht in de borstholte
Deze combinatie van drie geeft een slechte prognose bij narcose, ook bij mensen, al is daar ook de mate waarin een mens nog activiteiten kan verrichten belangrijk. Maar over het algemeen is er bij een combinatie van bovengenoemde drie symptomen sprake van een slechte inspanningstolerantie als gevolg van hartfalen.

Je hond krijgt momenteel plaspillen om het vocht in de borstholte af te drijven zodat het hart minder inspanning hoeft te leveren om het bloed rond te pompen, maar de onderliggende oorzaak (waarschijnlijk een (of meerdere) lekkende of een (of meerdere) verkalkte hartklep(pen) wordt daarmee niet verholpen. Mensen met hartfalen krijgen na verloop van tijd ook nierklachten en klachten aan andere organen vanwege de slechte bloedvoorziening daarnaartoe. Ik vermoed dat dit bij honden ook zo is, dat zijn immers ook zoogdieren en de fysiologie is in grote lijnen identiek.

Mensen worden in geval van een operatie optimaal voorbereid door een cardioloog en een anesthesioloog. Zo nodig krijgt de patiënt extra lijnen in een polsslagader en in de hals om alle drukken goed te kunnen monitoren en om via meerdere lijnen medicatie toe te dienen die het hart en de circulatie ondersteunen. Dat zal bij honden in gespecialiseerde klinieken waarschijnlijk ook kunnen, maar de kosten zijn heel erg hoog.

Sowieso is de kans op een ontsteking van de hartspier na tandheelkundige ingrepen (endocarditis) bij deze patiëntengroep heel hoog en worden ze onder een 'antibioticascherm' geopereerd: gedurende meerdere dagen worden antibiotica via een infuus toegediend. Dat betekent ook meerdere dagen verblijven in een kliniek, met alle kosten die dat met zich meebrengt. Ik vermeld er wel bij dat ik niet weet of honden inderdaad langer moeten blijven hiervoor, of dat het ook de AB ook via de bek kan worden toegediend.

Zet dit af tegen de klachten van je hond a.g.v. het slechte gebit en de leeftijd en maak dan een afweging, evt. in overleg met de DA. Als je een hondenverzekering hebt is het aan te raden eerst te overleggen of alle kosten vergoed worden.
Gebruikersavatar
Door kiara
#3379686
Tja milly mol
En die afweging is zo moeilijk
Ze is pas 8 jaar niet echt jong maar ook niet stok oud
Vind het erg moeilijk
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door