Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door - pien -
#3462987
Nou, daar is dus de verklaring voor z'n hijgen, lethargie (hij lijkt wel depressief soms), dikke buik (vooral onderbuik), spierverlies :-X (ik was begonnen met een topic in de kvv-hoek omdat hij wat moet afvallen/diarree had, waarin ik ook het gehijg heb benoemd, onder andere).
Ik kreeg z'n paspoort afgelopen juli toen hij bij mij kwam, met daarbij de bloeduitslagen van november '22 toen hij naar Nederland zou komen, en de leverwaarden waren zó hoog, dat ik die onder m'n da z'n neus heb gestoken en in combinatie met wat hij zag aan Brammetje, wilde hij van 2 ochtenden urine hebben en dat is afgelopen week getest in Utrecht.
Uitslag : (beginnend stadium van ) Cushing. Als ik het goed begrepen heb van de assistente. Ik kreeg zo'n klap in m'n bek dat ik weinig meer hoorde en vandaag pas ben begonnen met googlen. Wel ben ik blij dat ik nu weet waar alles z'n oorsprong heeft en ik niet meer hoef te denken 'oude hond, gered na bosbrand, misschien inhalatietrauma'.
Vrijdag ga ik naar de da om het behandelplan te bespreken.

Sorry, ik heb het in de verkeerde rubriek neergezet.
Kan iemand het verplaatsen?
Door Lizzy
#3462995
Joh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nou, dat komt inderdaad wel als een shock! Godzijdank is Cushing volgens mij wel goed te behandelen, toch? Ben benieuwd wat de dierenarts vrijdag zegt!
Gebruikersavatar
Door Ina
#3463005
O jé .... de urine test geeft dus Cushing, hebben ze ook gezegd welke vorm (hypofyse of bijnier)

Ik kan je als ervaringsdeskundige maar 1 heel goed advies geven, meld je aan bij de facebookgroep Cushing contactgroep https://www.facebook.com/groups/Cushingcontactgroep

Zelfs als je nu geen facebook hebt zou ik er een profiel voor aanmaken.
Daar zitten DE ervaringsdeskundigen wat betreft Cushing .... in samenspraak met DE specialisten van Utrecht.

In praktijk hebben dierenartsen te weinig ervaring en varen vaak op verouderde protocolen .....en vooral in het begin als alles nog als een wervelwind op je afkomt is duidelijk en betrouwbaar advies zo onwijs prettig.

Daar kan je alles vragen, het beheer en veel baasjes reageren snel en adequaat en mochten er rare dingen opspelen heeft het beheer een super kort lijntje met Sarah Galac en Hans Kooistra.

Veel succes en hopelijk snel duidelijkheid en een goed behandelplan.
Laatst gewijzigd door Ina op wo 13 sep 2023, 12:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Door - pien -
#3463009
Dankjewel Ina, ik ben meteen lid geworden!
Ik heb al eea gevonden op het web (en opgeslagen) en ik heb een goeie da, maar ja, Cushing is niet iedereen z'n specialiteit denk ik maar.
Sowieso ga ik dingen vaak zelf uitspitten maar dit is compleet nieuw voor me, en steun is fijn :)
Vrijdag hoor ik hoe het zit/wat er gaat gebeuren en ik kijk er zo naar uit dat Brammetje gaat opknappen!
Gebruikersavatar
Door Ina
#3463017
Dan zullen we elkaar daar vast wel treffen ;)
Ik heb, toen het vermoeden van Cushing bij Misty opspeelde, me ook wezenloos ingelezen en was echt super blij die groep gevonden te hebben .... zo onwijs veel ervaring en goede bestanden met enorm veel duidelijke uitleg over van alles wat er bij komt kijken.

Nog een klein tipje, het digitale boekje wat je krijgt bij lid worden zou ik even doorsturen (of desnoods uitprinten) naar je DA, die overigens ook van harte welkom is in de groep.
Mijn DA heeft zich daar ook aangemeld en is verder niet actief maar vind het super om daar de nieuwste richtlijnen en ervaringen te kunnen lezen omdat het voor haar ook allemaal relatief 'onbekend' is .... nu 2 patienten in de praktijk, maar dat is echt uitzonderlijk volgens haar.

Maar ja, verder eerst maar eens afwachten wat vrijdag brengt....spannende tijden
Door - pien -
#3463029
Ik heb (nog) geen digitaal boekje gekregen maar ben wel geaccepteerd als lid.
Wat ik niet hoop is in een spagaat terecht te komen tussen de da en de (kennis in de) groep, maar ik wacht eerst maar vrijdag af.

Het boekje heb ik inmiddels gevonden, evenals andere bestanden :)

Dat zijn fijne berichten dat jouw da zich er zo voor inzet om van alles op de hoogte te zijn en te blijven!
Voor mezelf ga ik het boekje printen en dan neem ik het vrijdag mee naar mijn da, kijken of hij er interesse in heeft.
Gebruikersavatar
Door Ina
#3463031
Je bent niet de eerste of de laatste die (vooral in de beginfase) in een spagaat terecht zou kunnen komen hoor.
Er zijn daar best een aantal baasjes die voor de Cushing dingen alles via Utrecht laten lopen, een doorverwijzing heb je niet nodig, je kan daar gewoon zelf een afspraak plannen.
Maar de meeste dierenartsen hebben vrij snel door dat hun patienten via de groep info krijgen die gewoon echt betrouwbaar is en schromen ook niet om zelf contact op te nemen met Utrecht, een belafspraak voor ruggespraak blijkt vaak erg verhelderend.

Vooral qua inregelen van de medicatie in de opstartfase is relevant, en anders als in de meeste verouderde bijsluiters vermeld staat.
Maar je leest het vast wel in het boekje, daar kom je al een heel eind mee :)
Door - pien -
#3463111
We zijn gestart met 30mg Vetoryl/dag en ik lees dat het 2 weken kan duren voor je resultaat kunt gaan zien.
Natuurlijk ::) was ik de papieren vergeten hoewel ze bij mijn tas lagen, maar mijn da heeft een paar patiënten in z'n praktijk met Cushing dus redelijk wat ervaring.
Z'n uitleg van hoe en wat klonk goed, dus we zijn gestart.
Ik weet natuurlijk niet hoe Brammetje ooit is geweest in z'n goeie dagen voordat hij ziek was dus ik ben benieuwd of hij me nog gaat verbazen!
Door - pien -
#3463340
Vanaf woensdag zie ik al lichte verbetering, het is geen gevalletje meer 'het licht brandt maar er is niemand thuis' maar z'n oren staan vaak naar voren, hij kijkt echt meer alert in plaats van 'ik slaap niet maar m'n ogen zijn toevallig open', hij staat vaker op en volgt me door het huis, kwispelen doet hij zeker éens per dag in plaats van éens per maand ::), hij loopt met gezwinde pas mee met wandelen en spurt me soms voorbij de gang in als hij in de gaten heeft dat we gaan wandelen, dus ik heb goeie moed dat het nog beter kan worden :groupwave2:

Dan is er nog de kwestie dat ik een zieke hond heb gekregen van de stichting. Ik weet dat ik een ouwe hond heb gekozen maar een ziekte missen vind ik wel jammer, zeker met de kosten van de Vetoryl.
Als iemand verder had gekeken dan z'n neus lang was had hij al eerder geholpen kunnen worden.

Edit : ik betrap meneer hangwang zo net op z'n eerste 'rol op z'n rug' op het tapijt :biggrin2:
Dat tapijt (2 stuks) ligt er zodat hij niet zo uitglijdt op de houten vloer met z'n belabberde achterpoten :D
Door Lizzy
#3463363
Oww wat fijn om te lezen dat hij zich beter gaat voelen! Superrr! En ja, dat is met recht wel jammer he, dat ze niet verder hebben gekeken. Vaak is dat niet bewust.... Mensen kijken gewoon niet goed naar honden. En zien het gewoon niet. Niet fijn maar het is niet altijd ter kwade trouw zeg maar.
Door - pien -
#3463369
Niet alleen de mensen, ook de dierenartsen (3 stuks) hebben dit volledig gemist :-\
Uiteraard is het geen kwade trouw, ik heb heel goed contact gehad met de stichting (en nog steeds) en kreeg papieren van het bloedonderzoek (waarmee eea aan het licht kwam) bij z'n paspoort.

Lichamelijk bijtrekken gaat nog wel even duren denk ik, z'n kop loopt vóór maar ik ben blij met elke vooruitgang van 't kind :)
Gebruikersavatar
Door Ina
#3463483
Super om te lezen dat Bram(metje) het beter doet :) , altijd fijn als, om welke reden dan ook, herplaatsers gaan inzien dat ze nu toch echt beter zijn terecht gekomen.

En of het door de behandeling van Cushing komt, zou natuurlijk goed kunnen, onbehandeld hebben ze een constant verhoogd cortisolgehalte wat heel veel rare (bij)verschijnelen kan vertonen.

Wel heel jammer dat er nooit eerder een alarmbelletje is gaan rinkelen bij de bloeduitslagen, ook al is Cushing niet iets wat snel onderkend wordt, hadden er op zijn minst vraagtekens moeten oplichten.

Maar gelukkig nu op de goede weg, en hopelijk nog heel wat jaartjes samen genieten van het nieuwe leven :bigarmhug:
Door - pien -
#3463487
Dankjewel Ina, ik hoop het ook!
Brammes had vandaag een mindere dag, meer gehijg, slappe kak en zeer sloom. Maar dat kan ook voorkomen bij Cushing begreep ik, ik verwachtte een gestaag stijgende lijn maar het valt nu een beetje tegen :-\
Gebruikersavatar
Door Ina
#3463494
- pien - schreef: wo 27 sep 2023, 18:07 Dankjewel Ina, ik hoop het ook!
Brammes had vandaag een mindere dag, meer gehijg, slappe kak en zeer sloom. Maar dat kan ook voorkomen bij Cushing begreep ik, ik verwachtte een gestaag stijgende lijn maar het valt nu een beetje tegen :-\
Cushing op zich kan gehijg geven, maar wees eerder bedacht op Addisonverschijnselen door te hoge instelling van medicatie of hoe dan ook 'slecht reageren' op de medicatie.
Nu hoef je met 1 slecht dagje niet meteen in de stress te schieten, maar wel iets om altijd in je achterhoofd te houden.

Ik weet dat je DA voorzichtig opgestart is, maar ervaring bij mijn dame heeft me geleerd dat je vooral erg op je eigen gevoel en inzicht moet varen.

Misty krijgt momenteel nog maar 3x5mg (bij 20kg hond), die kan absoluut niet tegen een hogere dosering in 1 keer.
Die krijgt vooral erge darmklachten, verteert haar bot niet meer, heeft vreselijk slechte ontlasting en begon zelfs uit het niets te hinken met haar voorpoot.

Ik ben toen acuut gestopt (was natuurlijk weekend ::) ) en na overleg op halve dosering verdeeld over 2 inname momenten.
Het hinken was snel over, maar haar ontlasting bleef prut.
Van alles uitgesloten, van giardia, wormen, infectie .... maar niks van dat alles.
Zij kan gewoon niet tegen de medicatie.
Ben toen in eerste instantie 4x 5mg per dag gaan geven en dat bleek de oplossing.
Nu terug naar 3x 5mg omdat haar nierwaardes langzamerhand achteruit gaan en ze het op deze dosering ook gewoon goed doet (met wat alternatieve aanvulling ;) )

Dus volg vooral je gevoel, je kan beter een keer minder geven en zien wat dat doet ... dat is minder schadelijk als teveel.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door