Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3379117
Ik heb wel teruggezocht naar topics, maar die zijn al best wat ouder:
Iemand (recente) ervaring met een wortelkanaalbehandeling bij een hond?
Het gaat om een hoektand, onder, waar een stukje glazuur af is. Hoe het kan; schiet mij maar lek.... Ik zag het zaterdag, maar ik mocht er aan zitten en Pum is nogal gevoelig, dus het leek me geen spoed. Ze eet ook gewoon; wel in doorslikbare stukken eten, want sinds haar slokdarm ellende durf ik geen grotere stukken meer te geven.

Onze dierenarts zei dat er 3 opties waren; niks doen(maar ik was er al ;) ) Trekken, maar het is een hoektand en een gezond gebit en dus heftig om die er uit te halen. En optie 3 dus een wortelkanaalbehandeling, waarvoor Pummie wordt doorverwezen naar een specialist.
De beste(? ;) ) man is t/m vandaag op vakantie, op dinsdag en woensdag werkzaam in Nieuwegein en op donderdag en vrijdag in Den Haag. Ik heb dus zojuist Pummies patiëntenkaart doorgestuurd naar Nieuwegein met het verzoek er naar te kijken. En heel eerlijk; ook voor een prijsindicatie, want ik las nogal wat prijsverschillen :-[

En nou is mijn 2e vraag dus; zijn er mensen met ervaring met dr Knaake te Den Haag/Nieuwegein?
Laatst gewijzigd door Inge en Bono op wo 17 jul 2019, 13:46, 4 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3379140
Zelf geen ervaring met knaake maar ik heb er al vele positieve verhalen over gehoord van mensen die er wel zijn geweest die hem omschrijven als prettige en kundige tandheelkundig specialist ;)
Door Eef+Stippels
#3379149
Geen ervaring met een wortelbehandeling en ook niet bij Knaake. Wel met andere gebitsbehandelingen en extracties bij andere specialisten.

Maar ik vraag me af of je zeker weet dat Pummeke er last van heeft? Is er gecheckt met kou of er een reactie is? Dat deden ze bij mijn eigen kies.
En is er een foto gemaakt?
Xindy mist ook een stuk glazuur van haar kies, maar uit foto's bleek dat dat geen probleem was.

Ik zou zelf liever geen dode tand laten zitten, wat je krijgt bij een wortel behandeling. Dat schijnt toch niet zo gezond te zijn.. Bij mensen weegt de esthetische kant zwaar, bij honden niet.

Maar ik weet zo niet hoe lang de wortel van een hoektand is, of deze makkelijk te trekken is en of de tong nog binnen blijft met 1 hoektand minder.. Dat zijn dingen om mee te laten wegen denk ik.
Door Inge en Bono
#3379154
dinky89 schreef:Zelf geen ervaring met knaake maar ik heb er al vele positieve verhalen over gehoord van mensen die er wel zijn geweest die hem omschrijven als prettige en kundige tandheelkundig specialist ;)
Dank je wel! Dat is echt prettig om te horen :)
Eef+doggies schreef:Geen ervaring met een wortelbehandeling en ook niet bij Knaake. Wel met andere gebitsbehandelingen en extracties bij andere specialisten.

Maar ik vraag me af of je zeker weet dat Pummeke er last van heeft? Is er gecheckt met kou of er een reactie is? Dat deden ze bij mijn eigen kies.
En is er een foto gemaakt?
Xindy mist ook een stuk glazuur van haar kies, maar uit foto's bleek dat dat geen probleem was.

Ik zou zelf liever geen dode tand laten zitten, wat je krijgt bij een wortel behandeling. Dat schijnt toch niet zo gezond te zijn.. Bij mensen weegt de esthetische kant zwaar, bij honden niet.

Maar ik weet zo niet hoe lang de wortel van een hoektand is, of deze makkelijk te trekken is en of de tong nog binnen blijft met 1 hoektand minder.. Dat zijn dingen om mee te laten wegen denk ik.
Dank je wel! Er is, nog, geen foto gemaakt. Pummeke is nogal een angsthaasje bij de dierenarts. Hij heeft gekeken en aan de hand daarvan ons, na het vermelden van de 3 opties, doorverwezen. Er is dus ook verder niet getest of ze er last van heeft. Ik heb de indruk van wel, omdat ze bv een stukje brood met korst (krijgt ze altijd van de meneer ::) ;) ) wel aanpakte, maar dusdanig leek te manouvreren in haar bekkie dat ze het makkelijker kon knippen en doorslikken.
Haar eten krijgt ze al in hapklare stukken, dus daar zie ik niet echt of het zeer doet. Al wilde ze zaterdag in eerste instantie niet eten (maar ook weg met de camper en even op bezoek geweest wat ze gekkig vond)

Dierenarts gaf aan dat wat je ziet bij een hondentand, dan het dubbele in de kaak zit, dus verwijderen zou 'een dingetje' zijn, omdat het gebit/de kaak verder gezond is. Het was dus niet om de esthetische kant dat hij dit advies gaf. En dat weegt voor ons ook echt niet mee. Maar ik vind het echt fijn dat je verteld dat het bij Xindy geen probleem is, het missen van een stuk glazuur, want dit neem ik uiteraard mee.
Door Eef+Stippels
#3379186
(tand)pijn inschatten kan behoorlijk moeilijk zijn, ze verbergen het goed.

Ik zou zeggen: foto maken en aan de hand daarvan door een specialist laten bekijken of de tand eruit moet :)
(of als trekken te invasief is, een wortelkanaalbehandeling)
Door Inge en Bono
#3379219
Foto is gisteren gemaakt en vandaag beoordeeld door de specialist. Hij zegt dat er idd een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Edit; ik heb gisteren een foto gemaakt, die is doorgestuurd naar de specialist, op basis daarvan zegt hij: wkb.
Laatst gewijzigd door Inge en Bono op di 18 jun 2019, 17:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Inge en Bono
#3379221
Ik moet nog een afspraak maken; hij zit op donderdag en vrijdag in DH en dat zijn mijn school-en werkdagen, dus ik moet even vrijvragen.
Aan de foto te zien, zei hij, heeft ze er nu geen pijn aan, is het al even afgebroken (niks gemerkt :-X ) maar moet de wkb om problemen en pijn in de toekomst te voorkomen.
#3379659
Voorafgaand aan de narcose een bloedonderzoek laten doen; Pummeke heeft beginnend nierfalen :'(

Ik ben vast aan het inlezen op het nierdieet.

Ik word gebeld zodra ze klaar zijn met de wortelkanaalbehandeling, zodat ze mij bij zich heeft met wakker worden. Lieve kleine stresskip :-* :'(
#3379670
Wat zijn de nierwaarden?
Vele versgevoerde honden hebben nl iets hogere waarden omdat de referentie gebaseerd is op broketende honden. Nu is het natuurlijk moeilijk uit te maken of het dat is, of haar nieren het werkelijk al wat laten afweten.

Niet panikeren. Het menu aanpassen is niet zo moeilijk en werkt goed. Misschien is het binnen een paar maanden al wat beter. ;)
Maar leuk is het niet nee, zoiets horen. :-*
#3379675
Ik heb de waarden nog niet gehoord, krijg ik zo per mail.
Ik ben bang dat het niet licht verhoogd is ivm rauwe voeding. Ik wilde toch een dezer dagen al bloedonderzoek laten doen; de ene na de andere bullterrier 'valt om' momenteel door nierfalen. Dus ik wilde dit dan eigenlijk zo vroeg mogelijk weten. Alleen is het daadwerkelijk horen inderdaad een flinke klap. Dank je wel :-* ik ben alvast aan het rekenen met de percentages. Ik zit toch voor de deur te wachten.

Edit; dierenarts begon wel over nierdieet voor de rest van haar leven, dan is het niet licht verhoogd, denk ik?
#3379677
Als ze het beginnend nierfalen noemen, klinkt het wel ernstig iig.

Maar je hebt niets aan haar gemerkt, toch?
Dat is hopelijk een indicatie dat ze zich met een nier dieet nog lang goed kan voelen..
(Ik heb (gelukkig) geen ervaring met nierproblemen)

:bigarmhug:
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door