Moderator: Lizzy
conleeuw schreef: Ik ben het ermee eens dat een beetje diaree geen kwaad kan, mits het alleen diaree is.Ja, diarree met bloed is altijd een reden om eens zeer zorgvuldig te gaan kijken. En als het langer aanhoudt ook (dat zei ik ook). Maar gewoon een keer dunne, da's nmm echt geen drama waar je direct een da bij moet halen.
Bij meerdere dagen met bloed, ga mijn nekharen wel overeind staan. Maar dan is het zaak om de oorzaak te achterhalen.
Lizzy schreef: Ik heb geen vast recept wat ik doe bij diarree omdat het helemaal van de diarree afhangt (en met welke andere klachten het eventueel gepaard gaat).Bedankt voor de uitgebreide uitleg!
Als ik een echt zieke hond heb die bijv. diarree heeft en ook overgeeft en koorts heeft: dan zit ik snel bij de DA.
Ik geef standaard Okugest. En probiotica. Altijd.
Als ik een hond heb die diarree heeft en ziek is (maar die zich niet ook nog pikaal leegkotst): dan laat ik hem/haar standaard 1 a 2 dagen vasten. Want een zieke hond, die eigenlijk niet wil eten, moet je niet laten eten.... Dat lichaam van de hond moet schoon en daar moet je niks in stoppen, behalve water. Eventueel met wat rauwe honing.
Als het spuitpoep/water is zonder dat de hond ziek is, dan geef ik iets lichts. Niet gekookt hoor. Of ik laat de hond een dagje vasten. Maar meestal geef ik iets lichts. Als dit me te lang duurt, dan ga ik desnoods brandnetel en bosbessen geven (dat stopt, net als Roosvicee). Maar het stopt niet echt heel erg. Als de hond aan de spuitpoep is waarbij hij zich wel beroerd voelt: dan krijgt hij niks te eten.
Ik geef nooit, maar dan ook nooit stoppende middelen als Norit. Ik geloof daar namelijk helemaal niet in. Soms kan er namelijk sprake zijn van een bacteriele infectie (dat komt overigens bij honden niet vaak voor!) en als je de diarree dan gaat stoppen: dan blijven de bacterieen in het lichaam zitten terwijl die er juist uitmoeten (tis ook een natuurlijke reactie van het lichaam).
Als er bloed bij zit en de hond is ziek: zit ik bij de DA. Als er bloed bij zit zonder dat de hond ziek is: wacht ik af en geef ik iets lichts. Niet gekookt.
Als het dun is zonder dat het water is en de hond is verder niet ziek: dan geef ik gewoon normaal eten. Als dit erg lang duurt, dan geef ik ook bosbessen.
Als diarree te lang duurt dan vind ik een bezoek aan de DA altijd een goed plan.
Overigens kun je ook wel dunne darm-diarree en dikke darm-diarree onderscheiden. Bij dunne darm-diarree is meestal waterig en honden kunnen hondsberoerd zijn bij deze vorm. Ook is er kans op uitdroging. Bij dikke darm-diarree is de diarree vaak een slijmerig of brij-achtig. De hond is vaak minder ziek en het gaat meestal niet gepaard met overgeven enzo.
Nou ja, er zijn dus vele oorzaken voor diarree. Parasieten, vieze dingen als giardia, virus, bacterie, voedselverandering, voedselallergie/intolerantie en dan heb je nog de meer ingewikkelde oorzaken zoals LPE en IBD bijvoorbeeld. Maar goed, dat zijn dus niet de huis-tuin-keuken diarreetjes die bijv. met 1 of 2 of 3 daagjes weer over zijn.
Jojo schreef: Bedankt voor de uitgebreide uitleg!Nee, met iets lichts bedoel ik dat ik bijv. wat kalkoenvlees, kippenvlees, witvis met groentes geef. Gewoon rauw.
Maar ik heb toch nog een vraagje: Wat is 'iets lichts' ?? want ik neem aan dat het niet de bedoeling is om het vlees te gaan koken?!