Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Parelridder
#3180628
Mogelijk (waarschijnlijk..) moet een van m'n honden geopereerd worden ivm rugklachten, waarbij lijnrust en chiropractie onvoldoende soelaas geboden hebben.
Wie o wie heeft er ervaring of advies mbt operatie bij hond met lage rughernia?


Edit: titel gewijzigd n.a.v. gewijzigd behandeladvies.

Edit 2: titel nogmaals gewijzigd n.a.v. gewijzigde diagnose


Edit 3: vraag naar supplement uit pag. 5 in titel toegevoegd

Edit 4: titel terug aangepast: vraag verwijderd

Edit 5: titel aangepast t.b.v. vindbaarheid middels google
Laatst gewijzigd door Parelridder op wo 25 mei 2016, 07:17, 7 keer totaal gewijzigd.
#3180873
Ik zelf gelukkig niet. Maar een buurhond van ons in het vorige huis heeft een lage rughernia operatie gehad. Ik weet niet precies wat je weten wilt, maar de revalidatie was vrij pittig. En de hond is nooit meer 100% hersteld maar wel goed genoeg om er nog zeker 6 jaar mee te leven en volgens mij 15 te worden. Hij is er uiteindelijk ook niet aan overleden.
#3180879
Ik zoek vooral ervaringen: Welke arts en hoe is dat bevallen? Wat was beginsituatie, wat was de verwachting en hoe was het resultaat? Wat was de reden om te kiezen voor operatie (waar trok je de grens: lang genoeg 'conservatief' geprobeerd)?
Nou ja, alles is welkom eigenlijk..
Het is rottig pas na afloop te horen dat je iets beter niet of elders had kunnen doen (het hele ontstaan van deze rugklacht is zo verlopen: met de info van nú was ik nóóit naar de da gegaan die het letsel veroorzaakte..). Vandaar, ervaringen gevraagd ;)
#3181048
Helpt ostheopathie ook niet? In combinatie met Puur Spondy of eventueel nsaid's? Is dat nog een optie om te proberen? Rugoperatie is wel heftig.

Mijn hond heeft ook 'iets'. Slappe achterhand, loopt veel in telgang, moeite met springen, afgesleten nagels aan achterpoten van het krassen op straat, geeft geen pijn aan. In draf zweeft ie en galop kost ook geen moeite. Hij heeft dit van jongsafaan gehad. Hij is nu acht. Is meerdere malen door medische molen gegaan maar niks kunnen vinden. Op dm is hij nog niet getest maar dat openbaart zich vrijwel nooit op zo'n jonge leeftijd. Ik ga dus meerdere keren per jaar naar ostheopaat en resultaat is verbluffend goed. Fysiotherapie hielp helaas niets, ostheopathie wel.

Heb heel wat afgezocht de laatste jaren waaronder wat als hij geopereerd moet worden. Ik zou zeker naar een specialist toe gaan, bijvoorbeeld Luc Janssen. Vroeger Anubis en volgens mij nu werkzaam in praktijk in Rotterdam. Man heeft een enorme staat van dienst. Verder Paul Mandigers, UU en volgens mij ook Wagenrenk. Mocht het nodig zijn, denk ik dat ik voor één van deze twee specialisten zou kiezen.

Weet je wel een diagnose? Of ben je ook nog zoekende? En wat zijn precies de klachten van je hond? Ook pijn?
#3181111
De orthopeed is van gedachten verandert.. N.a.v. de duur van de klachten (4 mnd) en het uitblijven van voldoende resultaat middels alle lijnrust (en chiropractie en nsaid) werd operatie aanbevolen. Tevens zei de specialist dat het zonder operatie steeds terug zou komen.
Ik schrok erg van het advies, maar na enkele dagen begon ik er aan te 'wennen': het is ook tijd voor herstel en als voor blijvend/degelijk resultaat operatie nodig is, als alles wat ik op het www lees over de terughoudendheid tav deze operatie kennelijk onjuist is, dan alsjeblieft zsm!
Ik zocht naar ervaringen om te checken of dit nu écht de juiste keuze was en zo ja, bij wie dan.
Gisteravond wijzigde het advies, nav de MRI beelden: niet erg genoeg. Helaas zonder een plan van aanpak wast mij vertrouwen geeft of duidt op 'door pakken'. Dat betekent dat we (vandaag) terug gaan naar de fysio en ik ga bespreken wat acupunctuur hier mogelijk in kan bijdragen + een andere arts ga raadplegen over de voorgeschreven rust/medicatie (zou hij hetzelfde beleid volgens in deze situatie of steviger inzetten nav duur/resultaat?)
Mensen, alle tips en suggesties zijn méér dan welkom! Mijn maatje verdient een zó veel leuker leven dan 4 maal daags een kwartiertje aangelijnd lopen!!!!
#3181245
Wat vervelend allemaal zeg!!

Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar ik heb goede ervaringen met Victor Hoogma. Dat is een fysiotherapeut die werkt in Nijmegen en Veghel, die wonderen kan verrichten. Erg goed!
Hij krijgt zelfs honden die verlamd zijn weer aan het lopen.

Ik ben er met Bandit een paar keer geweest omdat hij te flexibel beweegt waardoor er soms een wervel scheef gaat staan.

Wellicht een idee om hem om advies te vragen? Je kan de uitslagen en foto's e.d. mailen. [email protected]
Hij heeft het wel erg druk, de 1e keer moest ik 5 weken wachten.
Dat hij het zo druk heeft zegt genoeg....... ;) Mensen komen van ver naar hem toe.

Fijne man, erg kundig, vriendelijk en goed voor je hond.
#3181265
Ik probeer al sinds gisteren in contact te komen met mijn voormalige buren maar tot op heden geen resultaat. De hond was verlamt. Vrij plotseling. En kon echt niks meer. Ze hebben niet erg lang gewacht met opereren.

Maar, om nou even naar menselijke hernia's te kijken.... De ernst van de hernia zegt eigenlijk helemaal niet zo vaak iets over de pijn of de uitvalsverschijnselen die een mens heeft. Dus waarom zou dat voor een hond wel het geval zijn? Een hele erge hernia kan relatief probleemloos genezen terwijl een kleine hernia soms vreselijke problemen geeft.

Ik zou zelf wel alleen laten opereren als het echt echt niet anders kan. Ik vind de operatie zwaar, de revalidatie naatje en het resultaat niet altijd even geweldig. Ik zou dus zeker fysio en acupunctuur proberen.
#3181298
We komen net terug van onze fysio (Elma Bakker) en de toegenomen pijn in de achterpoot blijkt gelukkig een andere oorzaak te hebben!!!! Dat neemt niet weg dat de rugpijn er is en de uitstraling en de beperkingen, máár het gaat minder beroerd met de rug dan gedacht! :) Madame heeft een zweepslag in de kuit, geheel passend bij haar gedrag en de combi met de voorafgaande langdurige lijnrust. Als die hersteld is, kan het beeld al een stuk beter zijn. Daarmee is de rug niet hersteld, maar het maakt wel ietsje minder moedeloos. Uberhaupt de coaching van Elma, de zorgvuldigheid waarmee ze onderzoekt en behandeld, adviezen geeft tav massage en oefenigen waarmee we weer vberder kunnen.
Nav de MRI heeft ze de behandeling aangepast: ze laat de plek waar de hernia zit met rust en poogt via behandeling van een andere plek op de rug het herstel te ondersteunen. Alles met zo veel vriendelijkheid, dosering en kalmte dat m'n maatje het steeds weer een feestje vindt daar heen te gaan, ondanks dat de behandeling zelf natuurlijk soms best even venijnig voelt.
Victor heb ik vóór Elma geconsulteerd. Ik ken TOP prestaties van hem, werkelijk héél waardevol, daar doe ik absoluut NIETS aan af. Helaas hebben wij dat zelf niet mogen beleven. Wat mij erg geraakt heeft is niet dat de diagnose onjuist was (a. weggekanteld heiligbeen b. gescheurde achterste kruisband, waar totaal geen sprake van bleek te zijn: geen speling bij schuifladetest onder sedatie en rontgenfoto waarop noch artrose noch vocht zichtbaar was). Iedereen kan er eens naast zitten. Wat me wél raakte is dat ik op zijn dringende advies mijn maatje na 10 dgn lijnrust een half uur in mul zand liet sprinten, dat trouwens al na 10 min. stopte omdat ze letterlijk krom stond van de pijn, incl. uitzwaaiend been, lage staart ondanks pret, niet meer in staat tempo te maken.. en we opdracht kregen dit desondanks 7 weken, op dagelijkse basis, vol te houden alvorens we op controle mochten komen. De hevige pijn, die ik hem expliciet beschreef en waarover ik mijn zorgen uit sprak, deed hij af als "pijntjes en stijfheden horen er nou eenmaal bij". Als ik zijn advies opgevolgd had... brrrr. Ik had het enorm gewaardeerd als hij had aangegeven te balen van die missers, een moment zou hebben beseft dat hij me ten onrechte totaal niet serieus genomen heeft en wat dit voor gevolgen gehad zou kunnen hebben als ik geluisterd had..
Goed, nogmaals, iedereen maakt missers, maar ik hecht veel waarde aan hoe iemand daar vervolgens mee om gaat.
#3181300
Oh ja, ik kijk op advies van onze fysio even hoe het er voor staat qua klachten als de kuitklacht hersteld is, zet acupunctuur nú nog niet in, mogelijk over 2 weken. We hebben massage, oefeningen en een pijnstillend apparaat te leen mee voor de komende 2 weken, daarna stellen we het plan bij aan de hand van het resultaat.
Overigens, alle ervaring en advies blijft natuurlijk meer dan welkom!!
#3181357
Lizzy schreef:Ik probeer al sinds gisteren in contact te komen met mijn voormalige buren maar tot op heden geen resultaat. De hond was verlamt. Vrij plotseling. En kon echt niks meer. Ze hebben niet erg lang gewacht met opereren.

Maar, om nou even naar menselijke hernia's te kijken.... De ernst van de hernia zegt eigenlijk helemaal niet zo vaak iets over de pijn of de uitvalsverschijnselen die een mens heeft. Dus waarom zou dat voor een hond wel het geval zijn? Een hele erge hernia kan relatief probleemloos genezen terwijl een kleine hernia soms vreselijke problemen geeft.

Ik zou zelf wel alleen laten opereren als het echt echt niet anders kan. Ik vind de operatie zwaar, de revalidatie naatje en het resultaat niet altijd even geweldig. Ik zou dus zeker fysio en acupunctuur proberen.
Ontzettend bedankt voor je moeite en de info!!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door