Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#354341
Mijn hond heeft dit waarschijnlijk, dus ik ben op zoek naar informatie.
Ik heb inmiddels met de zoekfunctie al even gezocht en al heel wat hierover gevonden.
Waar ik even benieuwd naar ben is hoe oud andere honden zijn die het hebben gekregen en wat de aanleiding daarvoor was.

Groetjes Tamara
#354447
ik vond dit op een website, maar twijfel gigantisch aan het vetgedrkte in dit advies:

Via de voeding gaan we extra verteringsenzymes bijgeven. Deze zijn commercieel te koop onder de naam Pancrex. Beter is echter nog verse varkenspancreas te geven. 125 gram ongekookte verse pancreas per 15kg twee maal per dag. De behandeling is levenslang.

Ik zou zelf dus nooit ofte nimmer rauw varkensvlees geven en vraag me af waarom die Da dit adviseert. Als het advies van de pancreas op goede argumenten gestoeld is, zou ik eerder proberen om aan de pancreas van een ander dier te komen. Ik vind 125 gram per 15 kilo hond, tweemaal per dag overigens een flinke hoeveelheid.

Om even terug te komen op je vraag Tamara: Duck produceert een rauwe versvleesvoeding speciaal voor honden met pancreas problemen. Ik zou dit eens proberen als ik je was. Daarnaast kun je nog enzymen toevoegen aan de voeding, hier is op deze site ook wel wat over te vinden. Moet je eens proberen via 'geavanceerd zoeken'
Laatst gewijzigd door Femke op di 19 jul 2005, 21:07, 1 keer totaal gewijzigd.
#354452
Hoi Femke,

Dank je wel voor je berichtje.
Wij zijn al bezig met de duck en poeder, er zijn ook al 2 ontlastingsonderzoeken geweest een bloedtest en een tli test, echter kan het niet met zekerheid vastgesteld worden of het ook echt om EPI gaat.

Vandaar mijn vraag:

'Waar ik even benieuwd naar ben is hoe oud andere honden zijn die het hebben gekregen en wat de aanleiding daarvoor was.'

Mijn hond was namelijk 10 maanden en de diarree begon zonder aanleding, en zonder dat hij verder ziek is geweest. Vandaar dat ik de ervaring van anderen wil weten.

Overigens zou ik nooit varkenspancreas geven, het is toch bekend dat honden geen varken mogen hebben. Ik zou dan eerder verse pancreas van een rund geven...
#354453
Geen idee van welk dier de pancreas is die Duck gebruikt trouwens.

Dit staat trouwens over EPI op de site van Duck (http://www.ducknatuurvoeding.com):

"De meest voorkomende oorzaak van een verstoorde vertering bij de hond berust op de zogenaamde exocriene pancreas insufficiëntie (EPI), meestal veroorzaakt door een pancreas-atrofie. Deze atrofie is vaak irreversibel, waardoor een levenslange suppletie van pancreas-enzymen noodzakelijk is.

Deze gift kan plaatsvinden door middel van gedroogde enzymen, maar ook door het geven van (runder)pancreas, zoals met de diepgevroren complete honden-voeding ‘Duck Kompleet + Pancreas'.

De pancreas bestaat uit 2 gedeeltes, een endocrien deel dat middels insuline en glucagon een rol speelt bij de suikerhuishouding, en een exocrien deel, dat belangrijk is bij de spijsvertering.
De exocriene pancreas produceert proteolytische, lipolytische, nucleolytische en amylytische enzymen. Deze pancreas-enzymen zijn vooral van belang voor de vet- en koolhydraatvertering, en ook in enige mate bij de eiwitvertering.

De oorzaak van EPI kan liggen binnen en buiten de pancreas.
Oorzaken binnen de pancreas kunnen zijn chronisch recidiverende pancreatitis en juveniele atrofie. Dit laatste komt het meest voor bij Duitse herders.
Oorzaken buiten de pancreas kunnen zijn: verhoogde inactivatie van de pancreas-enzymen in het duodenum en afwijkingen van de duodenum-mucosa.

EPI uit zich meestal in ernstig vermageren, terwijl de eetlust en voeropname uitstekend is. De ontlasting varieert van normaal tot dun; vaak is de kleur en de geur van de ontlasting afwijkend. Chronische dunne darm diarree wordt veroorzaakt door osmose en dysbacteriose.
Diagnose van EPI wordt gesteld middels een algemene screening op vet en vetzuren, zetmeel, spiervezels, zuurgraad, amylase en trypsine, gevolgd door een specifieke TLI-test. Deze Trypsine Like Immunoreactivity-test meet de concentratie trypsine/trypsinogeen en is binnen de diergeneeskunde de doorslaggevende test.

Naast het herstellen van een normale darmflora, eventueel middels het gebruik van antibiotica, dienen de pancreas-enzymen vaak levenslang gesubstitueerd te worden. Na enige tijd kan geprobeerd worden of de substitie nog wezenlijk nodig is, in enige gevallen kan de EPI reversibel zijn.

De enzym-suppletie kan gebeuren middels bepaalde capsules, maar ook rechtstreeks via de voeding. Aan het hondenvoer dient dan (verse) pancreas te worden toegevoegd, waarbij opgelet moet worden dat de totale voeding compleet en in balans blijft. Doordat een vrij hoge pancreasgift noodzakelijk is, zal dit de opname van het normale voer verlagen. Via empirie is gebleken dat ongeveer 45% van de voeding uit verse pancreas dient te bestaan. Een van de voedingen die voldoet aan dit profiel is ‘Duck Kompleet + Pancreas'. Dit is een diepvriesproduct van constante kwaliteit met een zeer hoge verteerbaarheid, hetgeen op zich de verstoorde digestie ten goede komt. Het lijkt raadzaam om na enige tijd, nadat de dysbacteriose en de vermagering teruggedrongen zijn, te controleren of de normale digestie zich hersteld heeft, middels een gift van een vergelijkbaar voer maar dan zonder de pancreas-toevoeging, zoals ‘Duck Excellent'. Mocht de diarree terugkomen dan is het raadzaam het product met de pancreas-suppletie levenslang te gaan geven.

Met dank aan :
Joep P.R. Lupgens, Dierenarts
Veterinair en Nutritioneel Consultant"
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 19 jul 2005, 21:22, 1 keer totaal gewijzigd.
#354454
Dit staat op de site van Atjo Westerhuis (http://www.uwdierenkliniek.nl)

"Dit is de wetenschappelijke term voor een tekort aan verteringsenzymen ten gevolge van een verminderde werking van de alvleesklier. Het kan een verkregen of aangeboren afwijking zijn. Het wordt vaker gezien bij Duitse Herders of kruisingen met dit ras. Bij katten komt het zelden voor.
Het geeft het beeld van een slechte vertering: dunne darm-diarree met lichtgekleurde waterige ontlasting, zeer frequent poepen (wel 10 x per dag) en vermageren terwijl er een enorme eetlust is. De dieren zijn meestal niet ziek, maar hebben wel een slechte conditie om te zien: mager, slap, dorre vacht, weinig bespiering.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld en een specifiek bloedonderzoek bij een (12-24 uur) nuchtere hond of kat. Voor de kat moet het bloed worden opgestuurd naar Texas (USA), zodat het langer duurt voor de uitslag bekend zal zijn".
#354456
Lizzy schreef:
Als je op google overigens EPI voluit intikt (dus: EXOCRIENE PANCREAS INSUFFICIENTIE), dan krijg je denk ik meer informatie.
Ja heb ik al gedaan en deze informatie heb ik allemaal al gelezen. Ik zou alleen zo graag dingen horen van mensen die ook een hond hebben met EPI.
Of er meer honden zijn die dit zomaar uit het niets krijgen, of dat er altijd een aanleding voor is geweest als een ontsteking o.i.d
#354472
Tamaraaa schreef: Ja heb ik al gedaan en deze informatie heb ik allemaal al gelezen. Ik zou alleen zo graag dingen horen van mensen die ook een hond hebben met EPI.
Of er meer honden zijn die dit zomaar uit het niets krijgen, of dat er altijd een aanleding voor is geweest als een ontsteking o.i.d
Ja, dat bedacht ik me ook toen ik EPI voluit in je topic zag staan... sorry, ik had het ook al weer weggehaald.
#354478
Er zijn hier wel honden met panceasproblemen zoals Bumper van Wim. Bumper had als pup al problemen maar er is nooit officieel EPI vastgesteld. Duck pancreas heeft Bumper wel heel goed geholpen. Als je via ZOEKEN op Barfplaats 'panceas' in tikt, dan komt er toch nog wel wat info tevoorschijn! (veel jonge honden, zo het lijkt!).
#354479
Femke schreef: ik vond dit op een website, maar twijfel gigantisch aan het vetgedrkte in dit advies:

Via de voeding gaan we extra verteringsenzymes bijgeven. Deze zijn commercieel te koop onder de naam Pancrex. Beter is echter nog verse varkenspancreas te geven. 125 gram ongekookte verse pancreas per 15kg twee maal per dag. De behandeling is levenslang.

Ik zou zelf dus nooit ofte nimmer rauw varkensvlees geven en vraag me af waarom die Da dit adviseert.
Waarschijnlijk omdat de andere pancreasen niet te betalen zijn.
#354506
Lizzy schreef: Er zijn hier wel honden met panceasproblemen zoals Bumper van Wim. Bumper had als pup al problemen maar er is nooit officieel EPI vastgesteld. Duck pancreas heeft Bumper wel heel goed geholpen. Als je via ZOEKEN op Barfplaats 'panceas' in tikt, dan komt er toch nog wel wat info tevoorschijn! (veel jonge honden, zo het lijkt!).
Okee dan ga ik nog een keer kijken
#354603
Nou ik heb alles doorgelezen, maar wat ik vind zijn vooral honden die guardia hebben gehad wat resulteerde in EPI.
Helaas staat er geen enkel geval tussen als van mijn reu.
Ik twijfel zo sterk of het EPI is omdat ik het raar vind dat een alvleeskleier uit het niets stopt met enzymen te maken......
#355046
Wij hebben helaas ook een hond gehad waarvan de alvleesklier niet meer werkte. Of het echt EPI was durf ik niet te zeggen, hij had last van ontstekingen aan zijn alvleesklier. Het ging bij hem op en af.
Wij hebben hem op een leeftijd van 14 maanden in moeten laten slapen omdat hij té veel pijn had :'(.
Bij Jagger is het ook 'ineens' ontstaan, hij begon erg af te vallen terwijl we hem steeds meer moesten gaan voeren, hij poepte heel vaak en dun. Het ergste was dat als hij gepoept had hij zich meteen omdraaide om zijn eigen poep weer op te willen eten :(.

Bij hem zijn ook diverse onderzoeken gedaan (ontlasting, TLI) en daaruit bleek dat zijn alvleesklier niet werkte. Enzympoeder gaf wel enige verbetering, maar alleen als wij het over zijn vlees deden en het dan een uurtje lieten 'voorverteren' voordat wij het hem te eten gaven. Hij had op een gegeven moment de conditie van een bejaarde hond (hij was toen 1 jaar oud), een wandeling van een half uurtje was al teveel voor hem en dan poepte ie 3x onderweg. Het enige wat hij deed was slapen, hij had geen energie meer.... :'(

Nu wij ondertussen veel meer weten over de bijwerkingen van inentingen geven wij daaraan de schuld, een andere verklaring hebben wij niet :-\, het kwam in de lijnen van Jagger niet voor, en zijn nest broers en zusters hadden het ook niet.

Jagger is wel een extreem voorbeeld denk ik, ik lees vaak dat honden dankzij enzympoeder/tabletten weer heel goed opknappen.
Volgens onze toenmalige DA had opereren geen zin, en wij geloofden dat :-\. De laatste tijd begin ik hieraan steeds meer te twijfelen, maar 5 jaar geleden wist ik niet wat ik nu allemaal weet.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door